StudiranjeuEvropi.com

Studiranje u Berlinu

Berlin, glavni grad Nemačke i jedan od najznačajnijih političkih, ekonomskih i kulturnih centara Evrope, je takođe i jedna od najpopularnijih studentskih destinacija u Evropi. Sa preko 180.000 studenata od kojih značajni deo čine međunarodni studenti Berlin se istakao kao vodeći studentski grad nemačkog govornog područja, ali i šire.

Berlin ima 39 univerziteta i drugih obrazovnih institucija visokog obrazovanja i preko 60 istraživačkih centara, što ga čini veoma popularnom destinacijom za studije. Pored širokog izbora institucija i kvalitetnih programa, Berlin je privlačna destinacija i zbog jake ekonomije što studentima otvara brojne mogućnosti za sticanje iskustva i pruža visok standard života.

Berlin je globalno poznat i po jedinstvenoj multikulturnoj atmosferi, istorijskim i kulturnim bogatstvima i živopisnoj umetničkoj sceni.

Studije u Berlinu

Nemačka prestonica je jedan od najznačajnijih evropskih obrazovnih centara i centar za istraživanja, inovacije i razvoj. Berlinske obrazovne institucije su do sada iznedrile 40 dobitnika Nobelove nagrade iz raznih oblasti, što dosta govori o kvalitetu i prestižu ovih institucija.

U Berlinu se nude studijski programi vrhunskog kvaliteta i kvalifikacije koje se steknu su cenjene širom sveta. Iskustvo studiranja u visoko razvijenom gradu može doneti značajnu prednost za razvoj karijere u budućnosti.

Berlinske obrazovne institucije karakteriše dobra međunarodna povezanost sa drugim obrazovnim institucijama i industrijom, zatim veoma sposobni i iskusni predavači, vrhunski uslovi studiranja i mogućnosti za sprovođenje značajnih istraživanja.

Studiranje u Berlinu na engleskom

U Berlinu se uglavnom nude studijski programi na nemačkom i engleskom jeziku. Iako je programa na nemačkom jeziku više u ponudi, sve više raste broj programa koji se nude i na engleskom jeziku. Veća ponuda ovih programa je na nivou postdiplomskih studija, ali se mogu naći i kvalitetni programi na nivou osnovnih akademskih studija. Za upis na ove studije je potrebno dokazati da student ima dovoljan nivo znanja engleskog jezika u vidu položenog testa engleskog jezika poput TOEFL ili IELTS testa. Ocena koja se traži se razlikuje od institucije, oblasti i samog programa, ali se generalno traži od 5.0 do 6.5 na IELTS testu.

Studiranje u Berlinu na nemačkom

Najveći broj studijskih programa koji se nudi na berlinskim obrazovnim institucijama se nudi na nemačkom jeziku. Na ovom jeziku mogu da se studiraju studijski programi iz svih oblasti i na svim nivoima studija. Kako bi student ispunio uslov za upis na studije na nemačkom jeziku, potrebno je da dokaže da ima dovoljan nivo znanja jezika. Generalno se za upis na studije traži C1 nivo znanja nemačkog jezika.

Opcije studiranja

U Berlinu se nude stotine studijskih programa na svim nivoima studija, kako na nemačkom, tako i na engleskom jeziku. Pored brojnih studijskih programa iz svih oblasti studiranja, Berlin je takođe i popularna destinacija za pohađanje kursa nemačkog jezika.

  • Osnovne studije - Osnovne akademske studije u Berlinu traju 3 godine i mogu biti specijalizovane na jednu oblasti ili u vidu dualnih diploma koje kombinuju akademske studije i praktično usavršavanje. Na nivou osnovnih studija se nude programi iz svih oblasti studiranja posle kojih studenti mogu da započnu karijeru ili da se posvete specijalizovanju na višem nivou studija.
  • Master studije - U Berlinu se nude master studije u trajanju od 1 do 2 godine i to mogu biti klasične akademske studije kojima se studenti specijalizuju u konkretnoj oblasti, istraživački master programi ili programi koji su više usmereni na praktično usavršavanje. Na ovom nivou studija je veći izbor programa koji se nude na engleskom jeziku, pa ga to čini i veoma popularnom opcijom.
  • Doktorske studije - Berlin se smatra najvećim istraživačkim centrom u Nemačkoj. Berlinski univerziteti imaju jak fokus na inovacije i istraživanja, što je posebno značajno za studente doktorskih studija. Prednost doktorskih studija u Berlinu je značajna povezanost univerziteta i velikih istraživačkih instituta, kao i to što se uglavnom ovi progrmi nude na engleskom jeziku, što ojačava mogućnost povezivanja i saradnje.
  • Kurs jezika - U Berlinu se nudi veliki izbor kurseva nemačkog jezika za međunarodne studente koji žele da nauče ili usavrše nemački jezik kako bi mogli da nastave studije na ovom jeziku. Najčešće se studenti odlučuju za kurseve jezika koji se nude pri univerzitetima, jer su praktični i povoljni. Pored toga u ponudi su i brojne škole jezika i instituti poput cenjenog Gete instituta, na kojima takođe mogu da se pohađaju ovi kursevi.

Popularne oblasti studiranja

Berlinske obrazovne institucije nude studijske programe iz svih oblasti studija, kao i brojne specijalizacije uz pomoć kojih studenti mogu da steknu ekspertsko i uže specijalizovano znanje. Berlin je politički, ekonomski i umetnički centar Nemačke i Evrope, a pored toga je i značajan tehnološki i istraživački grad, pa su neke oblasti studija posebno popularne u ovom gradu, poput inženjerstva, tehnologije, političkih nauka, biznisa, nauke, umetnosti i filozofije.

Oblasti nauke, tehnologije i inženjerstva su najpopularnije oblasti za studiranje u Berlinu. Ekonomija Berlina se uglavnom zasniva na uslužnom sektoru u kojem prednjači visoka tehnologija. Pored toga posebno se ističu IT industrija, farmacija, bioinženjerstvo i biotehnologija, kao i građevinska industrija i elektronika, pa nije ni čudno zašto se Berlin smatra savršenom destinacijom za studiranje ovih oblasti.
Berlin je i jedan od najvećih evropskih startap centara i mesto gde se posebno neguje preduzetnički duh i razvoj, što može da donese značajne mogućnosti za sticanje iskustva za studente ovih oblasti studija. Berlinske obrazovne institucije beleže rast zainteresovanih studenata iz oblasti biznisa, a naročito međunarodnog biznisa, preduzetništva, menadžmenta i srodnih disciplina.

Kao centar kulture i umetnosti i jedan od vodećih gradova savremene umetnosti na svetu, veoma je popularan za studente umetnosti, istorije umetnosti i srodnih oblasti. Berlin ima neverovatnu ponudu muzeja, galerija i drugih institucija kulture i u ovom gradu se odvajaju velika sredstava za kulturu i umetnost što može biti podstrek za studente umetnosti da se odluče za studije u ovom gradu.

Za istoriju Berlina je malo reći da je bogata i živopisna. Berlin je dugo kroz istoriju bio jedan od strateški najznačajnijih gradova, a danas je i jedan od politički najmoćnijih gradova na svetu, što je razlog zašto je Berlin danas popularna destinacija za studiranje društvenih nauka. Pored istorije, političkih nauka, evropskih studija, Berlin predstavlja privlačnu destinaciju i za studije filozofije, što ne čudi kada se uzme u obzir da je Nemačka rodno mesto nekih od najvećih filozofskih umova poput Kanta, Hegela, Ničea, Marksa i sl.

Školarine i stipendije

Studenti osnovnih studija koji u Berlinu upisuju državni univerzitet, bez obzira iz koje države dolaze ne plaćaju troškove školarine. Ovi studenti plaćaju propratne takse, kao i svi studenti, u koju je često uključena i karta za javni prevoz. Ista je situacija i za studente doktorskih studija, kao i za određene studente master studija na pojedinim univerzitetima.

Na privatnim univerzitetima cena godišnje školarine za osnovne studije se kreće od 8,000 EUR dok za postdiplomske studije od 10.000 EUR.

Studenti koji se odluče za studije u Berlinu imaju na raspolaganju više opcija stipendiranja sa kojima mogu u potpunosti ili delimično pokriti troškove studiranja, Nemačka federalna vlada u saradnji sa privatnim kompanijama nudi mesečnu finansijsku pomoć nadarenim studentima. Zatim postoji niz privatnih organizacija koje takođe finansijski pomažu međunarodne studente u Nemačkoj poput Konrad Adenauer Stiftung, Heinrich Böll, Friedrich Ebert Stiftung i sl. Pored ovih stipendija, univerzitti takođe nude finansijksu pomoć studentima kojima im olakšavaju troškove studiranja u Berlinu.

Rokovi i upis na studije

Akademska godina u Berlinu počinje u septembru ili oktobru i podeljena je na dva semestra, zimski i letnji. Zimski semestar traje do februara ili marta, u zavisnosti od institucije i ovo je glavni upisni rok u Nemačkoj. Najveći broj programa se nudi u prvom semestru i upis za ovaj semestar se otvara dosta ranije, od 6 do 8 meseci pre početka studija.

Letnji semestar u zavisnosti od institucije počinje u martu ili aprilu i traje do avgusta ili septembra. U ovom upisnom roku je nešto manja ponuda studijskih programa, a za one koji se nude, rok za upis se otvara u septembru ili oktobru prethodne godine..

Rokovi kod nekih institucija mogu odstupati od navedenih, sve u skladu se internom organizacijom same institucije. Pojedine institucije nemaju striktno regulisane upisne rokove, pa se savetuje da se upis pošalje najkasnije 4 meseca pre početka programa, što naročito važi za studente kojima je potrebna studentska viza.

Upis na studije u Nemačkoj, uz savete i pomoć savetnika agencije za studiranje u inostranstvu Future Option, garantuje da će cela procedura i svi uslovi biti ispunjeni, a ceo proces uspešno završen.

Nakon uspešnog upisa na željeni fakultet, sledi priprema dokumentacije za apliciranje za studentsku vizu u ambasadi Nemačke, a posle odobrene vize proces upisa i prijave se završava i student može započeti pripreme za odlazak na studije u Nemačkoj.

Život u Berlinu

Jedna od najvećih prednosti studiranja u Berlinu su neverovatne mogućnosti koje ovaj grad pruža za upoznavanje ljudi sa različitim načinima života, kulturama, verovanjima i običajima. Veliki broj studenata i obrazovnih institucija koje ih privlače omogućavaju studentima da kreiraju nova prijateljstva i poznanstva koja mogu biti jako vredna za dalji život.

Berlin se smatra kosmopolitskim gradom u kome svako može da pronađe ono što mu odgovara u tom trenutku, kaže se da je u Berlinu život u isto vreme i opušten i jako užurban, da je to grad kontrasta i alternativnih mogućnosti. Berlin nudi visok životni standard i kvalitetne javne usluge, dok se u isto vreme smatra povoljnim gradom za život. Međunarodni studenti u Nemačkoj imaju pravo da rade pored studija, a prednost koju Berlin pruža ovim studentima su neverovatne mogućnosti za pronalazak posla, prakse ili stažiranja i sticanje vrednog radnog iskustva.

Istorija prožima svaki delić Berlina, bilo da se radi o ostacima Berlinskog zida, zgradi Rajhstaga ili spomeniku sećanja na Holokaust, sigurno je da Berlin nudi velike mogućnosti za studente da kvalitetno iskoriste slobodno vreme pored studija. Berlin je i prestonica savremene umetnosti, u njemu se nalazi preko 170 muzeja i galerija, više od 40 pozorišta i opera, što pruža veliki izbor svima da vide i iskuse nešto novo, što je posebno značajno studentima umetnosti i istorije, ali i onima koji u njima uživaju. Berlin nudi studentima i veliki broj biblioteka koje im mogu biti na raspolaganju, za učenje i povezivanje sa drugim studentima. Berlin takođe obiluje i zelenim površinama, parkovima, baštama i jezerima, što omogućava beg od gužve i obaveza i opuštanje makar na kratko, pre povratka učenju i svakodnevnim obavezama.

Pored Berlina, čitava Nemačka obiluje interesantnim predelima, bajkovitim dvorcima, raznim festivalima muzike, hrane i pića i atraktivnim sportskim manifestacijama, poput utakmica Bundes lige koje se prate širom sveta. Studenti imaju priliku i mogućnost da period studiranja u Berlinu iskoriste da istraže Nemačku i nauče više o njenoj kulturi i načinu života i vrate se kući bogatiji za brojna iskustva.

Smeštaj za studente u Berlinu

Međunarodni studenti u Berlinu po pitanju smeštaja tokom studija, imaju na raspolaganju smeštaj u studentskim domovima ili iznajmljivanje sopstvene nekretnine.

Berlin ima više od 30 studentskih domova i za ovaj smeštaj se odlučuju studenti koji žele povoljniji smeštaj, boravak u društvu u kom mogu da iskuse studentski život i oni koji nisu spremni na samostalni život.

Studenti koji žele slobodu, samostalnost i mir se najčešće odlučuju za iznajmljivanje smeštaja individualno ili zajedno sa cimerima uz koje mogu da smanje ukupne troškove. Generalno se Berlin smatra jednim od povoljnih nemačkih gradova za život.

  • Studentski dom - od 250 EUR mesečno
  • Iznajmljivanje stana - od 400 do 800 EUR mesečno u zavisnosti od lokacije i veličine stana

Prevoz za studente u Berlinu

Berlin ima veoma razvijenu mrežu javnog gradskog prevoza koju čine autobusi, tramvaji, vozovi i metro.  Studentima većine obrazovnih institucija trošak prevoza može biti uračunat u takse koje plaća univerzitetu od koga dobija semestralnu kartu za prevoz, dok drugi studenti mogu uz međunarodnu studentsku karticu da ostvare popust na trošak prevoza.

Pored javnog prevoza u Berlinu je bicikl popularna opcija za toplije mesece, uz koju može da se izbegne gužva u saobraćaju, a takođe u ponudi je i taksi prevoz, što predstavlja skuplju opciju za studente sa ograničenim budžetom.

  • Karta u jednom pravcu - od 1.90 do 3.60 EUR u zavisnosti od zone
  • Taksi Start/1km - 3.90 EUR/2 EUR
  • Prosečan mesečni trošak - od 84 do 104 EUR u zavisnosti od zone