StudiranjeuEvropi.com

Stipendije za studije u Italiji

Italija je jedna od najpopularnijih studentskih destinacija za studiranje u Evropi, a osim toga što nudi studijske programe vrhunskog kvaliteta i veoma cenjene obrazovne institucije, Italija je i jedna od povoljnijih studentskih destinacija.

Troškovi studiranja i troškovi života u Italiji spadaju među povoljnije kada se uporede se drugim popularnim destincijama, a pored toga Italija ima veliku ponudu stipendija za međunarodne studente.

U Italiji većina obrazovnih institucija nudi stipendije za međunarodne studente, pored toga postoje i nacionalne stipendije koje nudi Vlada Italije i regionalne stipendije koje pomognu velikom broju studenata.

Uslovi za dobijanje stipendija variraju, ali se generalno nude za programe visokog obrazovanja, kako na italijanskom, tako i na engleskom jeziku.

Stipendije koje dodeljuju univerziteti

Većina obrazovnih institucija u Italiji dodeljuje neki vid stipendija i finansijskih olakšica za međunarodne studente. Uslovi i oblik stipendiranja variraju od institucije do institucije i njih određuju sami univerziteti.

Stipendije mogu biti parcijalne ili pune, mogu podrazumevati potpuno ili delimično oslobođenje školarine do nekih 40%, dok neki univerziteti kao stipendiju nude određena novčana sredstva. Stipendije pojedinih univerziteta mogu obuhvatati i oslobođenje od školarine i dodatna novčana sredstva, a na nekim institucijama stipendija može da pokriva i smeštaj tokom studija.

Najveći broj stipendija se dobija na osnovu dosadašnjeg uspeha studenata (merit based), po čemu se kandidati i rangiraju. Svaka obrazovna institucija određuje koje uslove student mora da ispuni, za koji nivo studija se nude stipendije i koliko je trajanje stipendija. Neke institucije nude godišnje stipendije, ali ima i onih čije stipendije pokrivaju celo školovanje ukoliko student ispunjava uslove za obnavljanje stipendije.

Na većem broju institucija se za stipendije aplicira do kraja marta ili aprila, ali ima i onih univerziteta čiji konkursi traju do juna ili jula.

Predstavljamo vam stipendije na nekim od istaknutijih obrazovnih instistucija:

Università Cattolica del Sacro Cuore

Univerzitet Cattolica nudi UCSC International stipendije koje predstavljaju umanjenje godišnje školarine za međunarodne studente u iznosu oko 37% za osnovne studije, 30% za dvogodišnje master studije i od 20 do 60% za jednogodisnje specijalizovane master studije. Stipendija se automatski obnavlja narednih godina studiranja ukoliko studenti ispunjavaju određene uslove.

Istituto Europeo di Design (IED)

IED nudi parcijalno ili puno oslobađanje školarine za studente osnovnih i master studija. Stipendije se dodeljuju na osnovu uspeha, pored toga studenti se rangiraju na osnovu talenta skolonosti, veština i intervjua prilikom prijave za stipendiju.

John Cabot University

Univerzitet John Cabot nudi parcijalne i pune stipendije za studente osnovnih i master studija. Za studente koje upisuju osnovne studije nude se tri stipendije koje pokrivaju celokupnu školarinu i namenjene su za najbolje kandidate, a postoje i različite tipove parcijalne stipendije koje pokrivaju od 20 do 40% iznosa školarine na godišnjem nivou. Za studente koje upisuju master studije uglavnom se nude parcijalne stipendije.

Parcijalne stipendije uglavnom se dodeljuju na osnovu uspeha studenata, mada univerzitet nudi i finansijske olakšice za studente na osnovu potrebe.

Luiss University

Luiss univerzitet iz Rima nudi parcijalne stipendije za međunarodne student koji upisuju osnovne ili master studije. Iznos stipendije iznosi 5.650 EUR umanjenja školarine za osnovne studije i 6.150 EUR za master studije. Stipendije se dodeljuju najzaslužnijim studentima na osnovu prethodnog uspeha. Pored generalnih stipendija, Luiss nudi i specifične stipendije vezane za oblast studije ili region odakle studenti dolaze.

Bocconi University

Univerzitet Bocconi nudi stipendije na osnovu uspeha za međunarodne studente koji upisuju osnovne i master studije. Stipendija pokriva školarinu u iznosu do 12.000 EUR za osnovne studije, dok je taj iznos za master studije do 14.000 EUR. Takođe Bocconi nudi i stipendije koje pokrivaju 50% godišnje školarine. Ove stipendije se nude za prvu godinu studija, međutim studentima koji ispune određene uslove stipendija može biti obnovljena.

Ca’Foscari University of Venice

Univerzitet Ca’Foscari nudi stipendije za najuspešnije međunarodne studente koji uspisuju osnovne i master studije. Stipendije se nude u vidu potpunog oslobađanja školarine ili u vidu jednokratnih novčanih sredstva u iznosu od 5.000 EUR. Studentima koji su oslobođeni plaćanja školarine stipendija može biti obnovljena za narednu godinu ukoliko ispune određene uslove.

University of Padua

Univerzitet nusi više vrsta stipendija. Za najistaknutije studente osnovnih i master studije na engleskom jeziku se nudi Padua International Excellence koja pokriva troškove školarine i nudi novčana sredstva u iznosu od 8.000 EUR godišnje. Pored toga se za istu kategoriju studenata nudi i stipendija koja pokriva samo troškove školarine

Politecnico di Milano

Na ovom univerzitetu nude se stipendije za najuspešnije studente koji upisuju master studije. Ova institucija nudi 3 vrste stipendija: Platinum (oslobađanje školarine i novčana sredstva u iznosu od 10.000 EUR), Gold (oslobađanje školarine i novčana sredsva u iznosu od 5.000 EUR) i Silver koja podrazumeva samo oslobađanje od školarine. Dobitnici stipendija plaćaju administrativnu taksu koja iznosi okvirno 200 EUR.

Regionalne stipendije

Regionalne stipendije su najrasprostranjenije stipendije za međunarodne studente u Italiji. Ove stipendije predstavljaju niz finansijskih olakšica za studente i dodeljuju se od strane regiona.

Uslovi za dobijanje ove stipendije su:

  • Da se student prvi put upisuje na osnovne studije, dvogodišnje master studije, PhD studije ili da produžava stipendiju na višim godinama studija, a neki regioni nude ove stipendije i za druge vrste programa
  • Da je student upisao državni fakultet odnosno univerzitet ili neki od privatnih univerziteta koji su priznati od strane ministarstva
  • Studenti koji upisuju nivo studija koji već poseduju nisu pogodni za ovu stipendiju, kao ni studenti koji primaju neku drugu stipendiju i oni studenti koji se prebacuju sa jednog na drugi fakultet
  • Faktor po kome se rangiraju studenti i faktor koji određuje da li će student dobiti ovu stipendiju je finansijsko stanje porodice. Studenti koji apliciraju za ovu stipendiju se rangiraju po ukupnim primanjima porodice, uključujući i imovinsko stanje. Za proračun se posmatraju 2 indikatora, ukupna primanja porodice (Indicatore della Situazione Economica Equivalente all'estero - ISSE) i imovinsko stanje (Indicatore della Situazione Patrimoniale Equivalente – ISPE), referentni okviri variraju po regionima.
  • Studenti koji produžavaju stipendiju moraju ostvariti i određeni broj kredita u godini

Regionalne stipendije pored novčanih sredstava uključuju i druge olakšice poput bonova za hranu u menzi, smeštaja u domovima i sl. Iznos novčanih sredstava koje student može da dobije zavisi od finansijskog stanja porodice i može da iznosi do 5.300 EUR, a može omogućiti i totalno ili delimično oslobađanje od školarine.

Rok za apliciranje za ove stiipendije takođe varira u zavisnosti od regiona, u većini regiona se konkurs otvara u julu ili početkom avgusta i traje do septembra kao što je slučaj sa regionima Lombardija, Toskana, Veneto, Emilija Romanja, međutim u nekim regionima se konkurs otvara ranije, izuzetak je region Lacio u kome se konkrs uglavnom otvara u junu i traje do jula.

Studenti većine regiona mogu da podnesu aplikaciju za ovu stipendiju i pre nego što se zvanično upišu na program, kao što je na primer u regionima Emilija Romanja, Lombardija, Lacio. Rokove za upis određuju obrazovne institucije i studenti to moraju ispoštovati kako bi ostvarili stipendiju po početku studija.

Stipendije Vlade Italije

Vlada Italije, odnosno Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije nudi stipendije međunarodnim studentima u cilju negovanja međunarodne saradnje u kulturi, nauci i tehnologiji i sa ciljem promovisanja italijanskog jezika i kulture.

Ova stipendija traje 9 meseci, odnosno jednu akademsku godinu i podrazumeva novčana sredstva u iznosu od 900 EUR mesečno koja se isplaćuju kvartalno, zdravstveno osiguranje za taj period i u zavisnosti od institucije, studenti mogu biti oslobođeni i od školarine.

Uslovi za dobijanje ove stipendije su:

  • Da je student upisan na program na državnoj obrazovnoj instituciji
  • Da je upisan kao redovni student master studija, doktorskih studija ili programa visokog obrazovanja u oblasti umetnosti, muzike i plesa
  • Studenti treba da ispune akademske uslove i uslov znanja jezika, uglavnom se traži minimum B2 nivo znanja jezika na kome se izvodi nastava. Prednosti imaju studenti koji studiraju na italijanskom jeziku.
  • Studenti koji primaju neku drugu javnu stipendiju ne ispunjavaju uslov za dobijanje ove stipendije

Rok za apliciranje za ove stipendije je uglavnom na proleće u aprilu ili maju, dok je rok za obnavljanje stipendije u 2020. godini bio oktobar.