StudiranjeuEvropi.com

Studentski život u Češkoj

Zahvaljujući svom geografskom položaju, Češka je kroz istoriju bila pod uticajem različitih kultura zbog kojih je danas jedna od veoma popularnih studentskih i turističkih destinacija. Međunarodni studenti u Češkoj imaju priliku da upoznaju studente sa različitih delova sveta i sklope prijateljstva koja ih mogu obogatiti na više načina.

Pored studiranja i sticanja diplome, boravak u Češkoj može da se iskorisiti da se ona što bolje upozna, da se obiđu njeni živopisni gradovi, predeli prirode, da se upozna 12 istorijskih lokaliteta koja se nalaze na UNESCO-voj listi svetske baštine ili da se uživa na nekom od brojnih festivala ili drugih kulturnih manifestacija.

Geografski položaj Češke i dobra povezanost omogućavaju i lako i brzo putovanje u druge evropske zemlje, što takođe može biti jedna od opcija kako iskoristiti vreme pored studiranja.

Rad u toku i nakon studija

Studenti koji dolaze iz EU/EEZ ili Švajcarske mogu da rade tokom studija u Češkoj pod istim uslovima kao i državljani Češke.

Studenti iz ostalih zemalja imaju pravo da rade pola radnog vremenatokom studija dokle god to ne ugrožava njihove studije. Redovnim studentima koji upisuju program koji je akreditovan od strane Ministarstva obrazovanja, omladine i sporta nije potrebna radna dozvola. Ostali studenti moraju dobiti radnu dozvolu ili Employee card ili EU Blue card kako bi se zaposlili tokom studija.

Nakon završenih studija studenti mogu da apliciraju za produženje boravišne dozvole na period od 9 meseci kako bi pronašli stalni posao u Češkoj. Ukoliko pronađu posao, potrebno je da apliciraju za Employee card kako bi dobili legalno pravo da ostanu i rade u Češkoj.

Troškovi života

  • Smeštaj - Od 250 do 400 EUR za stan sa cimerima, mesečna cena za studentski dom je od 120 do 200 EUR.
  • Prevoz - Studentske mesečne karte se kreću od 22 EUR.
  • Hrana - Od 150 do 200 EUR mesečno.