StudiranjeuEvropi.com

Studiranje na Malti

Obrazovanje ima značajan udeo u ekonomiji Malte, i ona predstavlja jednu od studentskih destinacija za koje se međunarodni studenti rado odlučuju. Neke od najpopularnijih oblasti za studiranje na Malti su ekonomija, biznis, inženjerstvo, turizam, menadžment, a pored studijskih programa Malta je i jedna od veoma popularnih destinacija za kurseve engleskog jezika.

Malta je država članica Evropske Unije od 2004. godine, a takođe je i članica Komonvelta nacija. Geografiski položaj je učinio da ona kroz istoriju bude mesto susreta različitih naroda i kultura, što se i danas može videti. Zbog svojih geografskih karakteristika i kulturnih i istorijskih lokaliteta je popularna turistička destinacija, ali i popularna destinacija za snimanje filmova i serija.

Studiranje na Malti

Obrazovni sistem

Iako mala država, Malta ima više državnih i privatnih obrazovnih institucija, kao i predstavništva stranih obrazovnih institucija, od kojih se najveći broj nalazi u glavnom gradu. Najveća obrazovna institucija je Univerzitet Malte jedini državni univerzitet, osnovan 1529. godine i spada među najstarije evropske univerzitete.

Opcije studiranja

 • Stručne studije - Koledži na Malti nude stručne programe koji omogućavaju sticanje profesionalnih veština i upotrebljivog znanja. Programi se nude u vidu sertifikata, diploma i viših diploma koje traju kraće od Bachelor programa.
 • Osnovne akademske studije - Bachelor studije na Malti uglavnom traju 3 do 4 godine i nose od 180 do 240 ESPB.
 • Master studije - Master studije generalno traju 2 godine i nose 120 ESPB, međutim istraživački programi mogu trajati i do 3 godine.
 • Doktorske studije - Doktorske studije na Malti generalno traju od 3 do 6 godina i nose najmanje 180 ESPB.
 • Kursevi engleskog jezika - Malta je kao zemlja engleskog govornog područja popularna destinacija za pohađanje raznih vrsta kurseva engleskog jezika.

Akademska godina

Akademska godina na Malti počinje u oktobru i podeljena je na dva semestra.

Oktobar je prvi i najveći upisni rok, međutim upis se nudi i u februaru, na početku drugog semestra, ali je tada ponuda programa ograničena.

Stipendije

 • Državne stipendije - Ministrastvo obrazovanja Malte uglavnom nudi programe stipendiranja studenata za postdiplomske studije, kao i stipendije za određene oblasti poput sporta ili umetnosti.
 • Stipendije koje nude obrazovne institucije - Za studiranje na Malti se uglavnom nude specifične stipendije koje se odnose na određene oblasti studiranja i koje studente oslobađaju dela školarine.

Studentska viza

 • Državljanima EU/EEA i Švajcarske nije potrebna studentska viza da bi studirali na Malti. Ukoliko upisuju program duži od 3 meseca moraju po dolasku na Maltu da apliciraju za boravišnu dozvolu koja se izdaje na godinu dana.
 • Državljani trećih zemalja moraju da imaju studentsku vizu, odnosno nacionalnu vizu D da bi studirali program koji traje duže od 3 meseca. Ovi studenti takođe treba da apliciraju za boravišnu dozvolu po dolasku na Maltu.

Za studentsku vizu se aplicira u najbližoj diplomatskoj misiji Malte ili misijama Italije, Francuske, Španije ili neke druge države, ako je tako regulisano u zemlji boravka.

Zašto studirati na Malti

 • Kvalitetno obrazovanje - Malteške obrazovne instituciije nude kvalitetne studijske programe koji su kreirani po britanskom modelu i raznovrsne specijalizacije iz svih studijskih oblasti.
 • Studije na engleskom jeziku - Engleski jezik je jedan od dva zvanična jezika Malte, pa se na Malti može studirati na engleskom jeziku, a takođe su veoma popularni i kursevi engleskog jezika.
 • Mogućnost rada tokom studija - Međunarodni studenti imaju pravo da rade tokom studija, pola radnog vremena i na taj način olakšaju sebi troškove života i steknu vredno iskustvo.
 • Bezbedna i mirna država - Malta spada među najbezbednije države sveta sa niskom stopom kriminala, pored toga na Malti se vodi miran život i lokalno stanovništvo je prijateljski nastrojeno prema svima.
 • Multikulturalna sredina - Malta nudi multikulturalnu sredinu u kojoj studenti imaju priliku da sretnu i upoznaju različite ljude koji dolaze sa svih strana sveta i upoznaju njihove kulture.
 • Klima i prirodno okruženje - Malta ima veoma prijatnu mediteransku klimu sa oko 300 sunčanih dana godišnje i nudi nestvarno prirodno okruženje koje omogućava studentima da kvalitetno iskoriste slobodno vreme.