StudiranjeuEvropi.com

Studiranje u Barseloni

Barselona je grad umetnosti i arhitekture, ali i jedan od najvećih poslovnih centara Španije. Kao drugi najveći grad u zemlji, i glavni grad pokrajine Katalonije, Barselona se svojom dugom istorijom i tradicijom izborila za svoje mesto kao visokokvalitetan obrazovni centar u Evropi.

U Barseloni se nalaze neki od najprestižnijih univerziteta, na kojima se nastava nudi na španskom, engleskom, ali i katalonskom jeziku. U Barseloni se nalazi 11 univerziteta.

Barselona je veoma popularna i turistička i studentska destinacija upravo zbog svog jedinstvenog urbanističkog plana i organizacije, bogate kulture i značajnih arhitektonskih zdanja, kao i mora koji ovom gradu daje jedinstvenu čar.

Studenti iz celog sveta dolaze da svoje studentske dane provedu u Barseloni, uživaju u umetnosti, u gastronomiji, i steknu priznate i cenjene kvalifikacije svuda u svetu.

Studije u Barseloni

Barselona predstavlja multikulturalnu i multinacionalnu sredinu u kojoj studira veliki broj studenata iz celog sveta. Katalonci su svoje studijske programe u velikom broju prilagodili internacionalnim studentima i nude ih na engleskom jeziku, mada se određeni broj međunarodnih studenata odlučuje da nastavu prati na španskom jeziku.

Studijski programi koji su se nude na obrazovnim institucijama u Barseloni odišu modernošću, inovativnošću, a kampusi su opremljeni na svetskom nivou.

Studiranje u Barseloni na engleskom

Ogroman broj studijskih programa na svim nivoima je u ponudi na engleskom jeziku, a ono što je internacionalnim studentima potrebno prilikom upisa jeste položen neki od međunarodno priznatih testova engleskog jezika, kao što su: CAE, TOEFL, IELTS.

Potrebna ocena za upis na osnovne i master studije je 6.5, međutim može da varira sve u zavisnosti od obrazovne institucije i oblasti studiranja.

Studiranje u Barseloni na španskom jeziku

Svi studijski programi u Barseloni nude se na španskom jeziku, a veliki broj se nudi i na katalonskom, zvaničnom jeziku pokrajine Katalonije.

Intarnacionalni studenti se u određenom broju odlučuju za studiranje na španskom jeziku, što im može doneti beneficije u vidu jeftinijih školarina, većeg izbora studijskih programa, većih mogućnosti zaposlenja u Španiji nakon završenih studija, bržeg i lakšeg uklapanja u novu sredinu, itd.

Studenti koje se odluče za ovu opciju potrebno je da prilože položen DELE test španskog jezika sa ocenom B1 za osnovne studije i B2 za master studije.

Opcije studiranja

Barselona internacionalnim studentima zainteresovanim za nastavak školovanja nudi širok spektar programa u okviru osnovnih, master i doktorskih studija, sve u zavisnosti od njihovog prethodnog stepena obrazovanja, interesovanja i budućih planova. Pored akademskog obrazovanja, popularna je i nešto fleksibilnija opcija - kurs španskog, odnosno katalonskog jezika.

  • Osnovne studije - Osnovne akademske studije traju 3 do 4 godine, nude se iz najrazličitijih oblasti. Studije kombinuju teorijsku nastavu sa različitim zadacima tokom studija, a neretko mogu uključiti i praktičnu nastavu. Na osnovim studijama u Barseloni steći ćete kvalitetno i industrijski primenljivo znanje, nakon čega imate opciju da nastavite da se školujete na master studijama ili da potražite posao.
  • Master studije - Master studije obično traju godinu dana, ređe dve godine. Veliki broj studenata se odlučuje za master nakon godina rada u struci, kao još jedan vid usavršavanja i otvaranja novih mogućnosti za napredovanjem. Master programi često uključuju i praksu koja je od velikog značaja kada je priprema za kariju u pitanju.
  • Doktorske studije - Doktorske studije traju 3 godine i uglavnom su orijentisane na projekte i istraživačke radove. Španija ulaže dosta u ove projekte, a poznato je da postoji veliki broj stipendija dostupnih PhD studentima od strane Vlade, univerziteta ali i privatnih organizacija i kompanija.
  • Kurs jezika - Kurs jezika traje najmanje dve nedelje a može trajati i duže, sve u zavisnosti od ličnih potreba, interesovanja i daljih planova. Kurs može biti dobra priprema za studente koji planiraju da upišu studije u Barseloni na španskom jeziku. U tom slučaju mogu biti u ponudi pri obrazovnim institucijama, dok se inače uglavnom nude na privatnim školama.

Popularne oblasti studiranja

Barselona domaćim i internacionalnim studentima nudi mnogo studijskih programa iz najrazličitijih oblasti. Veliki broj internacionalnih studenata svake godine se odlučuje da upise biznis, ekonomiju i finansije na mnogobrojnim obrazovnim institucijama. Barselona je zapravo veoma bitan poslovni centar Španije, upravo zbog čega i postoji toliki broj poslovnih škola.

Arhitektura i umetnost takođe se nalaze na listi najpopularniji oblasti zbog tradije i kulture ovog grada. Kako je turizam jedna od najrazvijenijih i najbitnijih industrija u Španiji, postoji velika ponuda studijskih programa iz oblasti hotelijerstva, turizma i ugostiteljstva.

Popularne su i društvene i humanističke nauke, za koje studije se odlučuje veliki broj studenata. Barselona ne zaostaje ni kada su najpopularnije oblasti današnjice u pitanju - tehnologija, IT i inženjerstvo, iz kojih pruža jedne od najkvalitetnijih i modernijih programa.

Školarine i stipendije

Troškovi studiranja u Barseloni variraju od institucije do institucije. Školarine na državnim insitucijama kreću se u proseku oko 2,000 eur godišnje, a na privatnim se kreću od 4,000 eur godišnje.

Treba naglasiti da školarine mogu da se razlikuju sve u zavisnosti od toga da li student dolazi iz EU/EEZ zemlje ili ne.

Stipendije za internacionalne studente u Španiji dodeljuju država, obrazovne institucije i pojedine privatne organizacije.

Stipendije koje dodeljuje Vlada Španije uglavnom pokrivaju troškove školarine, stipendije koje dodeljuje pokrajina Katalonija uglavnom se dodeljuju u vidu novčane pomoći, dok stipendije koje dodeljuju obrazovne institucije mogu pokrivati delom ili u celosti troškove studiranja i/ili troškove života. Veliki broj stipendija namenjen je i za istraživanja i PhD studije.

Rokovi i upis na studije

Akademska godina u Barseloni deli se na zimski i letnji semestar. Zimski semestar počinje u septembru/oktobru, a letnji u januaru/februaru. Studije je moguće započeti i u jednom i u drugom upisnom roku, ali je najveća ponuda programa u zimskom semestru. Određene privatne institucije nude upisne rokove i početkom letnjih meseci.

Upisni rokovi se otvaraju nekoliko meseci pre početka studijskih programa i otvoreni su ili do određenog datuma ili do popune mesta.

Upis na studije u Španiji, uz savete i pomoć savetnika agencije za studiranje u inostranstvu Future Option, garantuje da će cela procedura i svi uslovi biti ispunjeni, a ceo proces uspešno završen.

Nakon uspešnog upisa na željeni fakultet, sledi priprema dokumentacije za apliciranje za studentsku vizu u ambasadi Španije, a posle odobrene vize proces upisa i prijave se završava i student može započeti pripreme za odlazak na studije u Španiji.

Život u Barseloni

Provesti u Barseloni svoje studijske dane zaista predstavlja jedinstveno životno iskustvo. Gostoprimiv narod, njihov mentalitet, miris mora i gradska vreva nešto su što ovaj grad posebno izdvaja od drugih gradova u Španiji.

Studenti iz celog sveta se zaista lako uklapaju u sredinu i navikavaju na opušteniji način života, dvokratno radno vreme, popodnevnu sijestu i noćni provod. Barselona studentima nudi posebne pogodnosti u vidu povlastica na različite cene u prodavnicama, ustanovama kulture, itd.

Pored arhitekture i Gaudijevih stvaralaštva poput Sagrade Familije, najpoznatije katedrale u Barseloni, kuća Mila i Batljo, njegovog muzeja nedaleko od same Barselone, bez daha ostaviće vas i najveći bulevar u ovom gradu – Las Ramblas. Takođe brojne pijace, muzeji, spomenici i plaže na kojima se možete rashladiti u vrelim letnjim mesecima učiniće vaše studentske dane nezaboravnim.

Smeštaj za studente u Barseloni

Studenti u Barseloni imaju nekoliko mogućnosti na raspolaganju kada je smeštaj u pitanju. Mogu aplicirati za mesto u studentskom domu ili iznajmiti nekretninu, u kojoj mogu živeti sami ili je deliti sa cimerima i na taj način smanjiti mesečne troškove stanarine i režija.

  • Studentski dom - 400 - 600 EUR/mesečno
  • Iznajmljivanje stana - 900 - 1300 EUR/mesečno

Prevoz za studente u Barseloni

Barselona ima dobro organizovanu saobraćajnu mrežu koju čine autobusi, metro, tramvaji i vozovi. Za one koji često koriste javni gradski prevoz u Barseloni postoji zaista mnogo opcija. Možete kupiti dnevne i višednevne karte, možete kupiti kartu koju možete iskorititi za određen broj vožnji, itd.

Ono što mladima, a samim tim i studentima do 25 godina može biti povoljna opcija je karta sa neograničenim brojem vožnji koju mogu da iskoriste u periodu od 90 dana, a čija cena regularno iznosi 105 EUR, a od 2020. je snižena na 80 EUR.

  • Karta u jednom pravcu - 2,4 EUR
  • Prosečni mesečni trošak karte za studente - 30 EUR
  • Taksi Start/1km - 2,25 EUR/1,17 EUR