StudiranjeuEvropi.com

Studiranje u Holandiji

Holandija ulaže značajna sredstva u razvoj obrazovanja, posebno kada su u pitanju istraživački studijski programi koji se nude i na nivou osnovnih, master i PhD studija.

Najpopularnije oblasti studiranja su ekonomija i poslovanje, društvene i humanističke nauke, i inženjerstvo.

Studije u Holandiji

Obrazovni sistem

Obrazovni sistem u Holandiji je jedan od najstarijih i najrazvijenijih u Evropi. Čak 7 holandskih univerziteta se nalazi među 150 najbolje rangiranih univerziteta na svetu. Veoma su poznati istraživački programi koje nude obrazovne institucije u Holandiji na svim nivoima. Holandija ima 14 istraživačkih univerziteta, i 36 univerziteta primenjenih nauka. Nastava se može pohađati i na holandskom i na engleskom jeziku.

Opcije studiranja

 • Associate degree - Studije koje traju 2 godine i nose 120 ESPB. Predstavljaju prve dve godine osnovnih studija, nakon kojih studenti mogu završiti obrazovanje i potražiti posao u struci ili nastaviti školovanje i steći bachelor diplomu. Nude se u okviru programa primenjenih nauka.
 • Osnovne akademske studije - Traju 3-4 godine, odnosno nose 180-240 ESPB. Istraživačke osnovne studije obično traju 3, a ostale 4 godine.
 • Master akademske studije - Traju 1-4 godine, i nose 60-240 ESPB. Master iz oblasti prava traje obično godinu dana, istraživački masteri traju do 3 godine, a masteri iz određenih oblasti, kao što je arhitektura do 4 godine.
 • Doktorske studije - PDEng (Professional Doctorate in Engineering) su vrsta doktorskih studija namenjena studentima inženjerstva. Nude se na tri tehnološka univerziteta u Holandiji i traju 2 godine, odnosno 120 ESPB. Ostale PhD studije traju najmanje 4 godine.
 • Kursevi jezika - Često se studenti odlučuju za kurseve jezika, holandskog, ali i engleskog preko leta, mada se kursevi mogu pohađati i tokom godine.

Akademska godina

U Holandiji akademska godina podeljena je na semestre i u skladu sa njima postoje dva zvanična početna roka, zimski semestar koji počinje u septembru i letnji semestar koji počinje u februaru. Veća ponuda programa je uglavnom za septembarski početni rok.

Stipendije

Holandija nudi određen broj stipendija internacionalnim studentima. Pokrovitelji stipendija mogu biti država i ministarstva, različite organizacije i institucije i univerziteti i obrazovne institucije.

 • Državne stipendije - The Netherlands Fellowship Program stipendija se finansira iz holandskog Ministarstva Inostranih Poslova. Uglavnom je namenjena studentima master i PhD studija.
 • Stipendije od strane države i obrazovnih institucija - Određene stipendije dodeljuju obrazovne institucije u saradnji da državom, odnosno ministarstvima, i jedna takva stipendija je Holland Scholarship. Pokrovitelji ove stipendije su ministarstvo obrazovanja i obrazovne institucije (istraživačkih studija ali i primenjenih nauka).
 • Stipendije koje nude obrazovne institucije - Obrazovne institucije takođe internacionalnim studentima nude mogućnosti stipendiranja. Jedna takva stipendija je World Citizen Talent Scholarship for International Students. Nju dodeljuje Unverzitet primenjenih nauka u Hagu, i namenjena je istaknutim studentima osnovnih i master studija.

Studentska viza

 • EU/EEZ i švajcarski državljani nisu u obavezi da apliciraju za studentsku vizu. Ipak, ukoliko upisuju program koji traje duže od 3 meseca, moraju u roku od pet dana od dolaska u Holandiju da podnesu zahtev za residence permit. Po završetku studija, nosioci pasoša navedenih zemalja mogu da apliciraju za residence permit koji im daje pravo da ostanu još pet godina u zemlji. Uslov je da imaju validan ugovor o zaposlenju.
 • Državljani koji nemaju pasoš EU potrebno je da apliciraju za odgovarajuću vizu za studiranje u Holandiji. Za studije do 90 dana dovoljno je posedovanje short term vize, ali ukoliko dolaze iz zemlje obuhvaćene schengen programom nije im potrebna ova viza. Da bi državljani koji nemaju pasoš EU studirali u Holandiji duži vremenski period potrebno je da apliciraju za Provisional Residence Permit (MVV) koja se izdaje na 6 meseci, a potom je potrebno da u Holandiji apliciraju za Residence Permit.

Taksa za obradu aplikacije iznosi 174 EUR. Viza se izdaje na period studiranja, a najduže do 5 godina.

Zašto studirati u Holandiji

 • Visok kvalitet obrazovanja i povoljne cene studiranja – Obrazovanje u Holandiji je na zaista vrlo visokom nivou, a školarine, uz različite mogućnosti apliciranja za stipendije, veoma povoljne. Država dosta ulaže u istraživačke programe, studijski programi su usklađeni sa razvojem industrije, a preko 2,000 programa se nudi na engleskom jeziku.
 • Pristupačni troškovi života - Pored pristupačnih školarina, druga najbitnija finansijska stavka jesu troškovi života. Život u Holandiji je pristupačan, a studenti imaju različite pogodnosti u vidu popusta.
 • Multikulturalna sredina - Liberalna i ljudska prava u Holandiji se izuzetno poštuju, pa je upravo multikulturalnost, raznovrsnost i međuljudsko poštovanje nešto što odlikuje njene stanovnike. Internacionalni studenti se lako mogu uklopiti u sredinu uz osećaj dobrodošlice i prihvaćenosti. Studenti iz preko 160 zemalja studiraju u Holandiji.
 • Bezbednost - Holandija je jedna od najbezbeznijih zemalja u Evropi, što je od velike važnosti internacionalnim studenima koji će studirati u ovoj zemlji i biti odvojeni od porodice i prijatelja. Takođe, Holandija spada i u 10 najsrećnijih zemalja na svetu.
 • Istorija i kultura - Zanimljiva istorija, mnoštvo muzeja, kulturnih spomenika i dešavanja učiniće studiranje u Holandiji još zanimljivijim, jer će studenti slobodno vreme moći da posvete upoznavanju ove prelepe zemlje.