StudiranjeuEvropi.com

Studiranje u Parizu

Pariz važi za jedan od najvažnijih obrazovnih centara u Evropi. Tradicija obrazovanja u ovom gradu duga je vekovima, a danas je ovaj grad jedna od najpopularnijih studijskih destinacija sa preko 95,000 internacionalnih studenata.

Za odličnu reputaciju Pariza na svetskoj mapi univerzitetskih centara i gradova zaslužna je duga istorija i tradicija obrazovanja, koja danas rezultira kvalitetnim i savremenim studijskim programima iz najrazličitijih oblasti, prestižnim i cenjenim obrazovnim institucijama i kvalifikacijama priznatim svuda u svetu.

Pored kvalitetnih i inovativnih studijskih programa, ono što studiranje u Parizu čini jedinstvenim studentskim iskustvom jeste francusko srdačno, multikulturalno i multinaiconalno okruženje, francuska kultura i duga tradicija i istorija.

Pariz ne samo da je glavni grad Francuske, već je i prava prestonica svih kulturnih i društvenih dešavanja, kao i ekonomski, finansijski i poslovni centar zemlje. Studiranje u Parizu predstavlja jedno nesvakidašnje, ne samo studentsko već i životno iskustvo.

Studije u Parizu

Pariz je jedan od najstarijih i najprestižnijih evropskih obrazovnih centara. Univerzitet u Parizu koji je osnovan 1150. godine je najstariji univerzitet u Francuskoj.

Prestižne obrazovne institucije, kvalitetni studijski programi, duga tradicija obrazovanja i diplome priznate svuda u svetu glavni su razlozi zašto je Pariz i dalje jedna od najpopularnijih destinacija za studiranje u Evropi.

Studiranje u Parizu na engleskom

Obrazovne institucije se prilagođavaju potrebama internacionalnih studenata ali i međunarodnom poslovnom okruženju u kojem se sve veći broj studenata nalazi po završetku studija, pa je sve veći broj studijskih programa dostupan na engleskom jeziku (oko 400). Studenti koji žele da studiraju na engleskom jeziku na nekoj obrazovnoj instituciji u Parizu moraju položiti neki od međunarodno priznatih testova engleskog jezika.

Najpoznatiji testovi su IELTS, TOEFL, CAE, a potrebna ocena za upis na osnovne i master studije je uglavnom 6 ili 6.5 na IELTS testu, sve u zavisnosti od oblasti studiranja i same obrazovne institucije.

Određeni studijski programi dostupni su kao bilingvalni programi, odnosno uporedo i na engleskom i na francuskom jeziku.

Studiranje u Parizu na francuskom

Svi studijski programi koji se nude na pariskim obrazovnim institucijama su u ponudi na francuskom jeziku. Studiranje na francuskom jeziku donosi dodatne beneficije u vidu usavršavanja jezičkih veština, veći izbor studijskih programa, otvaranja dodatnih mogućnosti nakon završenih studija.

Za upis na studije na francuskom jeziku potreban je položen zvaničan test francuskog jezika sa nivoom B2. Test koji možete polagati za upis na studije na francuskom je DELF.

Opcije studiranja

Studije u Parizu nude se na nivou osnovnih, master i doktorskih studija. Pored ovih opcija studiranja, postoji i mogućnost pohađanja kursa francuskog jezika u cilju usavršavanja jezičkih veština.

  • Osnovne studije - Osnovne studije na francuskim i pariskim obrazovnim institucijama traju uglavnom 3-4 godine, sve u zavisnosti od oblasti studiranja i obrazovne institucije. Akademska godina na osnovnim akademskim studijama je organizovana tako da uključuje teorijsku nastavu, grupni i individualni rad, različite simulacije i sticanje praktičnih veština.
  • Master studije - Master studije traju 1-2 godine i mogu se podeliti na Taught Master (Master of Arts, Master of Science, Master of Engineering) čija struktura podseća na osnovne akademske studije, i Research Master, istraživački master sličan doktorskim studijama.
  • Doktorske studije - Pariz kao prestižan naučni i istraživački centar nudi jedne od najsavremenijih i najkvalitetnijih studijskih programa na nivou doktorskih studija. Najveći broj programa doktorskih studija u Parizu traje 3 godine, a neki programi mogu trajati i do 6 godina, sve u zavisnosti od oblasti studiranja i istraživanja.
  • Kurs jezika - Studenti zainteresovani za usavršavanje znanja francuskog jezika u Parizu mogu upisati kurs jezika. Na ovaj način mogu usavršiti svoje znanje, proširiti svoje vidike, ali se i pripremiti za studiranje na francuskom jeziku. Pohađanje kursa jezika pre početka glavnog studijskog programa odlična je opcija za privikavanje na novu sredinu i prećenje nastave na francuskom jeziku.

Popularne oblasti studiranja

Pariz je do danas ostao jedan od najvećih obrazovnih centara u Evropi. Studijski programi koji se nude na pariskim obrazovnim institucijama jedni su od najinovativnijih i najsavremenijih u Evropi.

Kao najpopularnije oblasti studiranja izdvajaju se ekonomija, biznis i menadžment. Diplomcima ovih studija nudi se širok spektar mogućnosti daljeg zaposlenja u različitim industrijama i njihovim sektorima.

Među popularnim oblastima nalaze se i prirodne i tehničke nauke, a Pariz se ističe kao istraživački i naučni centar. Vekovima je Pariz bio grad u kom su se školovali najveći naučnici svih vremena, te je reputacija Pariza kao evropskog naučnog centra očuvana do danas.

Pariz je veliki kulturni i umetnički centar Evrope, zbog čega se veliki broj studenata odlučuje da baš u ovom gradu studira umetnost, istoriju, kao i društvene i humanističke nauke.

Školarine i stipendije

Školarine za internacionalne studente u Parizu se razlikuju u zavisnosti od toga da li dolazite iz neke EU/EEZ ili Non-EU zemlje, a potom i od toga da li biste studije upisali na državnoj ili privatnoj instituciji.

Školarine na državnim univerzitetima su povoljnije, a posebne povlastice uživaju državljani EU/EEZ, jer se troškovi školovanja koje oni plaćaju kreću uglavnom do 1,000 eur godišnje, a za Non-EU državljane od 2,500 eur.

Školarine na prvatnim univerzitetima su uglavnom iste za sve internacionalne studente, i kreću se od 10,000 EUR. Internacionalni studenti u Parizu mogu aplicirati za stipendije koje dodeljuju država, različite privatne organizacije i udruženja, kao i same obrazovne institucije.

Jedna od najpoznatijih stipendija koju dodeljuje Ministarstvo evropskih i spoljašnjih poslova Francuske internacionalnim master i PhD studentima je Eiffel Excellance Scholarship. Ova školarina pokriva troškove života, uključuje mesečnu novčanu naknadu, ali ne pokriva troškove školarine.

Stipendije koje dodeljuju obrazovne institucije uglavnim imaju ustaljen iznos koji može pokriti deo ili celu školarinu. Stipendije koje dodeljuju privatne organizacije uglavnom imaju svoje kriterijume i uslove apliciranja, i sami određuju iznos i način isplate stipendije.

Rokovi i upis na studije

Akademska godina na obrazovnim institucijama u Parizu uglavnom počinje u septembru i traje do kraja avgusta naredne godine. Jul i avgust su uglavnom predviđeni za raspust dok su ostali meseci podeljeni na dva semestra: zimski (septemabr – januar) i letnji (januar – jun).

Dva glavna upisna roka na studije u Parizu su septembarski i januarski. Neke institucije nude i više upisnih rokova u toku godine. Upisni rokovi se otvaraju dosta ranije, nekoliko meseci pre planiranog početka studija.

Upis na studije u Francuskoj, uz savete i pomoć savetnika agencije za studiranje u inostranstvu Future Option, garantuje da će cela procedura i svi uslovi biti ispunjeni, a ceo proces uspešno završen.

Nakon uspešnog upisa na željeni fakultet, sledi priprema dokumentacije za apliciranje za studentsku vizu u ambasadi Francuske, a posle odobrene vize proces upisa i prijave se završava i student može započeti pripreme za odlazak na studije u Francuskoj.

Život u Parizu

Pariz je grad koji spaja dugu istoriju, veliki broj kulturnih spomenika i zdanja sa veoma razvijenim poslovnim svetom i industrijom. Život u Parizu tokom studiranja otvara mnoge poslovne mogućnosti, a slobodno vreme studenata ispunjava svojom ponudom muzeja, kulturnih događaja, i drugim znamenitostima grada.

Iako ne spada u jeftinije gradove za život, status studenta u ovom gradu može doneti određene beneficije u vidu redukovanih cena ulaznica, različitih popusta u prodavnicama, ustavnovama kulture, itd.

Smeštaj za studente u Parizu

Internacionalni studenti u Parizu imaju nekoliko opcija kada je smeštaj tokom studija u pitanju. Najjeftinija opcija je smeštaj u studentskim domovima (CROUS), a studenti se neretko odlučuju i za opciju iznajmljivanja nekretnine.

Cene variraju sve u zavisnosti od kvadrature i lokacije, a troškove stanarine i režija dodatno mogu umanjiti ukoliko ih podele sa cimerima.

  • Studentski dom - 300 - 450 EUR mesečno
  • Iznajmljivanje stana - od 800 EUR mesečno

Prevoz za studente u Parizu

Pariz ima odlično organizovan javni gradski prevoz koji obuhvata nekoliko vrsta prevoznih sredstava: metro, tramvaje, vozove i autobuski prevoz.

Studenti do 26 godina mogu kupiti godišnju Imagine R karticu po ceni od 350 EUR koju mogu platiti na 9 jednakih rata od 38 EUR + 8 eur kada vade karticu. Studenti stariji od 26 godina mogu izvaditi Navigo karticu i plaćati prevoz na nedeljnom, mesečnom i godišnjem nivou. Vađenje kartice košta 5 eur, a mesečna karta iznosi 75,20 EUR.

  • Karta u jednom pravcu - 1,90 EUR
  • Taksi Start/1km - 2,60 EUR / 1,07 EUR
  • Prosečan mesečni trošak - 75,20 EUR