Studiranje u Irskoj

Republika Irska je ostrvska država koja se nalazi na severozapadnom obodu Evrope u Atlantskom okeanu. Graniči se jedino na severu sa Severnom Irskom koja pripada Ujedinjenom Kraljevstvu. Irska uzbudljiva istorija je usko povezana sa istorijom Ujedinjenog kraljevstva sa kojom i danas deli određene kuturne aspekte poput engleskog jezika, koji je pored irskog drugi zvanični jezik Irske.

Irska se rangira među najbogatije zemlje sveta, a takođe se smatra i jednom od najprosperitetnijih zemalja sveta. Niz liberalnih ekonomskih politika je omogućio brz ekonomski razvoj, a danas je Irska jedna od najbrže rastućih ekonomija Evropske unije. Irska se rangira na prvom mestu po vrednosti stranih investicija koje su ujedno i pokretači irske ekonomije. Irska je godinama jedan od najpopularnijih evropskih centara za strane multinacionalne kompanije, naročito one koje su poreklom iz SAD poput Google, Facebook, Apple, IBM, Twitter, Pfizer, GSK, Genzyme itd.

Pored tehnoloških i farmaceutskih giganta, u Irskoj se ističu i kompanije medicinske opreme i dijagnostike, kao i finansijske insitucije. U irskoj ekonomiji se ističu i domaće komanije poput Rynair, CRH, DCC, Kerry Group. Otvaranje države ka stranim komapnijama je uticalao i na rast popularnosti Irske kao destinacije za studiranje, pa država poslednjih godina beleži značajan rast međunarodnih studenata. Neke od najpopularnijih oblasti za studiranje u Irskoj su prirodne nauke, tehnologija, ekonomija i društvene nauke.

Irska je članica Evropske unije, kao i Saveta Evrope, dok kod vojnih pitanja prati dugu tradiciju vojne neutralnosti. Irska je takođe veoma razvijena zemlja po pitanju građanskih sloboda, slobode medija i ekonomskih sloboda. Irska se danas ističe i po prepoznatljivoj kulturi koja je prisutna širom sveta usled veoma raširene dijaspore, naročito je prepoznatljiva irska muzika, plesovi, irski pabovi, kao i praznici poput Dana Svetog Patrika.

Razlozi studiranja

 • Izvrsno obrazovanje - Irska neguje dugu tradiciju pružanja obrazovanja vrhunskog kvaliteta. Irski obrazovni sistem se rangira visoko na listi najboljih sistema na svetu, a irski univerziteti se posebno ističu po fokusu na istraživanja i inovacije.
 • Raznovrsna ponuda - U Irskoj se nude studijski programi na svim nivoima studija iz svih oblasti. Irske obrazovne isntitucije nude preko 5000 međunarodno priznatih programa iz najrazličitijih oblasti i specijalizacija.
 • Mogućnost rada tokom studija - Međunarodni studenti u Irskoj imaju pravo da rade tokom studija i raspusta, kao i mogućnost da produže boravak sa ciljem pronalaska posla, što može pomoći da steknu vredno iskustvo i konekcije.
 • Mogućnost za razvoj karijere - Irska je popularna destinacija za mnoge velike globalne kompanije koje otvaraju svoja predstavništva u Evropi. Ove kompanije nude studentima mogućnost praksi i rada i na taj način im pružaju veoma vredno iskustvo i mogućnosti za nastavak karijere.
 • Bezbedna destinacija - Irska je bezbedna i gostoprimljiva destinacija. Na skalama najbezbednijih država sveta se redovno rangira među 15 najboljih, a pored toga je i poznata po druželjubivom narodu i visokom kvalitetu života.
 • Kulturni sadržaj i neverovatna priroda - Irska je zemlja zanimljive istorije, bogate kulture i neverovatnih predela prirode, koji omogućavaju studentima da upotpune svoje iskustvo studiranja i bolje upoznaju zeleno ostrvo.

Studije u Irskoj

Obrazovni sistem

Visoko obrazovanje u Irskoj se uglavnom sprovodi u okviru 8 univerziteta, 14 tehnoloških instituta i 7 državnih koledža, dok sa druge strane postoji i određeni broj privatnih obrazovnih institucija, kao i specijalizovanih institucija za studiranje specifičnih oblasti poput prava i medicine. Irska nudi preko 5.000 akreditovanih programa iz različitih oblasti studija na različitim nivoima, pa je sigurno da u Irskoj svako može pronaći program koji mu odgovara.

Opcije studiranja 

 • Osnovne studije - Bachelor studije se nude iz svih oblasti studija i postoje dva tipa obične Bachelor studije koje generalno traju 3 godine i nose 180 ESPB i Honours Bachelor studije koje traju 4 godine i nose 240 ESPB. Studije arhitekture, veterine, stomatologije i srodnih oblasti generalno traju pet godina.
 • Master studije - Master studije u Irskoj generalno traju jednu ili dve godine što je češće kod istraživačkih programa i nose 60 do 120 ESPB. Master programi su usmereni na uže specijalizovanje i sastoje od predavanja i pisanja master teze.
 • Postgraduate diplome - Postgraduate diplome su postdiplomski programi sa fokusom na stručno usavršavanje nakon osnovnih studija. Uglavnom traju godinu dana i za razliku od master studija ne podrazumevaju pisanje i odbranu disertacije.
 • Doktorske studije - Doktorske studije se nude uglavnom na univerzitetima, ali ima kvalitetnih programa i u okviru tehnoloških instituta. Ove studije traju 3 do 4 godine i mogu biti tradicionalne akademske doktorske studije ili struktuisane doktorkse studije sa fokusom na obučavanje za karijeru.
 • Kurs jezika - U Irskoj se nudi niz različitih kurseva za učenje ili usavršavanje engleskog jezika, koji mogu biti dobra priprema za nastavak studija u Irskoj.

Akademska godina

Akademska godina u Irskoj počinje u septembru i podeljena je na dva semestra, ujedno i dva upisna roka.

Glavni semestar je jesenji semestar koji počinje u septembru ili oktobru u zavisnosti od obrazovne institucije.

Ovo je glavni upisni rok u Irskoj, nudi se na svim obrazovnim institucijama i u ovom roku je moguce upisati gotovo sve programe. Upis za ovaj rok počinje u februaru tekuće godine.

Drugi semestar je prolećni semetar koji počinje u januaru ili februaru i on predstavlja drugi upisni rok. U ovom roku je ograničena ponuda programa koji su dostupni, kao i obrazovnih institucija koje nude upis u ovom roku.

Upis za ovaj rok se otvara u septembru prethodne godine. Neke obrazovne institucije nude i rolling admission – otvoren upis tokom cele godine.

Stipendije

Državna stipendija - Vlada Irske nudi određeni broj stipendija za istaknute međunarodne studente koji dolaze iz trećih zemalja. Ova stipendija se nudi za jednu godinu osnovnih, master ili doktorskih studija i pokriva deo troškova studenta.

Univerzitetske stipendije - Irske obrazovne institucije uglavnom nude parcijalne stipendije za međunarodne studente na svim nivoima studija. Stipendije mogu biti u vidu oslobađanja dela školarine ili se nude u vidu mesečnih uplata za troškove života. Pune stipendije se najčešće nude za doktorske studije.

Studentska viza

Državljani Evropske unije, Evropske ekonomske zone i Švajcarske mogu da studiraju u Irskoj bez studentske vize.

Državljani trećih zemalja za ulazak u Irsku i studije moraju da apliciraju za odgovarajuću studentsku vizu, koja će im dati legalni status u Irskoj.

Za programe koje straju do 3 meseca potrebno je aplicirati za kratkotrajnu C vizu, dok je za studije koje traju duže od 3 meseca potrebna studentska viza D.

Za irske vize se aplicira online i vreme procesiranje je oko 8 nedelja. Aplikacija za vizu može da se podnese najranije 3 meseca pre planiranog putovanja. Po dolasku u Irsku studenti kojima je potrebna viza su u obavezi da prijave boravak i podnesu zahtev za izdavanje boravišne dozvole.