StudiranjeuEvropi.com

Studentski život u Nemačkoj

Studiranje u Nemačkoj nudi brojne sporedne vrednosti zbog kojih se Nemačka nalazi među najpopularnijim studentskim destinacijama u Evropi. Nemačka nudi multikuturalno društvo gde studenti mogu upoznati raznosvrsne ljude sa različitih strana sveta i njihove kulture što ih može obogatiti kako privatno tako i profesionalno.

Zemlja ideja i inovacija, nudi impresivne muzeje, živopisne gradove, nesvakidašnje zamkove i neverovatne delove prirode.

Pored toga Nemačka nudi i uzbudljivu atmosferu uz poznate gastronomske specijalitete, nemačka piva, Oktobarfest, Bundesligu i raznovrsne festivale i druge društveno - kulturne manifestacije koje zasigurno nude uzbudljivo i nesvakidašnje iskustvo studiranja i boravka.

Rad u toku i nakon studija

Međunarodni studenti visokog obrazovanja u Nemačkoj imaju pravo da rade tokom studija i na taj način steknu vredno radno iskustvo, unaprede radne navike i olakšaju troškove života tokom studija.

Studenti koji dolaze iz zemalja EU i Evropske ekonomske zone mogu da rade 20 sati nedeljno, dok svi ostali međunarodni studenti imaju pravo da rade 120 dana godišnje puno radno vreme ili 240 dana pola radnog vremena. Ukoliko student radi kao studentski asistent ili istraživač to vreme se ne računa u ukupni zbir, kao ni obavezne studentske prakse.

Nakon završenih studija, studenti koji dolaze iz EU/EEZ mogu da rade u Nemačkoj bez radne dozvole podjednako kao i nemački državljani. Studenti drugih zemalja mogu da apliciraju za produžetak boravišne dozvole do 18 meseci od trenutka diplomiranja kako bi pronašli posao u struci i dobili ugovor o radu. Ukoliko uspeju u tome studenti mogu da apliciraju za nemačku boravišnu dozvolu ili EU Blue Card (sa kojom mogu da žive i rade i u drugim EU državama) i ostanu da rade i stiču iskustvo i konekcije.

Studenti koji upisuju kurs jezika mogu da rade samo tokom raspusta i ukoliko dobiju dozvolu Federalne agencije za zapošljavanje i Imigracione službe.

Troškovi života

  • Smeštaj - od 290 do 560 EUR mesečno za stan sa cimerima u zavisnosti od grada i lokacije, dok je smeštaj u studentskim domovima od 160 do 300 EUR mesečno.
  • Prevoz - od 70 do 95 EUR mesečno.
  • Hrana - oko 170 EUR mesečno.