StudiranjeuEvropi.com

Studiranje u Londonu

London je jedan od najpopularnijih gradova za studiranje na svetu. Ovaj grad engleskog govornog područja, ima više od 40 univerziteta, i preko 120,000 internacionalnih studenata. Prava je prestonica finansija, kulture, inovacija, ekonomije i industrije, što je dodatni motiv internacionalnim studentima da se oduče da studiraju upravo u Londonu.

Najsavremaniji studijski programi, moderno opremljeni kampusi i odlični uslovi za rad, visokostručan nastavni kadar i dostupnost svih studijskih programa na engleskom jeziku samo su neki od razloga zašto toliki broj internacionalnih studenata dolazi baš u London na studije.

Život u Londonu je dinamičan, prilagođen mladim ljudima, uz mnoštvo pogodnosti za studente i veliki broj dešavanja i kulturnih događaja koji studentski život u Londonu čine još primamljivijim.

Studije u Londonu

Uzimajući u vidu kvalitet studijskih programa, prestižne obrazovne institucije, tradiciju i broj međunarodnih studenata, London se smatra svetskom prestonicom obrazovanja. Industrija i ekonomija su na zavidnom nivou, pa sve veći broj inostranih kompanija otvara svoja predstavništva ovde.

To je još jedna velika prednost kada se London razmatra kao opcija studiranja, jer nakon završenih studija, bilo kog stepena, postoji velika mogućnost pronalaska posla.

Studiranje u Londonu na engleskom

Kako je Velika Britanija zemlja engleskog govornog područja, svi studijski programi koji se nude na njenim univerzitetima su u ponudi na engleskom jeziku. Ovo je još jedan od razloga zašto je London, kao njen glavni grad, toliko popularna destinacija za studiranje.

Da bi ste upisali studije u Londonu, potrebno je da položite neki od međunarodno priznatih ispita engleskog jezika. Britanske verzije ovih testova su CAE i IELTS. Za upis na osnovne akademske studije obično je potrebna ocena 6 na IELTS testu, a za master studije 6.5.

Opcije studiranja

Obrazovne institucije u Londonu nude mogućnoct visokog obrazovanja na nivou osnovnih, master i doktorskih studija. Pored ovih mogućnosti, postoji još i opcija pohađanja kursa engleskog jezika i usavršavanja jezičkih veština u Londonu. 

  • Osnovne studije - Osnovne studije traju od 3 do 4 godine i omogućavaju sticanje osnovnih znanja iz najrazličitijih oblasti. Sve u zavisnosti od oblasti studiranja, osnovne studije podeljene su na Bachelor of Arts, Bachelor of Science, Bachelor of Engineering, i Bachelor of Education. Specifični programi mogu trajati i duže, npr. 5 ili 6 godina, i to su uglavnom programi iz oblasti medicine i srodnih oblasti.
  • Master studije - Master studije traju od jedne do dve godine i pružaju konkretna znanja i veštine određenih oblasti. Master programi u Londonu su usklađeni sa razvojem i potrebama industrije pa obrazovne institucije u Londonu imaju u ponudi programe koji možda još uvek ne postoje u manje razvijenim zemljama.
  • Doktorske studije - Doktorske studije u Londonu i generalno u Engleskoj traju u proseku 3 godine. Pružaju studentima najsavremenije uslove za rad i predstavljaju jedne od najprestižnijih PhD studija na svetu.
  • Kurs jezika - Kurs engleskog jezika u Londonu predstavlja još jednu od opcija studiranja. Iako ovo nisu klasične studije, pohađanje kursa jezika u zemlji gde je taj jezik maternji, predstavlja veliku prednost i pospešuje usavršavanje jezika, bilo to iz privatnih ili poslovnih razloga. Veliki broj studenata upisuje kurs engleskog kao početnu opciju ka daljim studijama u Londonu.

Popularne oblasti studiranja

London je grad sa najvećim brojem internacionalnih studenata na svetu, koji upisuju studije iz najrazličitijih oblasti od kojih su se kao najpopularnije izdvojile studije biznisa, administracije i menadžmenta. Studentima su popularne i studije ekonomije, računovodstva i finansija, jer Velika Britanija, a samim tim i London predstavljaju vodeće evropsko finansijsko tržište. Skoro 50% studenata ovih oblasti dolazi iz inostranstva.

U Londonu se nalaze neke od najprestižnijih i najcenjenijih poslovnih škola i akademija, a posebno su popularne MBA studije.

Studije inženjerstva su takođe veoma cenjene u Londonu. Pored teorijske nastave uključuju i praksu, gde studenti imaju priliku da se upoznaju sa industrijskim radom još tokom studija. Pored toga, velika je potražnja za stručnim kadrom iz svih inženjerskih oblasti.

Medicina je još jedna popularna oblast studiranja, jer su studije medicine koje su u ponudi u Londonu ocenjene najvišim ocenama i nalaze se među najboljim studijskim programima u Evropi. Nakon završenih studija mogućnost zaposlenja u struci je velika jer Londonu nedostaju kvalifikovani medicinski radnici.

London je najveći IT centar u Evropi, zbog čega su i studije informacionih tehnologija u ovom gradu jedne od najpopularnijih opcija među internacionalnim studentima. Veliki broj IT kompanija otvara svoja predstavništva u Londonu, a obrazovne institucije svoje studijske programe prilagođavaju trendovima koje diktira industrija.

Školarine i stipendije

Visoko obrazovanje u Londonu nudi se na državnim i privatnim univerzitetima i koledžima. Ono što može biti zanimljivo internacionalnim studentima jeste da su cene na državnim i privatnim obrazovnim institucijama relativno usklađene.

Studenti koji dolaze iz EU/EEZ obično plaćaju niže cene školarina u odnosu na one koji dolaze iz Non-EU zemalja.

Za studente iz Non-EU zemalja najjeftinije školarine se kreću od 12,500 GBP, a mogu se kretati i do 40,000 GBP na godišnjem nivou. Studije specifičnih oblasti, kao što je medicina, mogu biti i skuplje. Školarine zavise od oblasti studiranja, kao i načina izvođenja nastave - npr. studije koje obuhvataju rad u laboratorijama su skuplje.

Studenti u Londonu imaju mogućnost apliciranja za različite stipendije. Kriterijumi se razlikuju od stipendije do stipendije, a najveći broj stipendija nudi se za master i doktorske studije.

Stipendije mogu doći od strane države, neke kompanije ili privatne organizacije ili same obrazovne institucije. Svaka stipendija ima različite uslove i dodeljuje se na različite načine: od novčane naknade do umanjenja školarine, što je najčešća varijanta stipendije koju dodeljuju obrazovne institucije.

Od stipendija koje dodeljuje država i Vlada Velike Britanije kao najpopularnija izdvaja se Chevening stipendija koja pokriva troškove školarine, puta i uključuje mesečnu novčanu naknadu.

Stipendije koje dodelju različite privatne organizacije i kompanije dodeljuju se na osnovu različitih kriterijuma, dok se stipendije koje dodeljuju obrazovne institucije uglavnom odnose na umanjenje troškova školarine.

Rokovi i upis na studije

Akademska godina u Londonu počinje u septembru i podeljena je na 2 semestra ili 3 trimestra, sve u zavisnosti od oblasti studiranja i obrazovne institucije.

Septembar je ujedno i glavni i najveći upisni rok u Londonu. Drugi upisni rok je januarski, a neke obrazovne institucije mogu ponuditi i treći upisni rok u aprilu/maju. Najveća ponuda je u septembarskom upisnom roku, nešto manja je u januarskom, dok su u majskom roku u ponudi samo određeni studijski programi.

Za pocetak studija u septembru prijave su obično otvorene od februara do maja, a za upis u januaru od juna do septembra.

Upis na studije u Engleskoj, uz savete i pomoć savetnika agencije za studiranje u inostranstvu Future Option, garantuje da će cela procedura i svi uslovi biti ispunjeni, a ceo proces uspešno završen.

Nakon uspešnog upisa na željeni fakultet, sledi priprema dokumentacije za apliciranje za studentsku vizu u ambasadi Velike Britanije, a posle odobrene vize proces upisa i prijave se završava i student može započeti pripreme za odlazak na studije u Engleskoj.

Život u Londonu

Studenski život u Londonu može i te kako biti zanimljiv i ispunjen, a studenti slobodno vreme mogu obogatiti kulturnim aktivnostima, razgledanjem grada i znamenitosti.

Studenti mogu ostvariti razne popuste na ulaznice u muzeje i druge ustanove kulture. Noćni život u Londonu je takođe veoma popularan, pa studenti sa kolegama i novim prijateljima mogu otići do nekog od mnogobrojnih pabova ili izaći u neku diskoteku, sve u zavisnosti od ličnih interesovanja.

Ljubitelji sporta mogu posetiti neko od sportskih dešavanja, a London je zaljubljenicima u sport posebno zanimljiv krajem juna i početkom jula svake godine kada se u ovom gradu igra teniski turnir Wimbledon.

London ima preko 3,000 parkova što ga čini jednom od najzelenijih prestonica. U Londonu svako može pronaći svoj kutak i uživati u aktivnostima koje ga ispunjavaju, od mirnih šetnji do različitih aktivnosti za one avanturističkog duha.

Smeštaj za studente u Londonu

Kada je smeštaj tokom studija u pitanju, internacionalni studenti u Londonu mogu aplicirati za mesto u studentskom domu ili iznajmiti nekretninu.

Postoje privatni i državni studentski domovi. Kada je reč o iznajmljivanju nekretnine ovo je nešto fleksibilnija opcija jer studenti mogu birati kvart u kome bi tražili nekretninu, uskladiti pretragu sa raspoloživim budžetom, a potencijalno i umanjili troškove stanovanja iznajmljivanjem nekretnine sa cimerima.

  • Studentski dom - od 130 GBP nedeljno (prosečan trošak je 213 GBP nedeljno)
  • Iznajmljivanje stana - od 1,200 GBP mesečno

Prevoz za studente u Londonu

Studenti stariji od 18 godina upisani na neku visokoobrazovnu instituciju u Londonu mogu izvaditi Oyster karticu za prevoz i koristiti je za autobuse, metro, vozove, tramvaje i feribote. Može se izvaditi nedeljna ili mesečna karta.

Cena mesečne karte za prvu i drugu zonu iznosi 94,10 GBP. Kako se povećava broj zona u kojima se možete voziti, povećava se i cena mesečne karte.

  • Karta u jednom pravcu - 1,50 GBP
  • Taksi Start/1km - 3,00 GBP / 2,30 GBP
  • Prosečan mesečni trošak - 94,10 GBP