StudiranjeuEvropi.com

Studiranje u Irskoj

Otvaranje države ka stranim komapnijama je uticalao i na rast popularnosti Irske kao destinacije za studiranje, pa država poslednjih godina beleži značajan rast međunarodnih studenata. Neke od najpopularnijih oblasti za studiranje u Irskoj su prirodne nauke, tehnologija, ekonomija i društvene nauke.

Irska je članica Evropske unije, kao i Saveta Evrope, dok kod vojnih pitanja prati dugu tradiciju vojne neutralnosti. Irska je takođe veoma razvijena zemlja po pitanju građanskih sloboda, slobode medija i ekonomskih sloboda.

Irska se danas ističe i po prepoznatljivoj kulturi koja je prisutna širom sveta usled veoma raširene dijaspore, naročito je prepoznatljiva irska muzika, plesovi, irski pabovi, kao i praznici poput Dana Svetog Patrika.

Studije u Irskoj

Obrazovni sistem

Visoko obrazovanje u Irskoj se uglavnom sprovodi u okviru 8 univerziteta, 14 tehnoloških instituta i 7 državnih koledža, dok sa druge strane postoji i određeni broj privatnih obrazovnih institucija, kao i specijalizovanih institucija za studiranje specifičnih oblasti poput prava i medicine.

Irska nudi preko 5.000 akreditovanih programa iz različitih oblasti studija na različitim nivoima, pa je sigurno da u Irskoj svako može pronaći program koji mu odgovara.

Opcije studiranja 

 • Osnovne studije - Bachelor studije se nude iz svih oblasti studija i postoje dva tipa obične Bachelor studije koje generalno traju 3 godine i nose 180 ESPB i Honours Bachelor studije koje traju 4 godine i nose 240 ESPB. Studije arhitekture, veterine, stomatologije i srodnih oblasti generalno traju pet godina.
 • Master studije - Master studije u Irskoj generalno traju jednu ili dve godine što je češće kod istraživačkih programa i nose 60 do 120 ESPB. Master programi su usmereni na uže specijalizovanje i sastoje od predavanja i pisanja master teze.
 • Postgraduate diplome - Postgraduate diplome su postdiplomski programi sa fokusom na stručno usavršavanje nakon osnovnih studija. Uglavnom traju godinu dana i za razliku od master studija ne podrazumevaju pisanje i odbranu disertacije.
 • Doktorske studije - Doktorske studije se nude uglavnom na univerzitetima, ali ima kvalitetnih programa i u okviru tehnoloških instituta. Ove studije traju 3 do 4 godine i mogu biti tradicionalne akademske doktorske studije ili struktuisane doktorkse studije sa fokusom na obučavanje za karijeru.
 • Kurs jezika - U Irskoj se nudi niz različitih kurseva za učenje ili usavršavanje engleskog jezika, koji mogu biti dobra priprema za nastavak studija u Irskoj.

Akademska godina

Akademska godina u Irskoj počinje u septembru i podeljena je na dva semestra, ujedno i dva upisna roka.

Glavni semestar je jesenji semestar koji počinje u septembru ili oktobru u zavisnosti od obrazovne institucije.

Ovo je glavni upisni rok u Irskoj, nudi se na svim obrazovnim institucijama i u ovom roku je moguce upisati gotovo sve programe. Upis za ovaj rok počinje u februaru tekuće godine.

Drugi semestar je prolećni semetar koji počinje u januaru ili februaru i on predstavlja drugi upisni rok. U ovom roku je ograničena ponuda programa koji su dostupni, kao i obrazovnih institucija koje nude upis u ovom roku.

Upis za ovaj rok se otvara u septembru prethodne godine. Neke obrazovne institucije nude i rolling admission – otvoren upis tokom cele godine.

Stipendije

 • Državna stipendija - Vlada Irske nudi određeni broj stipendija za istaknute međunarodne studente koji dolaze iz trećih zemalja. Ova stipendija se nudi za jednu godinu osnovnih, master ili doktorskih studija i pokriva deo troškova studenta.
 • Univerzitetske stipendije - Irske obrazovne institucije uglavnom nude parcijalne stipendije za međunarodne studente na svim nivoima studija. Stipendije mogu biti u vidu oslobađanja dela školarine ili se nude u vidu mesečnih uplata za troškove života. Pune stipendije se najčešće nude za doktorske studije.

Studentska viza

 • Državljani Evropske unije, Evropske ekonomske zone i Švajcarske mogu da studiraju u Irskoj bez studentske vize.
 • Državljani trećih zemalja za ulazak u Irsku i studije moraju da apliciraju za odgovarajuću studentsku vizu, koja će im dati legalni status u Irskoj.

Za programe koje straju do 3 meseca potrebno je aplicirati za kratkotrajnu C vizu, dok je za studije koje traju duže od 3 meseca potrebna studentska viza D.

Za irske vize se aplicira online i vreme procesiranje je oko 8 nedelja. Aplikacija za vizu može da se podnese najranije 3 meseca pre planiranog putovanja. Po dolasku u Irsku studenti kojima je potrebna viza su u obavezi da prijave boravak i podnesu zahtev za izdavanje boravišne dozvole.

Zašto studirati u Irskoj

 • Izvrsno obrazovanje - Irska neguje dugu tradiciju pružanja obrazovanja vrhunskog kvaliteta. Irski obrazovni sistem se rangira visoko na listi najboljih sistema na svetu, a irski univerziteti se posebno ističu po fokusu na istraživanja i inovacije.
 • Raznovrsna ponuda - U Irskoj se nude studijski programi na svim nivoima studija iz svih oblasti. Irske obrazovne isntitucije nude preko 5000 međunarodno priznatih programa iz najrazličitijih oblasti i specijalizacija.
 • Mogućnost rada tokom studija - Međunarodni studenti u Irskoj imaju pravo da rade tokom studija i raspusta, kao i mogućnost da produže boravak sa ciljem pronalaska posla, što može pomoći da steknu vredno iskustvo i konekcije.
 • Mogućnost za razvoj karijere - Irska je popularna destinacija za mnoge velike globalne kompanije koje otvaraju svoja predstavništva u Evropi. Ove kompanije nude studentima mogućnost praksi i rada i na taj način im pružaju veoma vredno iskustvo i mogućnosti za nastavak karijere.
 • Bezbedna destinacija - Irska je bezbedna i gostoprimljiva destinacija. Na skalama najbezbednijih država sveta se redovno rangira među 15 najboljih, a pored toga je i poznata po druželjubivom narodu i visokom kvalitetu života.
 • Kulturni sadržaj i neverovatna priroda - Irska je zemlja zanimljive istorije, bogate kulture i neverovatnih predela prirode, koji omogućavaju studentima da upotpune svoje iskustvo studiranja i bolje upoznaju zeleno ostrvo.