StudiranjeuEvropi.com

Studiranje u Pragu

Prag predstavlja jednu od tradicionalnih destinacija za međunarodne studente koja nudi kvalitetno obrazovanje, cenjene diplome i brojna iskustva koja oplemenjuju studentski život. Prag je često smatran i za akademsku prestonicu centralne Evrope.

Karlov univerzitetu Pragu, osnovan u 14. veku, je najstariji univerzitet centralne Evrope, a danas je i najbolje rangirana obrazovna institucija Češke republike. U Pragu se nalazi 9 državnih i 36 privatnih univerziteta i obrazovnih institucija visokog obrazovanja, kako državnih tako i privatnih.

Praške obrazovne institucije godišnje privuku preko 20.000 međunarodnih studenata koji se upišu na neki od brojnih studijskih programa koji se nude na češkom i engleskom jeziku. Prag je popularna destinacija centralne Evrope ne samo po visokom kvalitetu obrazovanja, već i po tome što se smatra jednim od veoma bezbednih gradova ne svetu i nudi mnoštvo opcija za sticanje radnog iskustva i usavršavanje veština.

Prag takođe nudi i povoljne troškove života, jedinstveno kulturološko iskustvo, kao i bogat kulturni i društveni sadržaj i dobro uporište za dalje istraživanje Češke i centralne Evrope.

Studije u Pragu

Prag je tradicionalno pored Beča bila jedna od najcenjenijh destinacija za studiranje u centralnoj Evropi.

Kvalitetan obrazovni sistem i studijski programi i danas čine Prag prestižnom destinacijom i privlače veliki broj međunarodnih studenata. Studije u Pragu su prilagođene studentu i njegovim potrebama, sistem je takav da studentu daje više opcija na izbor, kako bi student izvukao maksimum iz studentskog života, bilo da se radi o izboru predavanja, vežbi, vannastavnih aktivnosti ili terminima ispita.

Studenti u Češkoj imaju pravo da rade tokom studija, a Prag im nudi brojne mogućnosti za prakse, stažiranje i radno iskustvo u sve većem broju multinacionalnih korporacija koje posluju u ovom gradu.

Studiranje u Pragu na engleskom

U Pragu se nudi oko 1000 studijskih programa na engleskom jeziku, što svakako utiče na rast popularnosti Češke i Praga kao destinacije za međunarodne studente. Za upis na studije u Pragu na engleskom jeziku potrebno je imati određeni nivo znanja engleskog jezika i položen neki međunarodno priznati test engleskog jezika (TOEFL, IELTS, CAE…).

Potrebna ocena zavisi od nivoa studija, oblasti studiranja i samog programa, a generalno se za upis na studijske programe traži ocena 6.0 na IELTS testu.

Studiranje u Pragu na češkom

U Pragu se gotovo svi studijski programi nude na češkom jeziku. Ponuda programa je mnogo veća na zvaničnom jeziku države, nego što je u pitanju na engleskom jeziku. Studiranje na češkom jeziku može imati i druge pogodnosti, poput manjih troškova studija i bržeg i lakšeg uklapanja u sredinu.

Da biste se upisali na studije na češkom jeziku potrebno je dokazati odgovarajući nivo znanja jezika. Uglavnom se za upis na studije traži minimum B1 nivo znanja jezika.

Opcije studiranja

Međunarodni studenti u Pragu imaju mogućnost da upišu osnovne, master i doktorske studije iz svih oblasti studija, kako na češkom, tako i na engleskom jeziku. Pored studijskih programa Prag je popularna destinacija i za one koji žele da nauče ili usavrše znanje češkog jezika, što može biti od koristi za dalje studije na češkom jeziku.

  • Osnovne studije - Osnovne akademske studije u Pragu najčešće traju 3 godine, mada ima i Bachelor programa koji mogu trajati 4 godine. Da bi student uspešno završio osnovne studije potrebno je da položi sve ispite, položi državni ispit i napiše i odbrani diplomski rad. Najpopularnije oblasti za studije u Pragu su inženjerstvo, tehnologija, biznis, drustvene nauke, socijalni rad…
  • Master studije - Master studije generalno traju dve godine i podrazumevaju usavršavanje znanja i veština nakon završenih osnovnih studija. Studenti po završetku predavanja polažu ispite i pristupaju javnoj odbrani master rada. Pojedine oblasti poput medicinskih nauka, prava, psihologije, teologije nude integrisane studije koje traju od 5 do 6 godina i sa njima se odmah dobija master diploma.
  • Doktorske studije - Doktorske studije su poslednji akademski nivo koji se nudi u Pragu. Ove studije u zavisnosti od oblasti mogu trajati od 3 do 5 godina i pored istraživanja i predavanja podrazumevaju rad u okviru univerziteta i pripremu doktorske disertacije.
  • Kurs jezika - Kurs češkog jezika je popularna opcija za studente koji žele da nauče ovaj jezik ili da se posvete usavršavanju veština. Ova opcija je najpopularnija među studentima koji žele da kasnije studiraju na češkom jeziku jer im omogućava ne samo usavršavanje znanja, već i mogućnost da upoznaju okruženje i prilagode se na novu sredinu. Mnoge obrazovne institucije nude jednogodišnje pripremne kurseve jezika, kao i kratkoročne letnje kurseve.

Popularne oblasti studiranja

Prag nudi brojne programe iz svih studijskih oblasti, na svim nivoima studija. Posebno je popularna destinacija za studije inženjerstva, tehnologije, biznisa i ekonomije, društvenih nauka, poljoprivrede, hemije itd.
Biznis, ekonomija i menadžment su studijske oblasti koje dugo beleže rast popularnosti širom sveta. Prag kao glavni grad Češke i jedan od ekonomski najuspešnijih regiona u Evropi nudi povoljnu atmosferu za studije ovih oblasti.

Veliki broj internacionalnih kompanija koristi to što je Prag jedan od najznačajnijih gradova centralne i istočne Evrope i imaju otvorena predstvništva u Pragu, što otvara brojne mogućnosti za stažiranja i praktično usavršavanje studenata.

Inženjerstvo i tehnologije su oblasti koje privlače značajan broj studenata u Prag. U Pragu se nalazi cenjeni Češki tehnološki univerzitet iz 18. veka što ga čini najstarijim tehnološkim univerzitetom u Evropi. Posebno se ističu programi elektrotehničkog inženjerstva, mehanike, građevine, kao i hemijskih, poloprivrednih, informacionih i komunikacionih tehnologija.

Kao jedan od najznačajnijih političkih i ekonomskih centara centralne Evrope i tradicionalna studentska destinacija sa obrazovnim institucijama koje datiraju još iz 14. Veka, Prag se istakao kao popularna destinacija za studiranje društvenih nauka. Posebno se ističu programi evopskih studija, javnih politika, političke ekonomije, kao i istorije i srodnih društvenih nauka.

Školarine i stipendije

Prag generalno nudi povoljnije studije od popularnih destinacija zapadne Evrope. Troškovi studija dosta zavise od obrazovne institucije i jezika na kom se nastava izvodi. Studenti javnih i državnih univerziteta koji studiraju na češkom jeziku su oslobođeni troškova školarine, preostaju im samo sporedni administrativni troškovi.

Generalno se školarine dosta razlikuju na javnim i privatnim univerzitetima, zatim u zavisnosti od oblasti studiranja i konačno po pitanju da li studenti dolaze iz zemalja EU-a ili ne. Neke obrazovne ustanove nude povoljnije školarine za studente koji dolaze iz Evropske unije. Generalno se školarine za studijske programe kreću od 1,800 do 19,000 EUR na godišnjem nivou.

Studenti koji se odluče za osnovne, master ili doktorske studije u Pragu imaju mogućnost da dobiju državnu stipendiju koja pokriva troškove studija i života i nudi se za većinu programa na češkom jeziku, dok je za programe na engleskom jeziku ograničena ponuda.

Pored državne stipendije, univerziteti i druge obrazovne institucije nude finansijske olakšice za svoje studente. Univerzitetske stipendije mogu uticati na smanjenje troškova škoalrine ili mogu biti u vidu mesečnih finansijskih sredstva kojima se pokrivaju troškovi života.

Rokovi i upis na studije

Akademska godina u Pragu počinje u septembru i podeljena je na 2 semestra. Prvi semestar traje do februara, a drugi počinje u februaru i traje do juna. Neke obrazovne institucije mogu odstupati od ovog načina organizovanja semestara. Univerziteti nude upisni rok i na početku drugog semestra, ali je tada ponuda programa manja nego u prvom upisnom roku.

Aplikacije za upis u jesenji semestar se generalno podnose od februara do aprila tekuće godine, dok se za upis u drugom semestru aplikacije podnose od juna do septembra prethodne godine. Neke obrazovne institucije nude duže rokove za studente kojima nije potrebna studentska viza.

Upis na studije u Češkoj, uz savete i pomoć savetnika agencije za studiranje u inostranstvu Future Option, garantuje da će cela procedura i svi uslovi biti ispunjeni, a ceo proces uspešno završen.

Nakon uspešnog upisa na željeni fakultet, sledi priprema dokumentacije za apliciranje za studentsku vizu u ambasadi Češke, a posle odobrene vize proces upisa i prijave se završava i student može započeti pripreme za odlazak na studije u Češkoj.

Život u Pragu

Zlatni Prag predstavlja jedan od onih srednjevekovnih evropskih gradova koji na jedinstven način povezuje tradicinalno okruženje, istorijske lokalitete, stare ulice i mladalački mentalitet, umetničku atmosferu i multikulturalnost. Studiranje u Pragu bez sumnje pruža vredno i neponovljivo iskustvo.

Prag prima veliki broj studenata sa različitih strana i nudi mogućnost da se upoznaju različite kulture, načini života i običaji. Grad je takođe i popularna turistička destinacija, pa je sigurno da u njemu nikada nije dosadno.

Prag nudi brojne spomenike kulture i arhitekture, poput Praškog dvorca, Karlovog mosta ili astronomskog sata po kojima je poznat širom sveta, a koje mogu biti vredna inspiracija za studente arhitekture i umetnosti. Isto tako Prag nudi i mirnije predele prirode poput parkova koji su u toplijim mesecima odlična destinacija za studente da se odmore i provedu slobodno vreme u društvu. Takođe u Pragu se nalazi i jedan od najboljih zoo vrtova na svetu, što posebno može biti privlačno studentima veterine, biologije, kao i studentima likovnih umetnosti.

Prag studentima nudi i brojne festivale, kako muzičke, filmske, tako i festivale umetnosti i hrane tokom cele godine, kao i brojne sportske manifestacije među kojima se ističu fudbalske i hokej utakmice gradskih rivala Sparte i Slavije. Prag je zbog jedinstvene atmosfere i arhitekture poslednjih godina postao i popularna filmska destinacija u kojoj su snimljeni neki od najpoznatijih holivudskih i bolivudskih filmova, pa ne bi bilo iznenađujuće u Pragu sresti neke od najvećih zvezda filmske umetnosti.

Povoljan geografski položaj i dobra povezanost omogućava studentima da iskoriste period studiranja da istraže brojne znamenitosti, kako češke tako i drugih država u regionu.

Studenti koji se odluče za studije u Pragu imaju na raspolaganju neverovatne mogućnosti da upotpune slobodno vreme, upoznaju novi grad, novu državu i na taj način oplemene svoj život. Važan saveznik svakog praškog studenta su brojne studentske asocijacije koje su aktivne na većini obrazovnih institucija i koje pružaju značajnu podršku novim studentima u svim aspektima života i pomažu im da se lakše prilagode na novo okruženje.

Smeštaj za studente u Pragu

Međunarodni studenti u Pragu po pitanju smeštaja imaju izbor da budu smešteni u studentskom domu ili da sami privatno iznajmljuju stan. Većina obrazovnih institucija nudi mogućnost smeštaja u studentskom domu, što može biti dobar izbor za studente koji traže povoljniju opciju ili studente kojima više odgovara život u zajednici.

Studenti koji žele više privatnosti i samostalniji život se odlučuju za iznajmljivanje stana, a oni koji pronađu cimere sa kojima žele da žive mogu i smanjiti troškove stanovanja.

  • Studentski dom - od 150 do 250 EUR mesečno
  • Iznajmljivanje stana - od 500 do 800 EUR mesečno u zavisnosti od lokacije, veličine i opremljenosti stana

Prevoz za studente u Pragu

Javni prevoz u Pragu predstavlja mrežu dobro povezanih linija autobusa, tramvaja i metroa. Stanovnici Praga, uključujuući i međunarodne studente, rado koriste javni prevoz kao glavno sredstvo transporta zbog dobre organizovanosti i povoljnih cena, a pored toga javni prevoz u Pragu ima reputaciju ikao veoma bezbedan.

Studenti do 26 godina imaju pravo na povlašćene cene mesečnih karata. Pored javnog prevoza, Prag nudi i opciju taksi prevoza, što može biti skuplja opcija za studente, kao i upotrebu aplikacija Uber i Taxify kao alternative tradicionalnom taksiju.

  • Karta u jednom pravcu - 0.9 EUR za 30 minuta i 1.22 EUR za 90 minuta
  • Taksi Start/1km - 1.50 EUR / 0.9 EUR
  • Prosečan mesečni trošak - 5 EUR sa studentskim popustom, 25 EUR bez popusta