StudiranjeuEvropi.com

Studiranje u Rimu

Rim, glavni grad Italije, nije samo popularna turistička destinacija koju poseti preko 9 miliona turista godišnje, već je i popularan grad za studiranje. U Rimu se nalazi 24 državnih i privantih univerziteta i koledža. Rim nudi široku ponudu studijskih programa na različitim nivoima obrazovanja i privlači studente iz svih krajeva sveta.

Studije u Rimu dostupne su i na italijanskom i na engleskom jeziku, studijski programi su veoma inovativni i moderni, a diplome priznate svuda u svetu, zbog čega je Rim popularna destinacija za studiranje. Životni stil u Rimu, otvoreni i srdačni Italijani, gradska vreva i mnoštvo dešavanja učiniće studentske dane internacionalnim studentima u Rimu nezaboravnim. Kada tome dodamo čuvenu italijansku kuhinju i kulturno bogatstvo ovog grada, jasno je da studiranje u Rimu predstavlja jedinstveno životno iskustvo.

Studije u Rimu

Obrazovanje u Rimu ima zaista dugu tradiciju, čemu svedoči činjenica da je prvi univerzitet u ovom gradu, La Sapienza, osnovan 1303. godine. Kroz vekove, a sve do danas, Rim je zadržao reputaciju koju je stekao kao važan evropski i italijanski obrazovni centar. Rapidan razvoj industrije uticao je i na razvoj obrazovanja, pa se tako danas na obrazovnim institucijama nudi veliki broj studijskih programa na engleskom jeziku. Zanimljivo je da u Rimu postoje i bilingvalne studije koje uključuju i engleski i italijanski jezik.

Studiranje u Rimu na engleskom

Određen broj studijskih programa na univerzitetima u Rimu nudi se na engleskom jeziku. Da biste upisali studije na engleskom jeziku u Rimu potrebno je da imate položen neki od međunarodno priznatih testova engleskog jezika kao što su IELTS, TOEFL, CAE i dr. Potrebna ocena na ovom testu može da varira sve u zavisnosti od oblasti studiranja i obrazovne institucije, ali najčešće se za upis na osnovne i master studije traži ocena 6.5 na IELTS testu.

Studiranje u Rimu na italijanskom

Ponuda studijskih programa na italijanskom jeziku je mnogo veća jer se svi studijskih programi u Rimu nude na ovom jeziku. Pored veće ponude, postoje još neke prednosti studiranja na italijanskom jeziku u Rimu: mogućnost lakšeg uklapanja u sredinu, lakša komunikacija, mogućnost ostavljanja boljeg utiska tokom prakse, i možda i najvažnije otvaranje novih mogućnosti nakon završenih studija. Da biste upisali studije na italijanskom jeziku u Rimu, potrebno je da položite CELI ili CILS test. Potrebno je da za upis na osnovne i master studije ostvarite B2 nivo na nekom od ovih testova.

Opcije studiranja

Obrazovne institucije u Rimu nude širok spektar studijskih programa u okviru osnovnih, master i doktorskih studija. Diplome stečene na univerzitetima i koledžima u Rimu su priznate i cenjene svuda u svetu. Za one koji žele da u Rimu usavrše svoje znanje italijanskog jezika, postoji opcija pohađanja kursa jezika.

  • Osnovne studije - Osnovne akademske studije u Rimu obično traju 3 godine, međutim studije određenih oblasti mogu trajati i 4 godine. Na osnovnim studijama steći ćete osnovna znanja iz oblasti koju ste izabrali da studirate, a studijski programi uključuju teorijsku nastavu, različite zadatke tokom semestara, kao i odbranu diplomskog rada na kraju studija.
  • Master studije - Master studije najčešće traju 2 godine. Najveći broj studijskih programa podeljen je na Master of Science i Master of Arts. Najveći broj programa koji je u ponudi na engleskom jeziku je u okviru master studija. Integrisane osnovne i master studije traju 5-6 godina, i tako su uglavnom organizovane studije medicine, farmacije, prava.
  • Doktorske studije - Doktorske studije na obrazovnim institucijama u Rimu uglavnom traju od 3 godine. Prva godina studija je obično vezana za teorijsku nastavu, a na kasnijim godinama se studenti više okreću doktorskoj tezi i istraživačkom radu. Veliki broj PhD studenata biva angažovan da radi i na fakultetu tokom doktorskih studija.
  • Kurs jezika - Kurs italijanskog jezika u Rimu može biti pogodna opcija za one koji žele da usavrše svoje znanje jezika, bilo to iz poslovnih ili privatnih razloga. Kako je najveći broj studijskih programa u Rimu u ponudi na italijanskom jeziku, za studente koji žele da studiraju na ovom jeziku, odlična opcija može biti pohađanje kursa jezika pre početka studijskog programa.

Popularne oblasti studiranja

Među najpopularnijim oblastima studiranja u Rimu nalaze se poslovna administracija, ekonomija, prava čija široka primena u različitim industrijama i sektorima otvara mnogo mogućnosti.

Veliki broj IT kompanija otvara svoja predstavništva u Rimu, zbog čega u ovom gradu ova industrija beleži porast poslednjih godina, i prati svetske trendove, što utiče na potražnju za visokoobrazovnim stručnjacima u ovoj industriji.

Veliki broj kulturnih spomenika i zaštićenog kulturnog nasleđa podrazumeva održavanje, a širenje grada konstruisanje i izgradnju novih zdanja, zbog čega popularnost studija građevine i arhitekture godinama u Rimu ne jenjava.

Grad sa toliko tradicije i kulturnih spomenika motiviše i studente umetnosti, istorije, jezika, književnosti i kulture, zbog čega se i ove oblasti nalaze u samom vrhu popularnih oblasti studiranja u Rimu.

Duga istorija, odlična lokacija, i srdačan italijanski narod svake godine dočekuju sve veći broj turista iz celog sveta, zbog čega ovaj sektor beleži konstantan rast i razvoj, a samim tim studije iz oblasti turizma, hotelskog menadžmenta i ugostiteljstva su jako popularne.

Školarine i stipendije

Školarina na državnim i privatnim univerzitetima se razlikuju. Državljani EU mogu imati određene pogodnosti i finansijske prednosti u odnosu na Non-EU državljane. Školarine na državnim univerzitetima za njih mogu biti znatno jefitinije. Školarine na državnim univerzitetima se kreću od 1,000 eur, a na privatnim od 10,000 eur godišnje.

Ipak, postoji mogućnost umanjenja troškova studiranja u vidu stipendija. Postoje stipendije koje dodeljuje država preko ministarstava, stipendije privatnih organizacija, udruženja, kompanija i stipendije koje dodeljuju obrazovne institucije. Stipendije koje dodeljuje država pokrivaju troškove školarine, zdravstvenog osiguranja i uključuju mesečnu novčanu naknadu. Stipendije koje dodeljuju obrazovne institucije uglavnom se odnose na umanjenje školarine, a u zavisnosti od visine stipendije, ona može pokriti troškove školarine u celosti ili parcijalno.

Rokovi i upis na studije

Akademska godina na obrazovnim institucijama u Rimu obično počinje 1. oktobra i završava se u septembru naredne godine, i podeljena je na dva semestra, zimski i letnji.
Ova dva semestra ujedno predstavljaju i dva zvanična upisna roka na obrazovnim institucijama u Rimu. Prvi (zimski) semestar počinje u oktobru, a drugi (letnji) u februaru. Na nekim obrazovnim institucijama postoji i treći upisni rok u toku godine. Ova mogućnost uglavnom postoji na privatnim obrazovnim institucijama.

Rokovi za podnošenje aplikacija se otvaraju ranije, nekoliko meseci pre početka studijskih programa, a obično se zatvaraju popunjavanjem slobodnih mesta.

Upis na studije u Italiji, uz savete i pomoć savetnika agencije za studiranje u inostranstvu Future Option, garantuje da će cela procedura i svi uslovi biti ispunjeni, a ceo proces uspešno završen.

Nakon uspešnog upisa na željeni fakultet, sledi priprema dokumentacije za apliciranje za studentsku vizu u ambasadi Italije, a posle odobrene vize proces upisa i prijave se završava i student može započeti pripreme za odlazak na studije u Italiji.

Život u Rimu

Iako internacionalni studenti pre svega biraju Rim za studentsku destinaciju zbog ponude kvalitetnih studijskih programa, reputacije rimskih obrazovnih institucija i njihovih priznatih i cenjenih diploma svuda u svetu, život u Rimu tokom studiranja nešto je što će upotpuniti jedinstveno iskustvo studiranja u ovom gradu. Rim predstavlja pravu riznicu tradicionalnog, kulturnog i istorijskog nasleđa, u kom se nalazi preko 50 muzeja i preko 900 umetničkih zdanja i dela. Jedan je od gradova sa najviše UNESCO zaštićenih dobara na svetu.

U isto vreme, Rim predstavlja modernu prestonicu, veliki biznis centar, sa velikim brojem sedišta domaćih i inostranih kompanija i savremeni obrazovni centar. Život u Rimu je veoma živopisan, Italijani su gostoprimiv narod koji voli druženje i dobro raspoloženje, zbog čega ceo grad odiše pozitivnom energijom.

Pored studentskih obaveza, život u Rimu u slobodno vreme može biti veoma sadržajan i ispunjen zbog mnogobrojnih dešavanja u toku godine. Iako ne spada u najjeftinije gradove za život u Evropi, život u Rimu je dosta jeftiniji i pristupačniji u poređenju sa drugim glavnim gradovima u Evropi i popularnim destinacijama za studiranje, a studente očekuju razne povlastice i popusti.

Smeštaj za studente u Rimu

Internacionalni studenti često rešavaju pitanje stanovanja u Rimu tokom studija apliciranjem za mesto u studentskim domovima. Za mesto u studentskom domu mogu aplicirati preko obrazovne institucije. Onima kojima ova opcija ne odgovara preostaje opcija iznajmljivanja nekretnine samostalno ili sa cimerima.

  • Studentski dom - od 360 EUR mesečno
  • Iznajmljivanje stana - od 650 EUR mesečno

Prevoz za studente u Rimu

Saobraćajna mreža u Rimu obuhvata austobuse, tramvaje, metro i vozove. Mesečna personalizovana karta koju neograničeno može da koristi jedna osoba iznosi 35 EUR, dok cena mesečne nepersonalizovana karte koju može da koristi više osoba iznosi 53 EUR. Godišnja karta iznosi 250 EUR, i može se koristiti 365 dana od dana izdavanja.

  • Karta u jednom pravcu - 1,50 EUR
  • Taksi Start/1km - 3 EUR/1,10 EUR
  • Prosečan mesečni trošak - 35 EUR