StudiranjeuEvropi.com

Studiranje u Milanu

Milano je jedna od najpopularnijih destinacija za studiranje u Evropi. Preko 20% stanovništva u Milanu je internacionalno, zbog čega ovaj grad odiše multikulturalnošću, gostoprimivošću i veoma je otvoren ka strancima.

Milano je prava prestonica kulture, mode, dizajna, arhitekture i inženjerstva, zbog čega privlači studente iz svih krajeva sveta. U Milanu postoji oko 17 državnih i privatnih univerziteta.

Studenti pored fantastičnih mogućnosti studiranja, različitih beneficija koje dobijaju na osnovu statusa studenta, imaju priliku da slobodno vreme provedu u gradu koji istovremeno odiše srednjovekovnom kulturom i tradicijom, ali i modernošću i inovacijama.

Dobra povezanost sa ostatkom Evrope još jedna je od prednosti Milana, jer za vreme studija studenti mogu putovati i na druge destinacije, ali i posetiti matičnu zemlju tokom raspusta.

Studije u Milanu

Milano je jedna od najpopularnijih destinacija za studiranje u Evropi. Zbog kvalitetnih i priznatih programa, ali i lokacije i međunarodne povezanisti ovog grada, neretko se i studenti sa naših prostora odlučuju za upis na studije upravo u Milanu.

Obrazovne institucije su se mahom prilagodile internacionalnim studentima uvodeći mogućnost studiranja na engleskom jeziku, mada je i dalje veća ponuda studija na italijanskom jeziku.

Studiranje u Milanu na engleskom

Obrazovne institucije u Milanu imaju raznovrsnu ponudu studijskih programa na nivou osnovnih i postdiplomskih studija na engleskom jeziku.

Za upis na studije na engleskom jeziku potrebno je da imate položen neki od međunarodno priznatih testova engleskog jezika kao što su CAE, TOEFL, IELTS. Generalno za upis na osnovne studije traži se prosečna ocena 6 na IELTS testu, a za master studije 6 ili 6.5.

Studenti koji su završili osnovne studije u trajanju od najmanje 3 godine na engleskom jeziku, za upis na master u Milanu ne moraju prilagati dokaz o znanju engleskog jezika.

Studiranje u Milanu na italijanskom

Svi studijski programi u Milanu nude se na italijanskom jeziku.

Iako je za međunaradne studente popularnija opcija studiranja na engleskom jeziku, oni koji se odluče da studiraju na italijanskom mogu imati dodatnih koristi od toga, poput većeg izbora programa, pristupačnijih školarina, usavršavanje jezika pored sticanja akademskog znanja, što dalje može otvoriti nove mogućnosti nakon studiranja.

Za upis na studije na italijanskom potrebno je da imate položen međunarodno priznat test italijanskog jezika poput CILS, CELI, PLIDA, i uglavnom se traži nivo B1.

Opcije studiranja

Obrazovne institucije u Milanu nude širok spektar studijskih programa u okviru osnovnih, master i doktorskih studija. Još jedna zanimljiva opcija usavršavanja u Milanu je i kurs italijanskog jezika.

  • Osnovne studije - Osnovne studije se većinom nude na italijanskom jeziku, ali je svake godine sve veći broj programa dostupan i na engleskom jeziku. Osnovne studije uglavnom traju 3 godine i predstavljaju uvod u akademsko obrazovanje. Nakon završenih studija, studenti biraju da li će odmah potražiti zaposlenje ili će nastaviti školovanje na master studijama.
  • Master studije - Najveći broj internacionalnih studenata u Milanu se odlučuje za upis na master studije kako bi nadogradili znanje stečeno na osnovnim studijama. Master diploma stečena u Milanu otvara nove mogućnosti daljeg zaposlenja, a znanje stečeno na milanskim obrazovnim institucijama istaći će vas u poslovnom svetu. Studije obično traju 1-2 godine i pružaju usmerenija znanja iz različitih oblasti. Studije obično uključuju teorijsku nastavu, praksu, kao i diplomski rad na kraju studija.
  • Doktorske studije - Italija ulaže značajna sredstva u istraživačke radove, pa PhD studenti u Milanu mogu očekivati odlične uslove za studiranje i rad, uz odlične mentore i dostupnost svih vrsta materijala potrebnih za realizovanje projekata. Doktorske studije traju najmanje 3 godina, sve u zavisnosti od oblasti sturianja i vrste istraživanja.
  • Kurs jezika - Za one koji žele da usavrše svoje znanje italijanskog jezika, one kojima je to neophodno iz ličnih ili poslovnih razloga, i one koji žele da se naviknu na praćenje nastave i učenje na italijanskom jeziku, primamljiva opcija može biti kurs italijanskog jezika. Kurs se može pohađati u privatnim školama ali i na univerzitetima ukoliko vam je potrebno usavršavanje jezika pre početka studija na italijanskom.

Popularne oblasti studiranja

Obrazovne institucije u Milanu nude širok spektar studijskih programa, od kojih se kao najpopularnije oblasti izdvajaju tehničke nauke, koje se nude na različitim institucijama i nude mogućnost studiranja, po najsavremenijim programima u u najmodernijim uslovima.

Posebno se izdvajaju studije inženjerstva (elektrotehnika, mašinstvo, itd) i arhitektire. Studije mode i dizajna privlače studente iz celog sveta koji u prestonici mode sa dugom istorijom i tradicijom mogu pronaći neiscrpne izvore kreativnosti i ideja.

Popularnost studija turizma i hotelijerstva ne možemo zaobići, jer Milano predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih atrakcija u Evropi, a samim tim je ova industrija veoma razvijena u ovom gradu i diktira nove svetske trendove.

Popularne su još i studije komunikacija, biznisa i ekonomije koje predstavljaju osnovu za ulazak u poslovni svet današnjice, a koje su vrlo moderne i razvijene u Milanu, što diplomcima ovih oblasti otvara vrata svuda u svetu.

Studije na muzičkoj akademiji su takođe veoma popularne, ali i prestižne upravo zbog duge milanske kulture i tradicije u ovoj sferi.

Školarine i stipendije

Školarine su nešto pristupačnije na državnim obrazovnim institucijama gde se kreću od 900 do 4,000 EUR godišnje, dok se na privatnim institucijama kreću od 6,000 do 20,000 EUR.

Internacionalni studenti mogu aplicirati i za državne i regionalne stipendije kao i stipendije koje dodeljuju same obrazovne institucije. Iznos stipendije može da varira, kao i period na koji se dobija stipendija.

Stipendije koje dodeljuje država obično pokrivaju celu ili deo školarine, zdravstveno osiguranje i nekada uključuju mesečnu novčanu naknadu.

Stipendije koje dodeljuju univerziteti obično pokrivaju troškove školarine do određenog iznosa. Stipendije se dodeljuju za osnovne, master i doktorske studije.

Rokovi i upis na studije

Akademska godina u Milanu podeljena je na semestre, zimski koji počinje u septembru ili oktobru, i letnji koji počinje u februaru ili martu, a tačan datum početka studija se razlikuje od institucije do institucije kao i samih studijskih programa.

Studije je moguće započeti i u jednom i u drugom roku, s tim da je glavi rok septembarski i ponuda programa je tada veća. Neke privatne institucije nude upis i u julskom roku.

Upisni rokovi se otvaraju ranije, nekoliko meseci pre početka studijskih programa, i uglavnom se upis šalje online, međutim za upis na neke oblasti studiranja, kao što je medicina, potrebno je položiti prijemni test.

Upis na studije u Italiji, uz savete i pomoć savetnika agencije za studiranje u inostranstvu Future Option, garantuje da će cela procedura i svi uslovi biti ispunjeni, a ceo proces uspešno završen.

Nakon uspešnog upisa na željeni fakultet, sledi priprema dokumentacije za apliciranje za studentsku vizu u ambasadi Italije, a posle odobrene vize proces upisa i prijave se završava i student može započeti pripreme za odlazak na studije u Italiji.

Život u Milanu

Svetska prestonica mode, popularna turistička destinacija, ali i značajna tačka na mapi obrazovnih centara u Evropi, Milano svojom ponudom privlači studente iz celog sveta.

Veliki broj spomenika kulture, kao i društvenih događaja u ovom gradu, kvaliteno će ispuniti slobodno vreme svakog studenta u Milanu.

Iako ne spada u jeftinije gradove za život, studiranje u Milanu nudi veliki broj beneficija za studente. Kao i u većini univerzitetskih gradova, i u Milanu postoje značajne pogodnosti za studente u vidu nižih cena karata za prevoz, ulaznica u muzeje i druga kulturna zdanja, a pojedina mesta možete posetiti i besplatno na kraju radnog vremena ili određenih dana u nedelji.

Italijani su srdačni i gostoprimivi, a studentska zajednica u Milanu je zaista velika, tako da se lako možete uklopiti i steći nova prijateljstva.

Neke od atrakcija koje možete posetiti u Milanu i ispuniti svoje studentske dane su: trg i katedrala Duomo, kao jedan od najpoznatijih simbola Milana, gde se sa vrha katedrale pruža panoramski pogled na grad. Galerija Vittorio Emanuele je zapravo prolaz koji povezuje trg Duomo i trg Skala, a gde se nalaze prodavnice najpoznatijih modnih brendova današnjice. Jedan od najpoznatijih događaja svake godine u Milanu jeste Milanska nedelja mode. Milanska skala je jedna od najpoznatijih opera u sklopu koje se nalazi i muzej. Ljubiteljima fudbala bi mogla biti zanimljiva poseta stadionu Đuzepe Meaca/San Siro, stadionu na kom igraju i FK Milan i FK Inter.

Studenti iz svih krajeva sveta sa sobom donose svoju kulturu, navike i način života, a multikulturalnost kojom odiše Milano prihvata sve različitosti zbog čega se u ovom gradu svi osećaju kao kod kuće i lako uklapaju u sredinu. Stanovnici Milana su opušteni i srdačni, pa je i život u Milanu veoma prijatan.

Smeštaj za studente u Milanu

Studenti u Milanu imaju nekoliko opcija za organizovanje smeštaja tokom perioda studiranja. Mogu biti smešteni u studentskom domu, da iznajme stan samostalno ili sa cimerima i da tako umanje mesečne troškove kirije i režija. Navedi opsirnije informacije.

  • Studentski dom - oko 300 EUR
  • Iznajmljivanje stana - od 900 EUR

Prevoz za studente u Milanu

Studenti do 26 godina u Milanu imaju povlastice u vidu jeftinijih karata za gradski prevoz. Vađenje studentske kartice košta 10 eur, i ona je validna u naredne 4 godine. Mesečna karta iznosti 22 EUR. Postoji mogućnost da se izvadi i godišnja karta i njena cena je 200 EUR.

  • Karta u jednom pravcu - 2 EUR
  • Prosečni mesečni trošak karte za studente - 22 EUR
  • Taksi Start/1km - 3,30 EUR/ 1,09 EUR