StudiranjeuEvropi.com

Studiranje u Francuskoj

Francuska ima dugu istoriju obrazovanja, koja je u neprekidnom razvoju u skladu sa industrijama i vodećim trendovima.

Veliki broj studenata iz celog sveta odlučuje da studije nastavi u Francuskoj upravo zbog tradicionalno kvalitetnih studijskih programa i najveći broj studenata upisuje studije iz oblasti inženjeringa, administracije, menadžmenta, prava, finansija, IT-a.

Studije u Francuskoj

Obrazovni sistem

Francuska je oduvek važila za jednu od najstarijih prestonica visokog obrazovanja kroz istoriju. Danas ima preko 3,500 državnih i privatnih obrazovnih institucija koje uključuju univerzitete, Grandes Ecoles, i specijalizovane institucije kao što su umetničke škole i škole arhitekture. Preko 1,500 programa je u ponudi na engleskom jeziku.

Najveći broj internacionalnih studenata se odlučuje za studiranje na univerzitetima koji nude osnovne, master i doktorske studije.

Opcije studiranja

 • Dvogodišnje studije - Nose 120 ESPB, i ove studije predstavljuju ili prve dve godine osnovnih studija, ili pripremne kurseve za Grandes Ecoles. Nakon ovih studija studenti odlučuju da li će nastaviti studije ili potražiti zaposlenje sa kvalifikacijom diplome.
 • Osnovne akademske studije - Uglavnom traju 3 godine i nose 180 ESPB.
 • Master akademske studije - Mogu da traju od 1 do 3 godine, i da nose od 60 do 180 ESPB, sve u zavisnosti od oblasti studiranja, međutim najčešće traju 2 godine i nose 120 ESPB.
 • Doktorske studije - Traju najmanje 3 godine i nose 180 ESPB.
 • Kurs francuskog jezika - U Francuskoj je moguće usavršavati francuski jezik na kursu jezika.

Akademska godina

Akademska godina u Francuskoj počinje u zimskom semestru, odnosno u septembru ili oktobru, sve u zavisnosti od plana početka studijskog programa. Školska godina podeljena je na dva semestra, zimski i letnji.

Neke institucije nude i više upisnih rokova u toku godine.

Stipendije

Stipendije internacionalnim studentima u Francuskoj dodeljuju država, lokalne vlasti, obrazovne institucije na osnovu stepena studija, oblasti studiranja i drugih kriterijuma.

 • Državne stipendije - Stipendije od strane države dodeljuju se u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova i francuskim ambasadama širom sveta. Neke stipendije dodeljuje i Ministarstvo visokog obrazovanja i istraživanja na osnovu socijalne situacije. Lokalne vlasti takođe izdvajaju sredstva za finansiranje internacionalnih studenata koji studiraju na teritoriji pod njihovom vlašću. Najčešće su te stipendije namenjene studentima doktorskih i postdoktorskih studija.
 • Stipendije od strane države u saradnji sa javnim organizacijama - Ministarstvo visokog obrazovanja i istraživanja i određene organizacije koje se bave istraživanjima stipendiraju istraživanja studentima doktorskih i postdoktorskih studija.
 • Stipendije koje nude obrazovne institucije - Obrazovne institucije takođe dodeljuju stipendije internacionalnim studentima sve u zavisnosti od njihovog uspeha, zasluge, oblasti studiranja, itd.

Studentska viza

 • EU/EEZ i švajcarski državljani ne moraju aplicirati za studentsku vizu bez obzira na period na koji upisuju studije.
 • Državljanima koji nemaju pasoš EU za studijske programe do 3 meseca nije potrebna viza, dok za studije koje traju duže od 3 meseca moraju aplicirati za long term vizu koja se izdaje na period do godinu dana. Viza je ujedno i boravišna dozvola. Viza može da se obnovi iz Francuske, a u zavisnosti od trajanja programa prilikom obnove može da se potraži na ceo period studiranja.

Zašto studirati u Francuskoj 

 • Obrazovne institucije i kvalitetni studijski programi - Francuska ima preko 70 univerziteta, više od 220 inženjerskih obrazovnih institucija, preko 150 institucija za biznis i menadžment, 120 državnih umetničkih škola, 20 arhitektonskih škola, i preko 3,000 različitih instituta za sticanje međunarodno priznatih i visokokvalitetnih studijskih programa, od kojih je preko 1,500 na engleskom jeziku.
 • Kulturno nasleđe - Francuska ima dugačku i bogatu istoriju koja se ogleda u njenom kulturnom nasleđu, među kojima se veliki broj znamenitosti nalazi i na UNESCO-voj listi.
 • Standard i životni stil - Visok životni standard i stil su nadaleko poznati. Mnogobrojni kulturni događaji, francuska kuhinja i moda samo su neki od popularnih segmenata života u Francuskoj.
 • Turizam - Najpopularnija turistička destinacija na svetu krije nestvarne prirodne lepote, bogatu kulturu, gastronomiju, i koji čine svaki njen kutak jedinstvenim i vrednim posete. Slobodno vreme u Francuskoj možete posvetiti upravo putovanju kroz nju.
 • Bezbednost - Francuska je bezbedna zemlja. Njena vlada ulaže značajna sredstva u razvoj i postavljanje sigurnosnih sistema iz preventivnih razloga.