StudiranjeuEvropi.com

Studentski život u Italiji

Italija nudi jedinstvenu mediteransku atmosferu i opušten način života, prijatnu klimu i mogućnost da se vreme pored studiranja kvalitetno provede. Međunarodni studenti u Italiji imaju mogućnost da sklope prijateljstva sa ljudima iz celog sveta, ali i da upoznaju lokalno stanovništvo i zaista spoznaju italijanski način života i gastronomiju koju podrazumeva pice, paste, italijanska vina i sladolede raznovrsnih ukusa.

Bogati muzeji, impresivne katedrale i mogućnost da se istraže brojni ostaci rimske civilizacije širom zemlje čine studiranje u Italiji jedinstvenim iskustvom.

Pored toga Italija obiluje neverovatnim prirodnim bogatstvima poput toskanskih vinograda, prelepih jezera ili promorskih gradića Amalfi obale i Ćinkve tere regiona, koji predstavljaju samo deo velikog italijanskog kulturnog i prirodnog bogatstva koje privlači milione ljudi u ovu jedinstvenu državu u obliku čizme.

Rad u toku i nakon studija

Državljani EU/EEZ mogu da rade tokom studija u Italiji pola radnog vremena, odnosno 20 sati nedeljno dok traje nastava, dok za vreme raspusta mogu da rade i duže.

Državljani drugih zemalja uz boravišnu dozvolu mogu da rade pola radnog vremena tokom studija i raspusta.

Nakon završenih studija državaljni EU/EEZ mogu da ostanu da rade i Italiji bez radne dozvole. Državljani drugih zemalja mogu nakon završenih studija da produže boravišnu dozvolu do godinu dana sa ciljem pronalaska stalnog posla. Po dobijanju posla potrebno je aplicirati za boravišnu dozvolu na osnovu posla, a kasnije mogu aplicirati i za EU Blue Card (za rad i život u drugim EU državama).

Troškovi života

  • Smeštaj - Od 250 do 500 EUR mesečno po osobi za privatni stan sa cimerima.
  • Prevoz - Od 25 do 45 EUR za mesečne karte u zavisnosti od grada.
  • Hrana - U proseku 150 EUR mesečno.