StudiranjeuEvropi.com

Studentska viza za Veliku Britaniju

Međunarodnim studentima koji žele da studiraju u Velikoj Britaniji, a dolaze iz države članice Evropske unije, Evropske ekonomske zone ili Švajcarske, nije potrebna studentska viza.

U budućnosti može doći do promene statusa studenta koji dolaze iz ovih zemalja, usled istupanja Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske Unije.

Studenti trećih zemalja koji žele da studiraju u Velikoj Britaniji moraju pre svega da dobiju odgovarajuću studentsku vizu koja im omogućava ulazak i boravak u Velikoj Britaniji tokom studija. Postoje 2 tipa studentske vize:

  • Kratkoročna studentska viza - Namenjena je studentima koji dolaze na kurseve koji traju do 6 meseci ili za studente koji idu na kurs engleskog jezika u trajanju do 11 meseci.
  • Tier 4 studentska viza - Studentima koji upisuju studijski program koji traje duže od 6 meseci je potrebna klasična studentska viza koja se naziva Tier 4.

Uslovi za dobijanje studentske vize

Međunarodni studenti kojima je potrebna viza za studije u Velikoj Britaniji, za uspešan ishod aplikacije treba da ispune određene uslove:

Upis na studije

  • Uslov za dobijanje studentske vize za Veliku Britaniju je dokaz o upisu na studije (Confirmation of Acceptance-CAS). Obrazovne institucije izdaju potvrdu o prijemu na studije i bez tog dokumenta nije moguće aplicirati za studentsku vizu. Obrazovna institucija treba da bude licencirana i da se nalazi na listi Tier 4 Register of Sponsors. Imajte u vidu da CAS ne sme da bude stariji od 6 meseci u trenutku apliciranja za vizu.

Znanje jezika

  • Da biste studirali u Velikoj Britaniji potrebno je da dokažete da imate dovoljno znanje engleskog jezika, odnosno da ste položili neki međunarodno priznati test za odgovarajućom ocenom.

Zdravstveno osiguranje

  • Jedan od uslova studentske vize je da organizujete zdravstveno osiguranje za studije u Velikoj Britaniji. Ukoliko se ne priznaje nacionalno osiguranje studenta, potrebno je da se organizuje državno ili privatno britansko osiguranje.

Dokaz o prethodnom završenom obrazovanju

  • Da biste se upisali na studije u Ujedinjenom Kraljevstvu i dobili potvrdu o upisu na studije, potrebno je za početak da ispunite uslov da imate odgovarajuće prethodno stečeno obrazovanje. Za aplikaciju za vizu je potrebno da dostavite dokaze o prethodnom obrazovanju i kvalifikacijama na osnovu kojih ste upisani na studije.

Da dokažete da ste verodostojan student

  • Studentska viza je viza privremenog karaktera čiji je cilj boravak u svrhu studiranja. Da bi ishod aplikacije za vizu bio pozitivan potrebno je na konzularnom intervjuu dokazati imigracionoj službi da zaista idete na studije, da je to jedini cilj i da su Vam te studije potrebne.

Finansijska stabilnost

Finansijska garancija je jedan od najvažnijih uslova studentske vize. Svaki student mora da dokaže da može finansijski da izdrži studije u Velikoj Britaniji i da neće biti na teretu države. Postoji više načina za dokazivanje finansijske sposobnosti:

  • Ukoliko je student dobitnik stipendije koja pokriva troškove studiranja i života u Velikoj Britaniji.
  • Student može samostalno da prikaže novčana sredstva koja su potrebna kako bi dokazao da može da se izdržava tokom studija.
  • Student može imati i sponzora, odnosno člana bliže porodice koji će da prikaže dovoljno finasijskih sredstava i volju da na sebe preuzme finansiranje studija i života za studenta u Velikoj Britaniji.

Dužina trajanja studentske vize

Studentska Tier 4 viza se izdaje na period trajanja programa uz dodatni vremenski period nakon završetka.

Koliko dugo student može da ostane nakon završenog programa zavisi od dužine trajanja programa, a najduže do 4 meseca. Kratkoročna studentska viza se izdaje na period trajanja kursa uz mogućnost dodatnih mesec dana, ako to ne prelazi 6 meseci odnosno 11 meseci za studente engleskog jezika.

Rad na studentskoj vizi

Studenti koji dolaze iz EU/EEZ ili Švajcarske mogu slobodno da rade u Velikoj Britaniji tokom studija. Studenti koji dolaze u Veliku Britaniju na kratkoročnoj studentskoj vizi nemaju pravo rada tokom studija.

Međunarodni studenti sa Tier 4 vizom koji su upisani na pogodnu obrazovnu instituciju mogu da rade pola radnog vremena tokom studija, odnosno 20 sati nedeljno i puno radno vreme tokom raspusta. Neki univerziteti dodatno ograničavaju studente po pitanju dozvoljenog vremena rada.

Zdravstveno osiguranje za međunarodne studente

Studenti koji dolaze iz EU/EEZ ili Švajcarske mogu tokom studija u Velikoj Britaniji da koriste nacionalno osiguranje ukoliko imaju Evropsku kartu zdravstvenog osiguranja.

Studenti čije se nacionalno zdravstveno osiguranje ne priznaje u Velikoj Britaniji moraju pre apliciranja za studentsku vizu da organizuju osiguranje za ceo period studiranja. Studenti Tier 4 vize mogu da pristupe državnom britanskom osiguranju, ostali studenti moraju organizovati privatno osiguranje.

Apliciranje za studentsku vizu

Za studentsku vizu se aplicira online putem zvaničnog sajta vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Nakon podnošenja zahteva se zakazuje termin u lokalnom VAC centru za podnošenje dokumentacije i davanje biometrijskih podataka. Ukoliko je ishod vize pozitivan, student treba da preuzme pasoš od VAC centra.

Za vizu može da se aplicira 3 meseca pre početka programa, ali tek kada se dobije potvrda o upisu na program, a procesiranje aplikacije generalno traje do 3 nedelje.

Studenti čije studije traju duže od 6 meseci po dolasku u Veliku Britaniju u roku od 10 dana treba da preuzmu biometrijsku boravišnu dozvolu. Zahtev za studentsku vizu je ujedno i zahtev za izdavanje boravišne dozvole.

Taksa za obradu aplikacije

Taksa za obradu aplikacije za Tier 4 studentsku vizu iznosi 348 GBP i plaća se online prilikom apliciranja za vizu. Taksa za kratkoročne vize iznosi 97 GBP za vizu od 6 meseci i 186 GBP za vizu od 11 meseci.