StudiranjeuEvropi.com

Studiranje u Austriji

Odličan geografski položaj Austrije, uređenost države i mogućnosti koje ova država pruža, godinama privlače studente iz celog sveta kako bi najlepše studentske dane proveli upravo u Austriji, i pored veoma kvalitetnog obrazovanja stekli i jedinstveno životno iskustvo studitanja u Austriji.

Glavni grad Austrije, Beč, se već godinama visoko kotira na listi najboljih gradova za život na svetu, a poslednje 3 godine zauzima prvo mesto.

Studije u Austriji

Obrazovni sistem

U Austriji je 1365. godine osnovan najstariji univerzitet nemačkog govornog područja i to je Bečki Univerzitet. Danas, u Austriji postoje 72 akreditovane obrazovne institucije koje nude preko 2,000 studijskih programa na nivou visokog obrazovanja.

Visoko obrazovanje nudi se na univerzitetima i visokim školama stukovnih studija. Ove škole nude usmerenije studijske programe u odnosu na akademske programe koji su u ponudi na univerzitetima.

Opcije studiranja

 • Osnovne akademske studije - Traju 3 do 4 godine i nose 180 do 240 ESPB.
 • Master akademske studije - Uglavnom traju 2 godine i nose 120 ESPB.
 • Integrisane studije (tradicionalni programi) - Podrazumevaju integrisane osnovne i master studije koje traju 4-6 godina i uglavnom su vezane za inženjersku, medicinsku struku i sl.
 • Doktorkse studije - Nemaju preciziran broj ESPB, i traju najmanje 3 godine.
 • Kurs nemačkog jezika - U Austriji možete upisati kurs nemačkog jezika. Za kurs koji traje do 3 meseca nije potrebna vize, ali je za kurseve koji traju duže potrebno aplicirati za odgovarajuću vizu.

Akademska godina

Akademska školska godina u Austriji podeljena je na semestre. Zimski semestar traje od 01. oktobra do 30. januara, a letnji od 01. marta do 30. septembra, a studije mogu započeti i u jednom i u drugom semestru.

Stipendije

Internacionalni studenti u Austriji mogu aplicirati za stipendije namenjene međunarodnim studentima koje nudi država, privatne organizacije i određene institucije, ali i za stipendije koje se nude na univerzitetima na kojima upisuju studije.

 • Stipendije od strane države - Stipendije koje dodeljuje država su raznovrsne, namenjene su studenima određenih oblasti i nivoa studija. Grants of the Scholarship Foundation of the Republic of Austria je stipendija namenjena studentima istraživačkih osnovnih, master i doktorskih studija. Popularna je i stipendija Grants of the Scholarship Foundation of the Republic of Austria for masters program in the field of international relationships, kao i stipendije za doktorske i postdoktorske studije Ernst Mach Grant – worldwide i Richard Plaschka Grant. Ove stipendije se dodeljuju tokom nekoliko meseci u iznosu od oko 1,000 EUR.
 • Stipendije od strane organizacija i institucija - Pojedine institucije i organizacije nude stipendije studentima određenog nivoa studija, određenih oblasti studija, i slično. Takva je stipendija Mondi Austrian Student Scholarship koja se dodeljuje studenima osnovnih i master studija ekonomije, tehnologije i prirodnih nauka. Ova stipendija pokriva troškove školarine i života do 12,000 EUR godišnje za 4 godine. Starosna granica za ovu stipendiju je 23 godine.
 • Stipendije koje nude obrazovne institucije - Obrazovne institucije svojim studentima nude mogućnost apliciranja za određene stipendije koje predstavljaju finansijsku pomoć, umanjenje školarine ili troškova života.

Studentska viza za Austriju

 • EU državljanima koji upisuju studije u Austriji nije potrebna studentska viza. Ukoliko upisuju program koji traje duže od 90 dana, potrebno je da u roku od 3 meseca registruju svoj boravak u Austriji kod nadležnog državnog organa.
 • Non EU državljani koji upisuju studije koje traju duže od 6 meseci moraju aplicirati za vizu D i registrovati svoj boravak u Austriji kod nadležnog državnog organa (Pokrajinska Vlada u planiranom mestu boravka). Olakšavajuća okolnost je što studenti mogu ući u Austriju, registrovati svoj boravak i nakon toga aplicirati za vizu D. Viza D potrebna je i studentima koji upisuju studije na period od 3 do 6 meseci, dok onima koji upisuju program kraći od 90 dana nije potrebna viza ukoliko dolaze iz zemlje obuhvaćene schengen programom.

Za poziv na konzularni intervju čeka se do mesec i po dana. Nakon toga, aplikacija za vizu se procesira do mesec dana, a izdaje se na period od godinu dana i ne može se obnavljati u Austriji, već studenti to mogu uraditi ambasadi u matičnoj zemlji ili ambasadi najbližoj njihovoj matičnoj zemlji nadležnoj za njihove državljane. Taksa iznosi 120 EUR.

Zašto studirati u Austriji

 • Duga tradicija obrazovanja - Austrija i njeni gradovi Beč i Grac su oduvek bili centar obrazovanja u Evropi i popularne destinacije studiranja gde su se školovali vrhunski stručnjaci iz cele Evrope.
 • Troškovi studiranja - Školarine na državnim instutucijama su pristupačne, a ponuda stipendija može olakšati čak i ovaj trošak.
 • Kvalitet života - Već spomenuti životni standard i uređenje u Austriji su velika prednost, s obzirom da bi studenti određen broj godina tokom studija proveli u ovoj zemlji.
 • Studentske pogodnosti - Kao i u većini evropskih zemalja, internacionalni studeni u Austriji mogu ostvariti određene pogodnosti poput popusta na gradski, međugradski, pa i internacionalni transport, popust ili čak oslobađanje od plaćanja ulaznica za ustanove kulture, i slično.
 • Lokacija i dijaspora - Ne samo da Austrija ima odličnu lokaciju u Evropi, njena blizina Balkanu omogućava našim studentima česte posete matičnim zemljama, posete rodbine i prijatelja tokom raspusta i praznika. Udaljenost od Balkana i mnogobrojne mogućnosti koje Austrija nudi učinile su je jednom od naših najvećih dijaspora.
 • Istorija, kultura, umetnost, arhitektura - Iako je studijski program u fokusu tokom studiranja, slobodne aktivnosti i ponuda države u kojoj bi student studirao takođe mogu biti bitan faktor prilikom donošenja odluke u kojoj zemlji upisati studije. Austrija predstavlja pravu kulturnu i umetničku riznicu pa vam u ovoj zemlji nikada neće biti dosadno.