StudiranjeuEvropi.com

Studiranje u Španiji

Obrazovanje u Španiji, koje se nakon otvaranja ka Evropi znatno razvilo i unapredilo, danas Španiju svrstava među najpopularnije studentske destinacije u Evropi za internacionalne studente.

Najpopularnije oblasti studiranja su pravo, društvene i humanističke nauke, marketing i finansije, prirodne nauke, kao i menadžment, turizam i ugostiteljstvo.

Studije u Španiji

Obrazovni sistem

Prvi univerzitet u Španiji osnovan je u 13. veku, a danas Španija ima preko 70 univerziteta od kojih je 2/3 držanih, i 1/3 su privatni. Studijski progami za internacionalne studente nude se i na španskom i na engleskom jeziku.

Opcije studiranja

 • Stručni programi - Ove studije uglavnom traju 2 godine, uključuju praksu, i studentima pružaju praktične veštine iz stručnih oblasti.
 • Osnovne studije - Uglavnom traju 3 ili 4 godine, nose 180 ili 240 ESPB, i nude se na univerzitetima i privatnim koledžima.
 • Master studije - Mogu da traju 1 ili 2 godine i u zavisnosti od trajanja nose 60 ili 120 ESPB. Poput osnovnih akademskih studija nude se na državnim univerzitetima ali i privatnim koledžima.
 • Doktorske studije - Uglavnom traju od 3 do 5 godina, i nose najmanje 180 ESPB. Uključuju obavezan istraživački rad i odbranu doktorske teze na samom kraju studija.
 • Kurs španskog jezika - U Španiji može se pohađati i kurs španskog jezika u cilju usavršavanja ovog jezika, pripreme za polaganje međunarodnopriznatih DELE ispita, itd.

Akademska godina

Akademska godina u Španiji zvanično počinje u septembru svake godine, odnosno u zimskom semestru.

Na nekim obrazovnim ustanovama postoji mogućnost da studije započnete i u februaru, odnosno u letnjem semestru. Na nekim privatnim institucijama nudi se pocetak studija i u martu.

Kod stručnih programa podeljena je na trimestre, a kod akademskih studija na semestre. Na kraju svakog trimestra/semestra organizuju se ispitni rokovi. Školska godina na akademskim studijama traje duže nego na stručnim programima.

Stipendije

U Španiji postoji određen broj stipendija namenjenih internacionalnim studentima. Neke stipendije nudi Vlada Španije, neke sami univerziteti, a neke privatne organizacije.

 • Državne stipendije - Ministarstvo obrazovanja, kulture i sporta nudi određen broj stipendija intarnacionalnim studentima koji imaju regulisan boravak u Španiji. Neke od njih su MAEC-AECID stipendije koje se dodeljuju pod okriljem Ministarstva Inostranih Poslova. Dodeljuju se jednom godišnje i uglavnom su namenjene studentima koji upisuju master studije.
 • Stipendije od strane drugih institucija i organizacija - Jedan broj stipendija nude određene institucije i organizacije. Takva je stipendija The Instituto Europeo di Design Creactivate Scholarship koja je namenjena studentima do 26 godina koji su upisali osnovne akademske studije iz oblasti dizajna, mode, vizualne komunikacije, i menadžmenta u kreativnim industrijama. Ova stipendija može pokriti i do 100% iznosa školarine.
 • Stipendije koje nude obrazovne institucije - Sama obrazovna institucija može imate program stipendiranja internacionalnih studenata po različitim kriterijumima (stepen studija, oblast studija, itd).

Studentska viza

 • EU državljanima koji upišu studije koje traju duže od 90 dana nije potrebna studentska viza, a u roku od 30 dana od ulaska u Španiju potrebno je da prijave boravak i tamo potraže boravišnu dozvolu za EU državljane.
 • Državljanima koji nemaju pasoš EU nije potrebna viza za studijske programe koji traju do 3 meseca ukoliko dolaze iz zemlje obuhvaćene schengen programom. Studentski programi koji traju do 180 dana, odnosno 6 meseci, zahtevaju short term vizu, dok oni koji traju duže podrazumevaju apliciranje za long term vizu. Short term viza ne može dalje da se produžava. Pre odlaska na studije koje traju duže od 90 dana, studenti moraju aplicirati za studentsku vizu u najbližem konzulatu ili španskoj ambasadi nadležnoj za državljane zemlje iz koje dolaze. Po dolasku u Španiju u obavezi su da izvade studentsku karticu za internacionalne studente i apliciraju za boravišnu dozvolu.

Za vizu je potrebno aplicirati 2-3 meseca pre početka studija. Viza se procesira u proseku do mesec dana, a taksa za obradu aplikacije iznosi 60 EUR.

Zašto studirati u Španiji 

 • Kvalitetan obrazovni sistem - Španija svojim i internacionalnim studentima nudi vrlo kvalitetan obrazovni sistem. Prvi univerzitet osnovan je još 1218. godine, a danas ih ima preko 70. Opremljenost kampusa, nastavni programi koji prate razvoj industrija i stručni profesorski kadar samo su neki od razloga zašto Španija privlači ogoman broj internacionalnih studenata svake godine.
 • Pristupačni troškovi života - Od pristupačnih školarina do pristupačnijih troškova života u odnosu na druge članice Evropske Unije, Španija ima i mnoge druge pogodnosti za studente, kao što su jeftiniji gradski i međugradski prevoz, ulaznice, itd.
 • Multikulturalnost i gostoprimstvo - Španija je poznata po svojoj multikulturalnosti, srdačnosti i gostoprimstvu, pa ne treba da iznenađuje podatak da je Španija 3. najpopularnija destinacija za studiranje u Evropi internacionalnim studentima.
 • Bogata istorija i kulturno nasleđe - Za vreme boravka u Španiji studenti slobodno vreme mogu posvetiti obilasku gradova, istorijskih spomenika i utvrđenja, i muzeja, kao i upozavanju domovinu najvećih umetnika, arhitekata i stvaralaca srednjeg veka.
 • Klima - Španija ima pretežno mediteransku i prijatnu klimu, sa veoma toplim letima i umerenim zimama. Španija ima u proseku 300 sunčanih dana u godini. Od snežnih Pirineja do sunčane Andaluzije, Španija ima jedne od najslikovitijih pejzaža u Evropi.
 • Gastronomija - Još nešto po čemu je Španija poznata jeste bogata i ukusna kuhinja, čuvena paelja, pršuta, kao i osvežavajuće vino i pivo u letnjim mesecima.