StudiranjeuEvropi.com

Najbolji gradovi za studiranje u Nemačkoj

Nemačka je jedna od najpopularnijih evropskih destinacija za studiranje i nema sumnje da se širom države nude obrazovne institucije i programi vrhunskog kvaliteta, vredne prilike za sticanje praktičnog znanja i iskustva i prilike za upoznavanje ljudi različitih porekla.

U Nemačkoj se nalazi veliki broj gradova atraktivnih međunarodnim studentima, a svaki od njih ima svoje karakteristike i prednosti koje su bitne za život u novoj sredini, pa je sigurno da svako u Nemačkoj može naći ono što mu odgovara.

Berlin

Studiranje u Berlinu

Berlin je glavni i najveći grad Nemačke i najpopularniji nemački grad za međunarodne studente. U Berlinu se nalazi 39 institucija visokog obrazovanja i preko 60 istraživačkih centara, a neki od najbolje rangiranih i globalno cenjenih univerziteta su Freie Universität Berlin, Humboldt-Universität zu Berlin i Technische Universität Berlin.

Berlinske obrazovne institucije nude vrhunske studijske programe u mnogim oblastima, a najpopularnije su inženjerstvo i tehnologije, evropske studije, međunarodni odnosi, filozofija, umetnost itd. Berlin je globalna metropola i politički, ekonomski i biznis centar Nemačke i karakteriše ga neverovatno velika start-up scena koja uz velike međunarodne i nacionalne korporacije nudi pregršt mogućnosti za praktično usavršavanje studenata.

Prošle godine izabran je za peti najbolji studentski grad na svetu, zahvaljujući velikom izboru studijskih programa na engleskom jeziku, visokom kvalitetu života, povoljnim studentskim troškovima i liberalnoj atmosferi.

Berlin je jedna od najpovoljnijih prestonica zapadne Evrope po troškovima života i studiranja. Smatra gradom kontrasta, jedinstvenog spoja tradicije i burne istorije i moderne arhitekture, multikulturalnog stanovništva i bogate umetničke scene.

Poznat po vrhunskim muzejima i galerijama i velikom uticaju u umetnosti, politici i nauci. Pored toga je i grad pun zelenila, brojnih parkova, reka i jezera koje omogućavaju beg od gradske gužve i svakodnevnih obaveza.

Minhen

Studiranje u Minhenu

Minhen je glavni grad savezne države Bavarske, treći po veličini grad u Nemačkoj i jedan od najboljih nemačkih gradova za međunarodne studente. U Minhenu se nalazi 13 univerziteta i 2 od ukupno 3 elitna nemačka univerziteta Ludwig-Maximilians-Universität i Technische Universität München, koji nude vrhunsko obrazovanje i privlače ogromne sredstva za vrhunska istraživanja.

Predstavlja globalni centar za inovacije, tehnologiju, inženjerstvo, elektroniku, biznis što su i najpopularnije oblasti za studiranje. Osim toga je i kolevka nemačke filozofije, književnosti i istorije, pa su i ove oblasti veoma popularne među studentima. Minhen nudi velike mogućnosti za sticanje vrednog radnog iskustva i konekcija, naročito u finansijskom sektoru, elektronskoj i automobilskoj industriji. Dom velikih globalnih korporacija poput BMW, Allianz, Siemens itd.

Minhen je 2019. godine izabran za četvrti najbolji studentski grad na svetu, jedno mesto ispred Berlina. Ovo je najbezbedniji nemački grad i jedan od gradova sa najvišim kvalitetom života na svetu. Ekonomski rast i visok standard ga čine najskupljim gradom za život u Nemačkoj, ali u poređenju sa drugim popularnim studentskim destinacijama, Minhen je povoljna opcija.

Grad je poznat po prijateljski nastrojenom stanovništvu, iako je jedan od najvećih gradova u Nemačkoj pruža osećaj malog grada koji odiše stereotipnom nemačkom kulturom. Minhen nudi neke od najlepših bašta i parkova u Nemačkoj i vrhunske primere barokne arhitekture.

Dom je Oktobarfesta, jednog od najboljih fudbalskih klubova na setu i bogate umetničke scene sa operom i pozorištem svetskog kalibra i brojnim cenjenim muzejima i galerijama.

Frankfurt

Studiranje u Frankfurtu

Frankfurt je peti po veličini grad u Nemačkoj i nalazi se u njegovom centru, u pokrajini Hese. Finansijski je centar Nemačke i Evrope i u njemu se nalaze Evropska centralna banka, Nemačka federalna banka, jedna od najvećih svetskih berzi i veliki broj banaka i drugih finansijskih institucija i vodećih korporacija.

Kao takav, Frankfurt predstavlja jedan od najvećih centara za studije finansija i biznisa, jer nudi neverovatne mogućnosti za prakse i sticanje radnog iskustva iz prve ruke. Od 7 univerziteta koje grad nudi najistaknutiji su Goethe-Universität Frankfurt am Main, Frankfurt School of Finance & Management, Frankfurt University of Applied Sciences. Frankfurt je popularan i među studentima filozofije, nauka, umetnosti i književnosti, što ne čudi kada znamo da je Gete, najveći nemački književnik modernog doba, iz ovog grada.

Frankfurt nudi jedinstvenu kombinaciju modernih nebodera koji nalikuju Menhetnu i istorijskih spomenika kulture. Frankfurt je proglašavan jednim od najboljih gradova za život i gradom sa najboljom infrastrukturom, aerodorom i železnička stanica su među najprometnijim na svetu, što doprinosi multikulturalnom karakteru grada.

Iako je jedan od najskupljih gradova za život u Nemačkoj veoma je atraktivan studenima, koji visoke troškove smanje životom u predgrađu i upotrebom odličnog javnog saobraćaja. Pored urbanog centra, Frankfurt nudi i obilje zelenih površina širom grada, a naročito uz obalu reke Majne.

Osim toga Frankfurt je bogat kulturnim i umetničkim sadržajem i u ovom gradu se svake godine organizuju najveći svetski sajam knjiga, kao i sajam automobila.

Štutgart

Studiranje u Štutgartu

Štutgart je grad koji se nalazi na jugu Nemačke, glavni grad pokrajine Baden-Virtemberg. Ovaj region Nemačke je poznat po veoma jakoj industriji i povoljnim vremenskim uslovima.

Štutgart studentima nudi 13 univerziteta od kojih je najistaknutiji Universität Stuttgart koji ima globalnu reputaciju. Štutgart je meka za studente industrijskog i mašinskog inženjerstva, informacionih tehnologjija, projektnog menadžmenta i slično.

Štutgart ima jaku automobilsku i elektronsku industriju, iz ovog grada potiču Porsche, Daimler odnosno Mercedes-Benz i Bosch, globalni giganti koji zapošljavaju veliki broj stanovništva i privlače međunarodne studente u Štutgart.

Pored odličnih uslova za sticanje obrazovanja i radnog iskustva u industriji, Štutgart nudi raznovrsne mogućnosti za rekreaciju i slobodno vreme. Povoljan geograski položaj u blizini planina i topla klima ga čine povoljnim za vinogradarstvo, pa je jedna od omiljenih aktivnosti u ovom gradu obilazak brojnih vinarija i boravak u prirodi. Štutgart se ističe među velikim nemačkim gradovima po zelenilu, poznatim botaničkim baštama i najvećem evropskom zoo vrtu.

Pored brojnih aktivnosti na otvorenom, studenti mogu slobodno vreme da ispune obilazeći brojne sajmove i festivale, kao i brojne muzeje među kojima je najpopularniji Mercedes-Benz. Štutgart se smatra jednim od najbezbednijih gradova u Nemačkoj.

Drezden

Studiranje u Drezdenu

Drezden je centar pokrajine Saksonija u istočnoj Nemačkoj i jedan od popularnih studentskih gradova koji privlači veliki broj međunarodnih studenata.

U Drezdenu se nalazi 9 univerziteta koji su veoma cenjeni u Nemačkoj i šire i nude veliki izbor programa vrhunskog kvaliteta. Drezden se ističe po vrhunskim programima iz oblasti nauke, tehnologije i inženjerstva, najcenjenija institucija je Technische Universität Dresden koji spada među najbolje nemačke tehnološke škole. Pored ovih oblasti Drezden je atraktivan i za studente međunarodnog biznisa, društvenih nauka i stranih jezika.

Tu se nalaze i sedišta nekoliko velikih tehnoloških kompanija koje studentima ovih oblasti pružaju priliku za sticanje neponovljivog iskustva.

Drezden se često ističe kao jedan od najlepših nemačkih gradova i nosi nadimak Firenca na Elbi zbog istaknute lepote. Kroz grad protiče reka Elba, koja zajedno sa značajnim kuturno istorijskim lokalitetima kreira jedinstvenu panoramu, koja se smatra jednom od najlepših u Nemačkoj.

Drezden je grad burne istorije koje se oslikava u svakom kutku, na šta su stanovnici grada veoma ponosni. Drezden ima veoma živahnu atmosferu i multikuturalno društvo koje studentima nudi mogućnost da upoznaju ljude različitih kultura i da se u novom gradu ne osećaju kao stranci.

Barokna arhitektura, muzeji, biblioteke, otvoreni prostori i bašte, kao i brojne umetničke manifestacije čine Drezden jedinstvenim gradom i atraktivnom studentskom destinacijom.

Hamburg

Studiranje u Hamburgu

Hamburg je drugi najveći grad u Nemačkoj i nalazi na samom severu države između Severnog i Baltičkog mora. Veoma je popularna studentska destinacija i nudi široke obrazovne mogućnosti na 18 univerziteta od kojih su najistaknutiji Universität Hamburg i Technische Universität Hamburg-Harburg. Hamburg je treća najveća evropska luka i ekonomski i zabavni centar Nemačke.

U Hamburgu su posebno razvijeni finansijski, medijski i sektor zabave, što utiče na to da su ove oblasti veoma popularne među studentima, kao i obrazovanje u oblasti logistike i biznisa. Pored toga popularne oblasti su pravo, menadžment i nemački jezik.

Hamburg se smatra bezbednim gradom kada se uporedi sa ostalim evropskim metropolama. Značajan broj globalnih korporacija koje se nalaze u gradu su stvorile jaku ekonomiju i podigle životni standard, što je imalo uticaj na to da Hamburg postane skuplji za život od većine drugih nemačkih gradova.

Hamburg je jedinstven nemački grad po tome što obiluje prirodom, grad okružuje obala Severnog mora, reka Elba protiče kroz grad, a u samom centru se nalazi jezero koje je veoma popularno mesto za odmor i druženje.

U gradu se nalazi oko 2400 mostova, zbog čega se često upoređuje sa Venecijom i Amsterdamom. Među mladom populacijom poznat je po živahnom noćnom životu, a takođe je jedan od nemačkih gradova sa najbogatijom umetničkom scenom, raznovrsnim festivalima, ima oko 60 muzeja i 30 pozorišta, svetski poznatu operu i filharmoniju.

Keln

Studiranje u Kelnu

Keln je četvrti po veličini grad u Nemačkoj i nalazi se na zapadu države u pokrajini Severna-Rajna Vestfalija. U Kelnu se nalazi 9 univerziteta i jedan od njih, Univerzitet u Kelnu, je jedan od najstarijih univerziteta u Evropi. Keln je popularna studentska destinacija zbog akademske izvrsnosti koju nudi, mogućnosti za praktično usavršavanja, visokog životnog standarda i atmosfere kojom grad odiše.

Keln je veliki nemački centar muzike, kulture, sporta, a pored toga je dom važnih trgovinskih sajmova, centar je automobilske i medijske industrije. U Kelnu se nalaze dve najveće televizijske stanice u Nemačkoj – RTL i WDR. U skladu sa tim su i studije medija, kulture i komunikacija veoma popularne među studentima koji se odluče za Keln, a grad ove veličine nudi studentima svih profila brojne mogućnosti za praktično usavršavanje u okviru industrije.

Keln karakteriše visok životni standard, što znači da spada među skuplje nemačke gradove. Život je skup u centralnim delovima grada, međutim odlično organizovana saobraćajna mreža omogućava studentima da žive dalje od centra i da brzo i efikasno stignu do bilo kog dela grada. Keln, iako veliki grad, tako je organizovan, da na mnoga mesta može da se stigne peške ili biciklom.

Grad ima živahnu atmosferu i nudi multinacionalnu sredinu i društvo gde se spajaju razne kulture. Karakteriše ga poznata katedrala koja je njegov glavni simbol i poznati karneval koji predstavlja glavni kulturni događaj u godini i pruža jedinstvenu atmosferu koja obuzme čitav grad.

Keln je takođe bitno mesto za lepe umetnosti, u gradu postoji značajan broj muzeja i preko 100 galerija umetnosti. Takođe, u gradu postoji veliki broj parkova i zelenih površina koje okupljaju studente u slobodno vreme.