StudiranjeuEvropi.com

Studiranje u Engleskoj

Engleska nudi obrazovanje i kvalifikacije iz svih studijskih oblasti, a neke od najpopularnijih oblasti su biznis, prirodne nauke, inženjerstvo i tehnologija, medicina, pravo, političke nauke, mediji i komunikacije, umetnost itd. Ujedinjeno Kraljevstvo je jedna od najpopularnijih studentskih destinacija ne svetu sa preko 450.000 međunarodnih studenata godišnje. 

Ujedinjeno Kraljevstvo, a samim tim i Engleska je i značajna politička sila, jedna je od lidera svih značajnih međunarodnih organizacija i bila je jedna od najuticajnijih članica Evropske Unije punih 47 godina. Pored toga ima i značajnog svetskog uticaja u kulturi, obrazovanju i nauci.

Studije u Engleskoj

Obrazovni sistem

Ujedinjeno Kraljevstvo je jedna od najpopularnijih studentskih destinacija na svetu i ima jedan od najcenjenijih obrazovnih sistema na svetu. U Engleskoj se nalazi četiri univerziteta koji su rangirani u deset najboljih na svetu, među kojima je i drugi najstariji univerzitet na svetu, univerzitet Oksford koji je osnovan 1096. godine.

Kao tradicionalno popularna destinacija, Engleska nudi programe iz svih oblasti studiranja i brojne specijalizacije.

Opcije studiranja

Diplome višeg obrazovanja – Engleska nudi postsekundarne programe kao što su više nacionalne diplome (HND) i diplome visokog obrazovanja (DipHE) koji traju kraće od Bachelor studija i imaju veći fokus na pripremanju studenata za karijeru.

 • Osnovne akademske studije - Osnovne akademske studije u Engleskoj generalno traju 3 godine i nose 180 ESPB. Danas su popularni i takozvani sendvič programi koji traju 3 godine uz još godinu dana praktičnog rada.
 • Postgraduate sertifikat i diploma - Postgraduate programi su kombinacija akademskog i stručnog usavršavanja nakon osnovnih studija koja traje kraće od master studija. Ovi programi generalno traju od 9 do 12 meseci.
 • Master studije - Master studije su namenjene specijalizovanju i produbljivanju znanja stečenih na osnovnim studijama. U Engleskoj postoje dva tipa mastera, thought i research master. Ove studije generalno traju godinu dana i nose 60 ESPB, dok istraživački programi mogu trajati i 2 godine i oni nose 120 ESPB.
 • Doktorske studije - PhD je najviša akademska diploma u Engleskoj, namenjena je sticanju ekspertskog znanja i istraživačkom radu. Generalno traje 3 do 4 godine i nosi najmanje 180 ESPB.
 • Kurs engleskog jezika - Kao zemlja engleskog govornog područja, Engleska je popularna opcija za pohađanje kurseva engleskog jezika.

Akademska godina

Akademska godina u Engleskoj je podeljena na dva semestra i traje od septembra do jula.

Prvi semestar počinje u septembru i to je glavni upisni rok za sve univerzitete.Drugi semestar počinje u januaru ili februaru i u ovom upisnom roku je nešto manja ponuda programa.

Stipendije

 • Državna Chevening stipendija - Čivning stipendija je glavni državni program stipendiranja međunarodnih studenata koji je uglavnom namenjen za master studije, ali i za druge postdiplomske programe.
 • Univerzitetske stipendije - Većina univerziteta u Engleskoj nudi neki tip finansijske pomoći međunarodnim studentima. To mogu biti parcijalne stipendije koje oslobađaju dela školarine, pune stipendije koje pokrivaju sve troškove studiranja ili se stipendija može dobiti u vidu određene svote sredstava.

Studentska viza za Veliku Britaniju

 • Državljani EU/EEA i Švajcarske - Za državljane ovih zemalja trenutno nije potrebna viza za studije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Trenutna imigraciona pravila mogu biti promenjena kao posledica Bregzita.
 • Državljani trećih zemalja - Za državljane trećih zemalja je potrebna studentska viza da bi mogli da studiraju u Ujedinjenom Kraljevstvu. Za studente koji dolaze na kraći kurs do 6 meseci i kurs engleskog jezika do 11 meseci potrebna je kratkotrajna studentska viza, dok je za studijske programe koji traju duže od 6 meseci potrebna Tier 4 studentska viza.

Za vizu se aplicira online putem sajta Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, a dokumenta se podnose u najbližem VAC centru i vreme procesiranja aplikacije je oko 3 nedelje.

Zašto studirati u Engleskoj

 • Kvalitet obrazovanja - Engleska ima viševekovnu tradiciju pružanja izvrsnog obrazovanja i prestižnih kvalifikacija na univerzitetima širom zemlje, među kojima su i neki od najprestižnijih univerziteta na svetu kao što su Kembridž i Oksford.
 • Uslovi studiranja - Engleski univerziteti nude odlične uslove studiranja, najmodernije metode učenje, savremeno okruženje, vrhunske predavače koji podržavaju nezavisnost studenata, razvoj kritičkog i analitičkog mišljenja. Engleska je i jedan od globalnih lidera u oblasti istraživanja i razvoja.
 • Mogućnost rada tokom studija - Međunarodni studenti uglavnom imaju pravo da rade tokom studija pola radnog vremena, što im može biti velika prednost, ne samo finansijska već i u vidu sticanja vrednog internacionalnog iskustva i konekcija.
 • Kulturna raznovrsnost - Kao jedna od najpopularnijih studentskih destinacija, Engleska omogućava studentima da upoznaju ljude iz celog sveta i da se povežu sa njima, upoznaju njihove kulture, običaje, kuhinju itd.
 • Kulturno i istorijsko nasleđe - Engleska je zemlja bogate istorije i kulture, koja ima mnogo toga da ponudi i na taj način upotpuni iskustvo studiranja u ovoj zemlji.
 • Bogat društveni i turistički sadržaj - Pored kulture i umetnosti, Engleska je bogata i drugim društvenim sadržajem, poput sportskih manifestacija i brojnih festivala, a takođe i brojnim turističkim atrakcijama širom zemlje.