StudiranjeuEvropi.com

Studiranje u Grčkoj

Grčka se smatra rodnim mestom jednih od najstarijih civilizacija u Evropi, ovde je nastala demokratija, ali i filozofija, kao i prva akademija. Tradicija obrazovanja u Grčkoj datira od najranijih datuma. Danas, visoko obrazovanje nudi se na univerzitetima, dostupno je i na engleskom jeziku, a studente najviše privlače oblasti poput: turizma i ugostiteljstva, finasija i bankarstvo, IT, energetika.

Veliki broj studenata se odlučuje da studira i filozofiju, arhitekturu, političke nauke, istoriju i medicinu u Grčkoj upravo zbog tradicije ovih veština koje zastupljene na grčkim akademijama od njihovog osivanja.

Studije u Grčkoj

Obrazovni sistem

Kolevka obrazovanja, Grčka, visoko obrazovanje nudi na univerzitetima. U Grčkoj postoji 24 univerziteta koji nude programe na nivou osnovnih, master i PhD studija. Najveći broj programa koji se pored grčkog jezika nude i na engleskom je u ponudi na master studijama.

Opcije studiranja

 • Osnovne akademske studije - Traju uglavnom 4 godine i nose 240 ESPB. Izuzetak su studije inženjerstva, stomatologije, farmacije, agroekonomije, šumarstva i neke studije lepih umetnosti koje traju 5 godina (300 ESPB) i medicina koja jedina traje 6 godina.
 • Master akademske studije - Traju uglavnom 1,5 - 2 godine i nose 90 - 120 ESPB.
 • Doktorske studije - Traju najmanje 3 godine i nose 180 ESPB.
 • Kurs grčkog jezika - Mogućnost usavršavanja grčkog jezika na kursu pogodna je za sve one koji žele da usavrše svoje znanje grčkog, ali i za one koji žele da upišu studije na grčkom jeziku. U tom slučaju, pohađanje grčkog u trajanju od godinu dana je neophodno.

Akademska godina

Akademska godina u Grčkoj podeljena je na zimski i letnji semestar. Glavni upisni rok je u zimskom semestru koji zvanično počinje u septembru. Neke institucije nude upis i u letnjem semestru.

Stipendije

Internacionalni studenti imaju mogućnost da apliciraju za stipendije namenjene stranim studentima koji se školuju u Grčkoj.

 • Stipendije od strane države - Dodeljuju se u skladu sa Ministarstvom prosvete, istraživanja i vera. Postoji i fondacija državnih stipendija IKY koja uglavnom dodeljuje stipednije za doktorske i postdoktorske studije.
 • Stipendije od strane privatnih organizacija i institucija - Postoje različite organizacije koje na osnovu različitih kriterijuma dodeljuju stipendije stranim studentima koji se školuju u Grčkoj. Neke od njih su: Fondacija Koste i Eleni Urani, Dobrotvorna fondacija Aleksandros S. Onanis.
 • Stipendije od strane obrazovnih institucija - Univerziteti internacionalnim studentima nude određene stipendije u zavisnosti od stepena upisanih studija, oblasti studiranja, dostignuća, itd.

Studentska viza

 • EU/EEZ i švajcarskim državljanima nije potrebna viza za studiranje u Grčkoj, međutim potrebno je da prijave svoj boravak.
 • Državljani koji nemaju EU pasoš moraju aplicirati za vizu u najbližoj ambasadi ili konzulatu za studije koje traju duže od 3 meseca. Viza se izdaje na period do godinu dana. Po dolasku u Grčku potrebno je da se aplicira za boravišnu dozvolu. Za studijske programe do 3 meseca nije potrebna studentska viza. Za vizu je potrebno aplicirati 2-3 meseca pre početka studija. Taksa za obradu aplikacije za vizu iznosi 90 EUR.

Zašto studirati u Grčkoj

 • Pristupačne školarine - Školarine na univerzitetima u Grčkoj su veoma povoljne, a kada su troškovi života u pitanju, Grčka je jeftinija u odnosu na druge članice EU.
 • Zemlja Bogova i duge tradicije - Ne samo da obrazovanje ima dugu tradiciju i istoriju, već su i grčka istorija i kultura jedne od najstarijih u Evropi, a sačuvani spomenici i kulturno nasleđe njihovi najveći svedoci. U Grčkoj su osnovane Olimpijske igre, a grčka mitologija je svetski poznata.
 • Gostoprimstvo - Grci su poznati po svojoj otvorenosti i gostoprimstvu, pa se u Grčkoj nećete osećati kao stranac.
 • Klima - Geografski položaj Grčke, okruženost morima, čine klimu u Grčkoj izuzetno prijatnom tokom cele godine, dok se u vrelim letnjim mesecima možete rashladiti u moru, jer do najbližih plaža u blizini prestonica obrazovanja, Atine i Soluna ne treba ni sat vremena.
 • Gastronomija - Ni nadaleko poznata grčka kuhinja, vino, masline i sir, neće vas ostaviti ravnodušnim.