StudiranjeuEvropi.com

Chevening stipendija za master studije u Velikoj Britaniji

Chevening stipendija je državna stipendija, koju Vlada Ujedinjenog Kraljevstva preko Ministarstva spoljnih poslova, dodeljuje za mlade lidere i aktiviste koji žele da studiraju master studije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Chevening stipendija je veoma prestižna i atraktivna stipendija za koju vlada veliko interesovanje i konkurencija i ove stipendije se dodeljuju najzaslužnijim kandidatima koji se naročito ističu u društvenom angažmanu.

Chevening alumni mreža broji preko 50.000 profesionalaca iz svih delova sveta koji se povezuju i nakon završenih programa kroz mnoge alumni grupe, što može biti velika prednost kako na profesionalnom, tako i na privatnom planu.

Šta pokriva Chevening stipendija i kome je namenjena

Chevening stipendija je puna stipendija koja pokriva troškove školarine, mesečni trošak za život, kao i povratnu avionsku kartu za dolazak i odlazak iz Ujedinjenog Kraljevstva. Takođe, Chevening stipendisti su oslobođeni plaćanja takse za studentsku vizu.

Stipendija je namenjena ambicioznim, mladim liderima i aktivistima koji ispunjavaju uslove stipendije i žele da upišu jednogodišnje master studije u Ujedninjenom Kraljevstvu. Poželjni kandidati su oni koji imaju istaknuto društveno angažovanje, koji doprinose promenama i koji žele da ojačaju svoje liderske kapacitete i steknu vredna poznanstva koja će im značiti u daljoj karijeri.

Uslovi za dobijanje stipendije

  • Da student upiše Taught master studije kao redovan student u trajanju od godinu dana na univerzitetu u Ujedinjenom Kraljevstvu i da te studije počinju u jesenjem upisnom roku
  • Da je student državljanin zemlje koja je uključena u Chevening program
  • Nakon završenog pograma, student se mora vratiti u zemlju iz koje dolazi na minimum 2 godine
  • Da je student završio osnovne akademske studije, odnosno da ispunjava akademski uslov za upis na master studije u Ujedinjenom Kraljevstvu
  • Student mora imati minimum 2 godine odnosno 2.800 sati radnog iskustva. U radno iskustvo se računa stalno zaposlenje, povremeni rad, volontiranje, plaćena i neplaćena stažiranja, osim obaveznog staža koji je deo prethodnog obrazovanja.
  • Student mora da aplicira za 3 master programa na istoj ili na više obrazovnih institucija i da dobije bezuslovnu ponudu do datuma koji je određen konkursom
  • Student koji je već studirao u Ujedinjenom Kraljevstvu kao dobitnik neke druge državne stipendije Ujedinjenog Kraljevstva nije pogodan za Chevening stipendiju

Način i rok prijavljivanja

Aplikacija za stipendiju se podnosi online putem zvaničnog online sistema koji se koristi tokom cele procedure od prijave do dobijanja stipendije. Cela procedura od zatvaranja konkursa do konačnih rezultata traje više od 8 meseci i podeljena je u više faza.

1. Faza – Podnošenje prijave

Konkurs za podnošenje prijava se uglavnom otvara u avgustu ili septembru i traje do početka novembra. Aplikacija za stipendiju je odvojena od prijave za upis na univerzitetima, pa u skladu sa tim nije potrebno da se student prvo upiše na program, već je dovoljno da u prijavi navede programe na koje će podneti upis, a zatim će ovi procesi teći uporedo.

2. Faza – Objavljivanje liste kandidata za intervju koji su prošli prvu fazu procene

U prvoj polovini februara se objavljuje lista kandidata koji su prošli prvu fazu procene i ispunjavaju uslove za stipendiju.

3. Faza – Dostavljanje dokumentacije za radno iskustvo i obrazovanje

Rok za dostavu dokumentacije vezane za radno iskustvo i obrazovanje je krajem februara. Od kandidata se pored dokaza o stečenom obrazovanju traže i 2 reference, koje treba priložiti u elektronskoj formi na online sistemu do propisanog roka. Ambasada može potražiti studentima da na intervju donesu originalne verzije dokumenata. Savet za kandidate je da pažljivo izaberu 2 osobe koje će pismom posvedočiti o karakteru, angažovanosti i tome da taj kandidat zaista zaslužuje stipendiju. Preporuke treba da dođu od osoba koje su sa kandidatom povezane u akademskom ili profesionalnom smislu.

Pisma preporuke treba da budu napisana na engleskom jeziku ili prevedena na engleski jezik od strane ovlašćenih tumača, kako bi bila validna za proces. Preporuke treba da uključe informacije osobe koja ih piše, da objasni na koji način i koliko dugo poznaje kandidata i da da detaljni prikaz karaktera, intelekta, vrlina, lidersknih sposobnosti i mogućnosti studenta da uspešno pohađa studijski program u Ujedinjenom Kraljevstvu.

4. Faza - Intervju

Kandidati koji se nađu na listi će dobiti poziv diplomatske misije Ujedinjenog Kraljevstva za intervju koji se uglavnom odvija tokom marta i aprila u nadležnoj misiji. Intervju je odlična prilika da se kandidati predstave u najboljem svetlu i dokažu zašto smatraju da se idelani kandidati za dobijenje stipendije.

Intervjui se zakazuju i studenti uz poziv na intervju dobiju sve instrukcije o načinu zakazivanja termina. Savet je da se termin za intervju što pre zakaže, kako bi se dobio raniji termin. Pre samog intervjua kandidati će biti dužni da na online sistem prilože traženu dokumentaciju, koju mogu da potraže da ponesu u originalu, uz dokument identifikacije koji je obavezan.

Studentima se savetuje da se pripreme za intervju, gde će sa predstavnicima ambasade razgovarati na engleskom jeziku u vezi informacija koje su naveli u online aplikaciji, u vezi obrazovanja, radnog iskustva, daljih želja i planova na ličnom i profesionalnom planu i slično. Kandidati takođe treba da objasne na koji način će im Chevening stipendija i program koji upisuju u Ujedinjenom Kraljevstvu pomoći da te planove ostvare.

5. Faza – Objavljivanje rezultata intervjua

Rezultati intervjua i lista najupešnijih kandidata se objavljuje početkom juna i sledeći korak je da se do sredine jula dostavi bezuslovna ponuda univerziteta za upis na program. Kandidati koji odgovore na vreme na ovaj uslov su dobitnici stipendije i započinju sa svojim studijema u septembru odnosno oktobru u zavisnosti od obrazovne institucije.

Šta je potrebno za prijavu

Prijava za stipendiju se popunjava online na posebnoj platformi na kojoj se daju detaljni odgovori na esejska pitanja. Za početak kandidati pripremaju detaljne odgovore na online pitanja, odgovori na ova pitanja služe umesto CV-ja i motivacionog pisma. Savet je da se odgovori dobro pripreme i da se kandidati potrude da što bolje predstave sebe, razloge zašto apliciraju za stipendiju i studije u Ujedinjenom Kraljevstvu i da detaljno predstave svoje planove za budućnost i kako žele da doprinesu društvenim promenama.

Kandidati koji prođu prvi krug će do propisanog roka preko online platforme dostaviti sledeća dokumenta:

  • Diploma osnovnih studija i transkripti
  • Kratka biografija
  • 2 pisma preporuke

Oni kandidati koji prođu intervju i nađu se na finalnoj listi kandidata treba da dostave bezuslovnu ponudu univerziteta iz Ujedinjenog Kraljevstva kako bi ispunili i poslednji uslov i postali Chevening stipendista.