StudiranjeuEvropi.com

Studiranje u Italiji

Italija je jedna od osnivača i vodećih političkih sila Evropske unije. Visoko se rangira po kvalitetu života, obrazovanju i životnom veku. Smatra se jednom od kulturno najrazvijenijih država, kao i jednom od svetskih lidera u umetnosti, arhitekturi, književnosti, nauci i modi. Osim toga Italija je poznata po dugoj i uzbudljivoj istoriji, bogatom kulturnom sadržaju i impresivnoj prirodi.

Italija je rodno mesto Bolonjske deklaracije i tradicionalno je jedna od popularnih destinacija za međunarodne studente u Evropi. U Italiji su naročito popularne studije arhitekture, restauracije, dizajna, umetnosti, inženjerstva i tehnologija, kao i menadžmenta i biznisa.

Studije u Italiji

Obrazovni sistem

Studenti u Italiji imaju mogućnost da steknu visoko cenjenu diplomu na brojnim italijanskim univerzitetima, institutima ili akademijama koje karakterišu kvalitetni programi, savremeno radno okruženje, moderne metode učenja itd.

Studenti pored italijanskog, mogu da studiraju i na engleskom jeziku i tokom studija mogu da učestvuju u brojnim praksama i programima stažiranja. U Italiji se nalazi Univerzitet u Bolonji, najstariji univerzitet na svetu i rodno mesto evropskog sistema visokog obrazovanja.

Opcije studiranja

 • Osnovne akademske studije - Predstavljaju prvi ciklus visokog obrazovanja na kom se stiču osnovna teorijska znanja i veštine. Bachelor studije traju 3 godine i nose 180 ESPB.
 • Master studije - Drugi ciklus obazovanja, namenjen je profesionalnom usavršavanju nakon osnovnih studija. Master studije u Italiji traju 2 godine i nose 120 ESPB.
 • Prvi stepen specijalizovanih master studija - Ovaj tip studija se nudi na pojedinim univerzitetima i cilj je stručno usavršavanje studenata najčešće u oblastima prava, inženjerstva i obrazovanja. Traje uglavnom godinu dana i nosi do 60 ESPB.
 • Integrisane studije - Iz pojedinih oblasti kao što su medicina, farmacija, veterina, arhitektura i pravo se nude integrisane studije koje se upisuju nakon srednje škole. Ove studije traju od 5 do 6 godina i nose od 300 do 360 ESPB.
 • Doktorske studije - Doktorske studije u Italiji su fokusirane na sticanje veština koje su potrebne za sprovođenje naučnih istraživanja i pisanje završnog rada. Studije uglavnom traju 3 godine, nose najmanje 180 ESPB i za upis je potrebno završiti postdiplomske studije i položiti prijemni ispit.
 • Drugi stepen specijalizovanih master studija - Ove studije su namenjene stručnom usavršavanju u pojedinim profesijama i sticanju ekspertskog znanja. Po stepenu obrazovanja se nalaze iznad regularnih master studija, traju godinu dana i stiče se minimum 60 ESPB.
 • Kurs italijanskog jezika - U Italiji se nude i kursevi italijanskog jezika na različitim nivoima i u razne svrhe. Za kurseve koji traju do 3 meseca nije potrebna studentska viza.

Akademska godina

Akademska godina u Italiji je podeljena na dva semestra koji traju po 20 nedelja. Akademska godina počinje u septembru ili oktobru i to je rok kada je najveća ponuda programa.

Drugi semestar počinje u februaru ili martu i tada je ponuda programa manja. Privatni univerziteti mogu imati i upisni rok u julu.

Stipendije

 • Državna stipendija Ministarstva inostranih poslova - Stipendija se nudi međunarodnim studentima koji žele da studiraju programe visokog obrzovanja ili kurs jezika u Italiji sa ciljem unapređenja kuturne saradnje i promocije italijanske kulture i jezika. Može pokriti trošove školarine i osiguranja uz dodatna sredstva za život na period od 3, 6 ili 9 meseci.
 • Regionalne sipendije - Međunarodni studenti koji u Italiji upisuju studije mogu na osnovu uspeha i finansijskog stanja da apliciraju za brojne regionalne stipendije koje se nude za državne i privatne univerzitete. Takođe na ovaj način se aplicira i za smeštaj u studentskim domovima.
 • Stipendije koje nude obrazovne institucije - Većina univerziteta nudi stipendije za međunarodne studente. One mogu biti parcijalne, odnosno da u određenoj meri oslobode studenta školarine. Takođe neki univerziteti nude i pune stipendije koje oslobađaju studente školarine i mogu pokriti i troškove života i osiguranja.

Studentska viza

 • Državljani Evropske unije mogu da idu na studije u Italiju bez studentske vize. Ukoliko je program koji upisuju traje duže od 3 meseca, potrebno je da se prijave u lokalnoj policijskoj stanici, kako bi dobili boravišnu dozvolu.
 • Studentima drugih zemalja je potrebna studentska viza kako bi mogli da studiraju u Italiji duže od 3 meseca, a takođe je potrebno po dolasku u zemlju da prijave boravak i dobiju boravišnu dozvolu.

Za studentsku vizu, odnosno za nacionalnu vizu (D) aplicira se diplomatskoj misiji Italije u zemlji boravka, dok se za boravišnu dozvolu aplicira u najbližoj pošti najkasnije 8 dana od dolaska u Italiju.

Zašto studirati u Italiji

 • Kvalitetno obrazovanje i priznate kvalifikacije - Međunarodni studenti u Italiji imaju mogućnost da steknu vrednu diplomu koja se poštuje širom sveta, kao i znanja i veštine koje će im otvoriti brojna vrata u karijeri.
 • Raznovrsan izbor studija - Italija nudi veliki izbor programa iz svih oblasti studija na brojnim državnim i privatnim univerzitetima, institutima i akademijama. Veliki izbor programa je dostupan ne samo na italijanskom, već i na engleskom jeziku.
 • Pristupačne studije - Studije u Italiji su finansijski pristupačne kada se uporede sa najpopularnijim studentskim destinacijama, kako u vidu školarina, tako i pogledu troškova života. Pored toga, postoji velika ponuda stipendija od državnih do stipendija koje nude same obrazovne institucije.
 • Mogućnost rada tokom studija - Međunarodni studenti u Italiji imaju pravo da rade tokom studija do 20 sati nedeljno i da na taj način olakšaju sebi troškove života i steknu međunarodno iskustvo.
 • Multikulturalna atmosfera - Kao jedna od najpopularnijih turističkih destinacija i jedna od popularnih destinacija za studente Italija nudi neverovatno multikulturalno okruženje. Pored toga, Italija nudi i autentični italijanski način života, okružen gostoprimljivim lokalnim stanovništvom.
 • Impresivno kuturno i prirodno bogatstvo - Italija sa 55 lokaliteta na UNESCO-voj listi kulturne baštine sa Kinom deli prvo mesto kuturno najbogatijih država. Pored neverovatno očuvanih lokaliteta kulture, Italija nudi i impresivne predele prirode i prepoznatljiv hedonistički način života.