StudiranjeuEvropi.com

Studentski život u Škotskoj

Škotska predstavlja popularnu destinaciju za međunarodne studente u okviru Ujedinjenog Kraljevstva. Škotska nudi jedinstvenu tradicionalnu atmosferu poznatu širom sveta, kombinovanu sa multikulturalnim uticajem koji joj pružaju studenti iz svih delova sveta.

Studiranje u Škotskoj omogućava studentima da istraže ovu jedinstevnu državu, a dobra povezanost pruža mogućnost da se istraži ostatak Ujedinjenog Kraljevstva, kao i okolnih evropskih zemalja.

Škotska nudi impresivnu prirodu, dvorce, neverovatne istorijske i prirodne znamenitosti koje prate brojne legende, ali i uzbudljiv društveni život i mogućnosti za povezivanje studenata kroz brojne studentske organizacije.

Škotska nudi i zanimljive festivale i mogućnost za aktivnosti na otvorenom poput golfa, planinarenja, kajakinga, vožnje bicikala, što omogućava da se aktivno iskoristi vreme pored studiranja.

Rad u toku i nakon studija

Međunarodni studenti sa Tier 4 studentskom vizom koji su upisani na podobnu obrazovnu instituciju uglavnom mogu da rade tokom studija pola radnog vremena, odnosno 20 sati nedeljno i puno radno vreme tokom raspusta. Neki univerziteti mogu dodatno ograničiti studente po pitanju rada tokom studija. Studenti sa kratkoročnom studentskom vizom nemaju pravo da rade tokom studija.

Nakon završenih osnovnih akademskih ili viših nivoa studija u Ujedinjenom Kraljevstvu studenti imaju pravo da apliciraju za post study work vizu sa kojom mogu da ostanu i rade naredne 2 godine.

Troškovi života

  • Smeštaj - od 400 do 900GBP mesečno u zavisnosti od lokacije
  • Prevoz - oko 40 do 80GBP mesečno za studentski prevoz u zavisnosti od grada
  • Hrana - 80 - 200GBP mesečno