StudiranjeuEvropi.com

Studiranje u Škotskoj

Obrazovanje je jedna od od oblasti u koju Škotska polaže velike napore, što rezultira popularnošću Škotske kao destinacije za studiranje. Neke od najpopularnijih oblasti za studiranje u Škotskoj su medicinske nauke, biznis, administracija, IT, inženjerstvo, tehnologija, biologija itd.

Ujedinjeno Kraljevstvo, a samim tim i Škotska, je i značajna politička sila. Bila je jedna od najuticajnijih članica Evropske unije 47 godina i jedna je od vodećih država u svim značajnim organizacijama. Takođe Škotska ima i značajnog uticaja u kulturi, obrazovanju i nauci.

Studije u Škotskoj

Obrazovni sistem

Škotska predstavlja jednu od veoma poželjnih destinacija za studiranje koja nudi vrlo kvalitetan i cenjen obrazovni sistem.

Škotska ima 19 obrazovnih institucija visokog obrazovanja i neke od najstarijih univerziteta na svetu koji potiču iz 15. veka koji nude preko 4.500 studijskih programa. Duga tradicija obrazovanja je uticala na kreiranje sistema koji danas stvara studente sa najvišim nivoom zaposlenosti nakon studija i najvišim stepenom zadovoljnih studenata po pitanju kvaliteta obrazovanja u celom Ujedinjenom Kraljevstvu.

Opcije studiranja

U Škotskoj se nude postsekundarni programi kao što su više nacionalne diplome ili sertifikati (HND i HNC) i diplome ili sertifikati visokog obrazovanja (DipHE i CertHE) koji traju kraće od Bachelor studija i imaju veći fokus na pripremanju studenata za karijeru.

 • Osnovne akademske studije - Osnovne akademske studije u Škotskoj traju 4 godine i nose 240 ESPB. U Škotskoj se na ovom nivou nude i Master of Arts kvalifikacije koje imaju isto trajanje i ne predstavljaju postdiplomki nivo studija, koji je poznat širom sveta.
 • Postgraduate sertifikat i diploma - Postgraduate programi su kombinacija akademskog i stručnog usavršavanja nakon osnovnih studija koji traju kraće od master studija. Ovi programi generalno traju od 9 do 12 meseci.
 • Master studije - Master studije su namenjene specijalizovanju i produbljivanju znanja stečenih na osnovnim studijama. Ove studije generalno traju godinu dana i nose 60 ESPB, dok mogu trajati i do 2 godine.
 • Doktorske studije - PhD je najviša akademska diploma, namenjena je sticanju ekspertskog znanja i istraživačkom radu. Najčešće traju 3 godine i nose 180 ESPB.
 • Kurs engleskog jezika - Kao zemlja engleskog govornog područja, Škotska predstavlja poznatu destinaciju za pohađanje kurseva engleskog jezika.

Akademska godina

Akademska godina u Škotskoj je podeljena na dva semestra i traje od septembra do jula.

Prvi semestar počinje u septembru i to je glavni upisni rok za sve univerzitete. Drugi semestar počinje u januaru ili februaru i u ovom upisnom roku je nešto manja ponuda programa.

Stipendije

 • Državna Chevening stipendija - Čivning stipendija je glavni državni program stipendiranja međunarodnih studenata koji je uglavnom namenjen za master studije, ali i za druge postdiplomske programe.
 • Univerzitetske stipendije - Većina univerziteta u Škotskoj nudi neki tip finansijske pomoći međunarodnim studentima. To mogu biti parcijalne stipendije koje oslobađaju dela školarine, pune stipendije koje pokrivaju sve troškove studiranja ili se stipendija može dobiti u vidu određene svote sredstava.

Studentska viza

 • Državljani EU/EEA i Švajcarske - Za državljane ovih zemalja trenutno nije potrebna viza za studije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Trenutna imigraciona pravila mogu biti promenjena kao posledica Bregzita.
 • Državljani trećih zemalja - Za državljane trećih zemalja je potrebna studentska viza da bi mogli da studiraju u Ujedinjenom Kraljevstvu. Za studente koji dolaze na kraći kurs do 6 meseci i kurs engleskog jezika do 11 meseci potrebna je kratkotrajna studentska viza, dok je za studijske programe koji traju duže od 6 meseci potrebna Tier 4 studentska viza.

Za vizu se aplicira online putem sajta Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, a dokumenta se podnose u najbližem VAC centru i vreme procesiranja aplikacije je oko 3 nedelje.

Zašto studirati u Škotskoj

 • Kvalitet obrazovanja - Škotska je poznata po kvalitetnim obrazovnim institucijama i programima čiji je fokus opremanje studenata za karijeru, a pored toga škotske diplome i kvalifikacije su cenjene širom sveta.
 • Fleksibilni studijski programi - Škotski obrazovni sistem nudi fleksibilne studijske programe, koji na početku studija nude šire obrazovanje, a zatim omogućavaju specijalizovanje u željenoj oblasti, što omogućava studentima da odaberu pravi put i spreme se za karijeru.
 • Mogućnost za istraživanje - Škotski univerziteti su cenjeni u akademskom svetu po fokusu na istraživanja i pronalaske. Univerziteti nude vrhunske uslove, okruženje i predavače koji kreiraju pogodno okruženje za vrhunska istraživanja. Neki od ključnih naučnih dostignuća su nastala u Škotskoj poput, magnetne rezonance, pronalaska penicilina, telefona, radara i slično.
 • Mogućnost rada tokom studija - Međunarodni studenti uglavnom imaju pravo da rade tokom studija pola radnog vremena i puno radno vreme tokom raspusta, što im može biti velika prednost, kako finansijski, tako i u vidu sticanja vrednog internacionalnog iskustva i konekcija.
 • Kulturna raznovrsnost - Popularnost Škotske kao destinacije za studiranje je dovela do stvaranja multikulturalnog društva koje omogućava studentima da kreiraju prijateljstva sa ljudima iz celog sveta.
 • Kulturno i istorijsko nasleđe - Škotska, kao i čitavo Ujedinjeno Krljevstvo je zemlja sa bogatom istorijom i nudi pregršt sadržaja kako istorijskog, tako i kulturnog i društvenog što može studiranje učiniti jedinstvenim živonim iskustvom.