StudiranjeuEvropi.com

Studiranje u Beču

Beč je jedna od najstarijih prestonica obrazovanja u Evropi. Univerzitet u Beču, koji je danas jedan od najvećih u Evropi sa preko 90,000 studenata, prvi je univerzitet u Evropi na kome se nastava odvijala na nemačkom jeziku, a osnovan je davne 1365. godine.

Od tada do danas Beč je ostao jedan od najvećih univerzitetskih centara u Evropi koji privlači studente iz svih delova Evrope, ali i iz celog sveta. Danas u Beču postoji 20 univerziteta.

Beč je godinama unazad na samom vrhu liste najpoželjnijih gradova za život na svetu. Njegova duga istorija, tradicija i kultura, ali i lokacija u centralnoj Evropi, na prekretnici važnih evropskih puteva učinile su Beč multikulturalnom i multinacionalnom sredinom koja prihvata i poštuje različitosti, i gde se internacionalni studenti osećaju prihvaćeno.

Pristupačne školarine i troškovi života, mogućnost rada tokom studija, kao i bogat kulturni i društveni sadržaj nešto su što studiranje u Beču čini još primamljivijim.

Studenti sa naših prostora se često odlučuju da studiraju u Beču, pre svega zbog kvalitetnih studijskih programa, diploma priznatih svuda u svetu, novih mogućnosti koje školovanje u Beču otvara, ali i kulturne ponude ovog grada koja može kvalitetno ispuniti slobodno vreme.

Studije u Beču

Kao najveći obrazovni centar u Austriji, Beč privlači studente iz cele zemlje, ali i iz inostranstva, čemu se obrazovne institucije polako prilagođavaju kada je reč o jeziku na kom se nastava odvija.

Ponuda studijskih programa u Beču je zaista raznolika i nudi se na prestižnim državnim univerzitetima, privatnim univerzitetima, ali i poznatim univerzitetima primenjenih nauka. Studije prate razvoj industrije, studijski programi su moderni, a literatura i različiti resursi za učenje dostipni su svima. Znanje stečeno na nekom bečkom univerzitetu otvara brojne mogućnosti mogućnosti daljeg usavršavanja i zaposlenja.

Studiranje u Beču na engleskom

Određene obrazovne institucije u Beču nude mogućnost studiranja određenih studijskih programa na engleskom jeziku. Uglavnom privatne institucije nude ovu opciju, ali postoje studijski programi na engleskom i na državnim institucijama. Za upis na studije koje se pohađaju na engleskom jeziku potrebno je imati položen neki od međunarodno priznatih ispita engleskog jezika (IELTS, TOEFL, CAE).

Generalno, za upis na osnovne studije traži se prosečna ocena 6 na IELTS testu, a za master 6.5.

Studiranje u Beču na nemačkom

Svi studijski programi u Austriji se nude na nemačkom jeziku. Za upis na studije potrebno je da se položi međunarodno priznat ispit nemačkog jezika, kao što je DSH, TestDaF, test u Ghoete institutu.

Da biste aplicirali za studije na nemačkom potrebno je da imate minimum A2 nivo nemačkog jezika. Međutim, upis na visoko obrazovanje zahteva nivo C1.

Oni koji ostvare ovaj nivo mogu direktno da upišu studije, dok oni kojima nedostaje još usavršavanja do ovog nivoa, mogu da upišu kurs nemačkog jezika gde će unaprediti svoje znanje do potrebnog nivoa, a potom nastaviti na studije.

Opcije studiranja

Visoko obrazovanje na obrazovnim institucijama u Beču nudi se u okviru osnovnih, master i PhD studija. Još jedna popularna opcija je pohađanje kursa nemačkog jezika.

  • Osnovne studije - Ove studije traju 3-4 godine, a nastava je koncipirana tako da obuhvata i teoriju i praksu, kao i različite zadatke tokom semestara koji su u skladu sa razvojem industrije, a diploma je priznata svuda u svetu. Završene osnovne studije otvaraju mogućnost zaposlenja ili daljeg usavršavanja.
  • Master studije - Master studije su dobra opcija za one koji žele da nastave da se školuju nakon završenih osnovnih studija, ali i za one koji posle godina rada u industriji žele da steknu formalno obrazovanje u određenoj oblasti. Master studije u Beču traju uglavnom 2 godine, prate trendove koje diktiraju industrije i pružaju mogućnost školovanja po najvišim svetskim standardima i u najboljim uslovima. Visoko obrazovanje stečeno u Beču otvoriće vam vrata svuda u svetu.
  • Doktorske studije - PhD studije u Beču traju najmanje 3 godine i pružaju mogućnost usavršavanja u odlično opremljenim istraživačkim centrima, sa modernom tehnologijom, i dostupnim najnovijim resursima za rad. PhD diplome sa bečkih univerziteta veoma su cenjene u akademskom svetu.
  • Kurs jezika - Kurs jezika može biti dobra opcija za one koji žele da usavrše svoje znanje nemačkog jezika, kojima je potrebno usavršavanje iz poslovnih razloga ili onima koji žele da studiraju na nemačkom jeziku, a potrebno im je da usavrše jezik pre početka glavnog studijskog programa. Ukoliko student nema odgovarajući nivo za upis na studije, pohađanje kursa pre samih studija je obavezno.

Popularne oblasti studiranja

Obrazovne institucije u Beču nude širok spektar studijskih programa, a u ovom gradu se nalaze neki od najprestižnijih univerziteta za studiranje prirodnih nauka. Samo na University of Vienna diplomiralo je 15 dobitnika Nobelove nagrade.

Mogućnosti studiranja i uslovi koji nude univerziteti primenjenih nauka u Beču su jedni od najmodernijih na svetu. Inženjerstvo je jako popularna oblast studiranja, a Tehnološki univerzitet u Beču je najveći tehnološki univerzitet u Austriji i jedan od najprestižnijih u Evropi, koji se nalazi među 200 najprestižnijih univerziteta na svetu.

IT je se popularnija oblast studiranja u svetu, i Beč ne zaostaje po kvalitetu programa koji se nude na univerzitetima u ovom gradu. Beč kao spoj tradicionalnog i modernog, postao je pravo stecište marketinških agencija i popularna destinacija za studije iz ove oblasti. Studije marketinga neretko uključuju prakse u vodećim marketinškim kompanijama.

Pored ovih oblasti studiranja, duga istorija, tradicija i kultura održale su reputaciju umetničkih studijskih programa do danas. Najveći broj studenata privlače programi vezani za muziku i kulturu. Uspešna austrijska i bečka industrija podstiču sve veći broj studenata da studiraju biznis i ekonomiju, pa se i ove oblasti takođe nalaze na listi najpopularnijih oblasti studiranja.

Školarine i stipendije

Školarine na bečkim obrazovnim institucijama su jedne od pristupačnijih u Evropi. Jeftinije su na državnim univerzitetima nego na privatnim. Školarine se razlikuju za studente koji dolaze EU/EEZ zemalja i onih koji dolaze iz ostalih zemalja.

Državljani EU/EEZ imaju povoljnije uslove i cene školarina, uz obavezne troškove upisa. Državljani ostalih zemalja plaćaju i školarinu i troškove upisa.

Školarine na državnim univerzitetima kreću se oko 1,500 eur po semestru, dok su na privatnim univerzitetima nešto skuplje, kreću se od 3,000 eur pa naviše, ali mogu da variraju sve u zavisnosti od obrazovne institucije i samog studijskog programa.

Internacionalni studenti imaju mogućnost da apliciraju za stipendije, sve u zavisnosti od oblasti studiranja, obrazovne institucije, prethodnih akademskih dostignuća, zemlje iz koje dolaze, i drugih kriterijuma.

Stipendije dodeljuju Vlada Austrije, privatne organizacije i fondovi, ali i same obrazovne institucije. Državne stipendije uglavnom pokrivaju troškove života i deo ili celu školarinu, dok se stipendije koje dodeljuju obrazovne institucije uglavnom odnose na umanjenje školarine za određen iznos.

Rokovi i upis na studije

Školska godina je podeljena na dva semestra, od kojih prvi počinje u septembru i naziva se zimski semestar, a drugi, letnji semestar počinje u februaru. Glavni rok je septembarski dok je nešto manja ponuda u februarskom roku.

Upisni rokovi se obično otvaraju sredinom aprila, a njihovo zatvaranje zavisi od samih institucija, nekada postoji rok, a nekada je to do popune slobodnih mesta.

Upis je moguće poslati online, međutim za određene studijske porgrama (npr. Medicina, primenjene nakuke, umetnost) potrebno je da se polaže prijemni test.

Upis na studije u Austriji, uz savete i pomoć savetnika agencije za studiranje u inostranstvu Future Option, garantuje da će cela procedura i svi uslovi biti ispunjeni, a ceo proces uspešno završen.

Nakon uspešnog upisa na željeni fakultet, sledi priprema dokumentacije za apliciranje za studentsku vizu u ambasadi Austrije, a posle odobrene vize proces upisa i prijave se završava i student može započeti pripreme za odlazak na studije u Austriji. Za studentsku vizu može da se aplicira i u Austriji, pod uslovom da student može legalno da uđe na teritoriju Austrije.

Život u Beču

Beč ima jedan od najboljih životnih standarda u Evropi, zbog čega privlači ljude iz celog sveta koji ga čine jedinstvenom multikulturalnom i multinacionalnom sredinom. Beč je takođe jedan od najstarijih studentskih gradova u Evropi.

Pored najrazličitijih studentskih programa koji su u ponudi i na engleskom i na nemačkom jeziku, Beč nudi i bogat kulturni i društveni život koji studentske dane u ovoj evropskoj prestonici može učiniti zanimljivijim i ispunjenijim. Više puta je bio prograšavan najboljim gradom za život sa pristupačnim troškovima života.

I pored toga, studenti imaju određene olakšice kada je reč o cenama prevoza, različitim vrstama ulaznica, a uz dokaz da su studenti mogu ostvariti popuste u određenim prodavnicama, i slično.

Nacionalna biblioteka u kojoj možete učiti i služiti se raspoloživom literaturom je besplatna, kao i većina gradskih parkova i bašti, a određeni muzeji i ustanove kulture takođe se mogu posetiti besplatno.

Samo neke od poznatih atrakcija u Beču su dvorac Šenbrun, nekadašnja letnja rezidencija Habzburgovaca, Dvorac Belvedere, koji je danas muzej, i koji pored zadivljujuće barokne građevine ostavlja bez teksta i svojim dvorištem, baštom i skulpturama, Katedrala Svetog Stefana koja datira iz 12. veka i sa čijeg se vrha pruza fantastičan pogled na grad, muzej istorije umetnosti u kojem se nalaze artefakti od antičkog doba do 18. veka, park Prater, u kojem se nalazi čuveni točak 1897. koji je i danas u upotrebi i sa čijeg vrha možete videti ceo grad.

Oko 10% stanovništva u Beču čine studenti, pa ćete se lako uklopiti u društvo i steći prijateljstva sa drugim studentima iz celog sveta. U Beču se nalazi i naša najveća dijaspora, pa lako možete naići na nekoga čije je poreklo sa Balkana.

Smeštaj za studente u Beču

Postoji nekoliko opcija smeštaja za internacionalne studente u Beču, od studentskih domova, za koje se obično odlučuju mlađi studenti, do iznajmljivanja nekretnina, nešto popularnije opcije među starijim studentima.

Nekretninu možete iznajmiti sami ili sa cimerima i tako dodatno umanjiti troškove stanarine i mesečnih režija.

  • Studentski dom - od 370 EUR
  • Iznajmljivanje stana - od 690 EUR

Prevoz za studente u Beču

Beč ima odlično razvijenu saobraćajnu mrežu, a javni gradski prevoz u Beču uključuje autobuse, vozove, metro i tramvaje. Studenti do 26 godina u Beču imaju određene povlastice na prevoz. Oni mogu kupiti semestralnu kartu koja je dosta jefitnija i važi 5 meseci (od 1. septembra do 31. januara i od 1. februara do 30. juna).

Smestralna karta košta 150 EUR, a u toku letnjih meseci, od jula do septembra cena karte za studente iznosit 29.50 EUR. Studentima koji imaju 27 i više godina, povoljna opcija može biti godišnja karta koja iznosi 365 EUR.

  • Karta u jednom pravcu - 2.40 EUR
  • Prosečni mesečni trošak karte za studente - 35 EUR
  • Taksi Start/1km - 3.80 EUR / 1.42 EUR