StudiranjeuEvropi.com

Troškovi života u Nemačkoj

Svaki student koji se odluči da upiše studije u inostranstvu treba dobro da se informiše i upozna sa troškovima koje život u novoj sredini nosi. Troškovi života su važna stavka u pripremi za odlazak na studije i oni znatno variraju od destinacije za koju se student odluči.

Nemačka je jedna od najpopularnijih evropskih destinacija i spada među povoljne države za studije. Niz nemačkih gradova su veoma popularni studentima, neki gradovi su povoljniji, poput Berlina i Drezdena, dok su Minhen, Hamburg, Keln i Frankfurt najskuplji gradovi za život u Nemačkoj.

Smeštaj

Smeštaj tokom studija je jedan od najvećih troškova za studente koji se odluče da upišu studije u inostranstvu. Cene smeštaja znatno variraju od tipa studentskog smeštaja, grada, lokacije, opremljenosti smeštaja i veličine.

Najpovoljnije opcija za međunarodne studente je studentski smeštaj u okviru nekog od brojnih studentskih domova ili studentskih rezidencija. Prosečni mesečni trošak za ovaj tip smeštaja je 250 EUR mesečno u većini nemačkih gradova, u Minhenu, Hamburgu, Frankfurtu i Štutgartu ovaj prosek je oko 300 EUR.

Druga opcija je iznajmljivanje privatne nekretnine. Studenti mogu samostalno da iznajme nekretninu i to je uglavnom najskuplja opcija za smeštaj, a mogu i da dele smeštaj sa drugim studentima, ta opcija se naziva Flatshare. Flatshare opcija je popularnija od samostalnog iznajmljivanja jer je povoljnija u smislu mesečnih troškova, a pored toga nekretnine za iznajmljivanje uglavnom nisu opremljene nameštajem, pa je to dodatni trošak za studente koji sami iznajmljuju stan. Prosečni mesečni trošak iznajmljivanja stana je od 400 do 800 EUR mesečno u većini gradova, među koje spadaju i Berlin, Keln i Drezden, nešto su skuplje cene u Štutgartu i Frankfurtu i kreću od 500 EUR mesečno, dok su Minhen i Hamburg najskuplji gradovi i tu se mesečni troškovi kreću od 800 do 1200 EUR.

Hrana

Koliko će student izdvojati novca za hranu najviše zavisi od životnih navika koje student ima i načina ishrane. Prosečni mesečni trošak za hranu u Nemačkoj iznosi oko 170 EUR. Kupovina namirnica i priprema hrane u smeštaju predstavlja najpovoljniju opciju. Prosečni trošak kupovine namirnica je oko 100 EUR mesečno. U nemačkim marketima vekna hleba košta od 1.25 do 2 EUR, litar mleka košta do 1 EUR, isto toliko je potrebno izdvojiti za kilogram krompira ili luka. Cene voća se kreću od 1.60 za kilogram banana do 2.30 EUR za kilogram jabuka ili pomorandži.

Ishrana u restoranima, kafeterijama ili pabovima je znatno skuplja. U manjim restoranima u Nemačkoj, obrok se kreće od 8 do 14 EUR, dok obrok za dve osobe u prosečnom restoranu košta oko 45 EUR. Big Mac košta 4.47 EUR, a što se tiče pića u restoranima i kafićima cena za veliko nemačko pivo je 3.50 EUR, čaša vina je oko 3 EUR, a kafa u kafiću košta oko 2.50 EUR.

Prevoz

Prema istraživanju, oko 10 % ukupnog mesečnog budžeta studenata se potroši na prevoz. Cena karata u jednom smeru se kreću od 2.15 do 3.30 EUR. Mesečna karta za studente se može kretati od 25 EUR pa sve do 200 EUR, odnosno prosečno oko 70 EUR sve u zavisnosti od grada, vrste prevoza i zone. Međutim, studenti većine nemačkih institucija imaju mesečnu kartu uključenu u obavezni semestralni trošak koji plaćaju školi.

Studenti koji ipak plaćaju mesečnu kartu će u Berlinu izdvojiti oko 80 EUR mesečno za nju, u Hamburgu se mesečne karte za studente kreću od 40 EUR mesečno, u Drezdenu od 50 EUR, Štutgartu od 70 EUR.

Studenti koji radije koriste sopstveni prevoz će u Nemačkoj gorivo plaćati između 1.25 do 1.50 EUR po litru.