StudiranjeuEvropi.com

Studiranje u Češkoj

Češka je tradicionalno poznata kao kvalitetna destinacija za studiranje, pa ne čudi što s godinama raste i broj međunarondih studenata koji se odlučuju za obrazovanje u Češkoj. Razvijena industrija ima uticaja i na popularnost studijskih programa iz različitih disciplina inženjerstva koji su jedna od najpopularnijih oblasti za studiranje u Češkoj, a prate ih medicina, prirodne nauke, tehnologije itd.

Češka je država članica Evropske unije od 2004. godine, spada u razvijene zemlje sa jakom tržišnom ekonomijom. Rangira se visoko po stepenu bezbednosti, ljudskom razvoju, društvenoj jednakosti i demokratskoj vladavini. Pored toga je zemlja koja nudi zanimljivu istoriju, netaknute predele prirode i impresivne srednjovekovne gradove i kulturne znamenitosti.

Studije u Češkoj

Obrazovni sistem

Češka spada među one evropske države koje su tradicionalno poznate po kvalitetnom obrazovanju i programima koje nude. Najstariji univerzitet centralne Evrope, ujedno i najstariji univerzitet slovenskih zemalja je Karlov univerzitet, osnovan 1348. godine u Pragu.

Češka i danas predstavlja popularnu studentsku destinaciju koja nudi studije i na češkom i na engleskom jeziku. Češka danas ima 26 javnih, 2 državna i 34 privatnih institucija visokog obrazovanja i nudi preko 1000 programa na engleskom jeziku.

Opcije studiranja

 • Stručne studije - Visoke strukovne studije su namenjene sticanju stručnih znanja i upotrebljivih veština, nude se na stručnim školama i konzervatorijama. Studije uglavnom traju 3 do 3.5 godine.
 • Osnovne akademske studije - Bachelor studije predstavljaju prvi ciklus visokog obrazovanja u Češkoj i uglavnom traju 3 do 4 godine i nose 180 odnosno 240 ESPB.
 • Master studije - Za upis na master studije je potrebna diploma sa osnovnih studija i one mogu trajati od 1 do 3 godine i nose od 60 do 180 ESPB.
 • Doktorske studije - Doktorske studije imaju fokus na izvođenju nezavisnog istraživačkog rada, kao i na produbljivanje stečenih znanja i veština. Doktorske studije normalno traju 3 do 4 godine i nose najmanje 180 ESPB.
 • Kursevi češkog jezika - Češka nudi i različite opcije za učenje češkog jezika što može biti korisno za studente koji žele da studiraju na češkom jeziku. Kursevi mogu biti u vidu letnjih školi koje traju par nedelja ili duži pripremni kursevi u okviru univerziteta.

Akademska godina

Akademska godina u Češkoj je podeljena na 2 semestra, prvi semester je jesenji i počinje u septembru i traje do sredine februara. Na početku akademske godine je i najveća ponuda studijskih programa.

Drugi semester je prolećni, počinje krajem februara i traje do juna i u ovom upisnom roku je manja ponuda programa.

Stipendije

 • Državne stipendije - Namenjene su studentima pojedinih oblasti studiranja za osnovne i master studije koje se izvode na češkom jeziku i master i doktorske studije na engleskom jeziku. Može se dobiti i za jednogodišnje pripremne kurseve jezika.
 • Privatne stipendije – Pojedine organizacije nude finansijsku pomoć studentima koji žele da studiraju na češkim univerzitetima, kao što su stipendija Južno-moravskog centra za međunarodnu mobilnost, stipendija Višegrad grupe i druge stipendije.
 • Stipendije koje nude obrazovne institucije - Pojedini češki univerziteti nude stipendije postojećim studentima na osnovu uspeha i finansijske situacije. Ponuda stipendija varira od univerziteta do univerziteti i u zavisnosti od programa.

Studentska viza

 • Državljani EU/EEZ i Švajcarske - Nije potrebna studentska viza da bi studirali u Češkoj. Potrebno je da prijave boravak u lokalnoj policijskoj stanici najkasnije 3 dana po dolasku u Češku.
 • Državljani ostalih zemalja - Državljanima svih ostalih zemalja je potrebna viza za studije koje traju duže od 3 meseca. Za studije koje traju duže od godinu dana student treba da aplicira za dugoročnu boravišnu dozvolu u svrhu studiranja. Po dolasku u Češku obavezna je prijava boravka u lokalnoj policijskoj stanici.

Za studentsku vizu se apliacira u lokalnoj diplomatskoj misiji Češke republike, a kasnije se viza obnavlja na licu mesta. Procesiranje aplikacije može potrajati do 2 meseca, pa je savet da se za vizu aplicira na vreme.

Zašto studirati u Češkoj

 • Kvalitetno obrazovanje - Češka ima dugu reputaciju kao država koja nudi visoko kvalitetno obrazovanje i cenjene diplome, koje datira još iz vremena Habzburške monarhije i osnivanja prvih univerziteta u centralnoj Evropi.
 • Raznovrsna ponuda programa - U ponudi su programi iz svih oblasti studija i veoma interesantne specijalizacije, ne samo na češkom već i na engleskom jeziku, što utiče na sve veći broj međunarodnih studenata koji se odlučuju za Češku.
 • Povoljne studije - Češka spada u povoljne studentske destinacije, kako po troškovima života koji su niži nego u drugim popularnim destinacijama u Evropi, tako i po troškovima studija, naročito za programe na češkom jeziku na državnim univerzitetima.
 • Rad tokom studija - Međunarodni studenti u Češkoj imaju pravo da rade tokom studija, što je velika prednost, jer na taj način studenti stiču vredno iskustvo i kreiraju mrežu kontakata koja će im biti od koristi za buduću karijeru.
 • Bezbedna i stabilna država - Češka se godinama nalazi u 10 najbezbednijih zemalja na svetu, pored toga ima i stabilan politički i ekonomski sistem i povoljan geografski položaj.
 • Kultura i tradicija - Kulturno i istorijski je veoma bogata, a ima i bogatu ponudu turističkog sadržaja poput brojnih zamkova, katedrala i starih gradova koji omogućavaju nesvakidašnje studentsko iskustvo.