StudiranjeuEvropi.com

Studentski život u Španiji

Studiranje u Španiji predstavlja jedinstveno životno iskustvo jer ne samo da student može steći kvalitetno i svetski prizanto obrazovanje, već studentske dane može provesti u jednoj od najlepših zemalja sveta, sa gostoprimivim stanovništvom, bogatom istorijom i kulturom, atraktivnom turističkom ponudom i jedinstvenom kuhinjom. S

tudenti u Španiji imaju veliki broj pogodnosti u vidu popusta na prevoz, ulaznice, ili čak besplatnih mogućnosti, kao što su besplatne posete muzejima. Svaki studentski grad ima svoje pogodnosti za studente.

Španija je poznata i po sportskim, kulturnim i društvenim dešavanjima. Noćni život u Španiji je takođe svetski poznat, jer Španci vole dobru zabavu. Parola Siesta i Fiesta je nadaleko poznata, jer je čuvena popodnevna dremka u Španiji prouzrokovala dvokratno radno vreme, a žurke u Španiji počinju iza ponoći i traju sve do jutra.

Rad u toku i nakon studija

Internacionalni studenti imaju pravo na rad tokom studiranja u Španiji.

EU državljanima nije potrebna radna dozvola i oni mogu po dolasku u Španiju da se registruju u Social Security Office i dobiju svoj jedinstveni DNI broj sa kojim mogu da rade.

Non EU državljani potrebno je da poseduju radnu dozvolu za koju aplicira poslodavac. Po dolasku u Španiju oni takođe moraju da se registruju u Social Security Office i da dobiju svoj jedinstveni DNI broj sa kojim mogu da rade 20h nedeljno tokom studija ili 90 dana full time. Studenti koji provedu 3 godine u Španiji na studentskoj vizi stiču pravo da apliciraju za radnu vizu i produže svoj boravak. Studenti koji su studirali kraće od 3 godine u Španiji mogu vizu produžiti na godinu dana i na ovaj način produžiti svoj boravak u ovoj zemlji.

Troškovi života

  • Smeštaj - Studenti mogu živeti u studentskim domovima, gde se mesečni troškovi kreću od 360 do 650 EUR, ili mogu iznajmiti nekretninu čija cena može varirati od 200 do preko 1,000EUR mesečno.
  • Prevoz - Oko 40 EUR mesečno.
  • Hrana - 200-400 EUR mesečno.