StudiranjeuEvropi.com

Studentski život u Austriji

Austrija sa svojom kontinentalnom klimom, hladnim zimama i umerenim letima, svojim istorijski značajnim geografskim položajem, prirodnim bogatstvima od idiličnih jezera do snežnih vrhova planina, pa sve do urbanih, ali uređenih gradova, ima mnogo toga raznovrsnog da ponudi internacionalnim studentima kako bi njihov studentski život bio što zanimljiviji i jedinstveniji.

Ovo je zemlja u kojoj ćete imati priliku da upoznate potpuno novu kulturu, naciju, način života, ali da se u isto vreme osetite među svojima, jer u Austriji živi preko 300,000 Srba, a Beč predstavlja evropsku prestonicu srpske dijaspore. Ne tako velika zemlja koja se granici sa čak 8 drugih država, pored mogućnosti čestih poseta matičnoj zemlji, nudi mogućnost vikend-izleta i do susednih zemalja.

Rad u toku i nakon studija

Studenti koji dolaze iz EU (izuzev Hrvatske), Švajcarske, Norveške, Islanda i Lihtenštajna mogu raditi tokom studija bez dobijajanja dozvole za rad. Internacionalni studenti imaju pravo da rade 20h nedeljno tokom studija.

Oni koji dolaze iz ostalih zemalja moraju imati radnu dozvolu. Obično za radnu dozvolu apliciraju poslodavci koji bi ih zaposlili. Ova dozvola se obično izdaje na godinu dana, nakon čega se obnavlja.

Nakon završenih studija, internacionalni sudenti imaju pravo da ostanu još godinu dana u Austriji i da potraže posao. Tokom ovog perioda imaju pravo da rade part time. Nakon toga mogu aplicirati za Red-White-Red kartu koja im omogućava da ostanu kod jednog poslodavca da rade još godinu dana.

Troškovi života

  • Smeštaj - Mesečna cena sobe u studentskom domu kreće se od 350 EUR, sve u zavisnosti od broja kreveta u sobi, lokacije, opremljenosti, dok se iznajmljivanje nekretnina kreće od 400 EUR.
  • Prevoz - Oko 50 EUR mesečno za starije od 26 godina, 75 EUR je semestralna karta za studente do 26 godina, za vreme raspusta je oko 30 EUR. Godišnja karta je 365 EUR.
  • Hrana - Oko 250 EUR mesečno.