StudiranjeuEvropi.com

Studentski život u Francuskoj

Francuska se nalazi među najpopularnijim zemljama za studiranje u inostranstvu. Privlači više stotina hiljada studenata svake godine.

Tradicija obrazovanja u Francuskoj duga je vekovima, a njenoj popularnosti pored izvrsnih studijskih programa doprinose bogata kultura, istorija, mnoštvo muzeja, kulturnih spomenika, ali i događaja. Francuska je multikulturalna sredina čije je stanovništvo prijateljski nastrojeno u čiju zajednicu ćete se lako uklopiti.

Francuske prugice, moderne haljine, bageti, kroasan i kafa za doručak, vino i kulturni i sportski događaji učiniće vaše studentsko iskustvo neponovljivim životnim iskustvom.

Rad u toku i nakon studija

Internacionalni studenti u Francuskoj imaju pravo na rad tokom studija. Studenti mogu da rade 60% punog radnog vremena, odnosno 964 radnih sati godišnje. Studenti koji rade pri obrazovnim institucijama mogu da rade ili punih 12 meseci ili, od 1. septembra do 30. juna, i to ne više od 670 sati, kako bi leto mogli da provedu radno i iskoriste pravo na preostalih 300 radnih sati.

EU/EEZ i švajcarski državljani mogu da rade u Francuskoj . Ograničenja u vidu dozvoljenih broja sati za rad su ista i za EU i za non EU državljane. EU državljani nemaju ograničenja kada je ostanak nakon studija u pitanju.

Non EU državljani moraju imati odgovarajuću vizu i regulisanu boravišnu dozvolu kako bi mogli da rade. Studenti koji završe master studije u Francuskoj mogu da potraže boravišnu dozvolu i da produže svoj boravak do 12 meseci kako bi stekli radno iskustvo. Sa ovom dozvolom student ima pravo da radi 60% od punog radnog vremena, a ukoliko pronađe zaposlenje sa zaradom većim ili jednakim 1,5 minimalnoj zaradi može da radi puno radno vreme, s tim da je potrebno da u roku od 15 dana promeni svoj status u policijskoj upravi.

Troškovi života

  • Smeštaj - Studentski dom je oko 400 EUR u Parizu, i oko 200 EUR u drugim gradovima, dok je iznajmljivanje nekretnine od 800 EUR u Parizu, i od 400 EUR mesečno u drugim gradovima.
  • Prevoz - Godišnja studentska karta u Parizu iznosi 342 eur, u ostalim gradovima 250-300EUR.
  • Hrana -  Oko 300 EUR mesečno.