StudiranjeuEvropi.com

Studiranje u Solunu

Solun je drugi po veličini grad u Grčkoj sa oko 800 hiljada stanovnika i sa veoma važnom strateškom lokacijom. Solun je jedna od najvažnijih luka ne samo u Grčkoj, već na čitavom Balkanu. Samim tim, grad predstavlja važan ekonomski, industrijski, trgovinski i industrijski centar.

Pored toga, Solun je i važan obrazovni centar u Grčkoj i ovom delu Evrope. U njemu se nalazi 11 univerziteta. Osim državnih univerziteta, u Solunu svoja predstavništva imaju i inostrani univerziteti zbog čega je ponuda studijskih programa u ovom gradu veoma raznolika, a uslovi za studiranje savremeni i u skladu sa industrijom.

Uz kvalitetne studijske programe, povoljne troškove studiranja i života u Solunu, kompletan utisak i iskustvo o studiranju u Solunu upotpuniće kulturna ponuda grada, gostoprimiv narod, more, prijatna klima, dobar provod i ukusna kuhinja.

Studije u Solunu

Grčka je zemlja sa veoma dugom tradicijom obrazovanja čiji koreni datiraju još iz antičkog doba. Solun, posle Atine, predstavlja drugi najveći grad i obrazovni centar u Grčkoj. Pristupačne cene školarina i troškova života učinile su da Solun postane jedna od popularnijih destinacija za studiranje u Evropi.

Pored državnih univerziteta, veliki broj inostranih obrazovnih institucija otvorio je svoja predstavništva i kampuse u Grčkoj, što je još jedna pogodnost koju internacionalni studenti u Solunu mogu da iskoriste.

Studiranje u Solunu na engleskom

Zbog sve većeg interesovanja internacionalnih studenata da studije upišu upravo u Solunu, sve veći broj obrazovnih institucija se prilagođava njihovim potrebama i nudi sve više studijskih programa na engleskom jeziku.

Inostrani univerziteti koji imaju svoja predstavništva u ovom gradu, studijske programe svakako nude na engleskom jeziku. Generalno, da biste u Solunu studirali na engleskom jeziku potrebno je da imate položen neki od međunarodno priznaith testova engleskog jezika, kao što su TOEFL, IELTS, CAE.

Potrebna ocena za većinu programa osnovnih studija je 6 na IELTS testu, i 6.5 za master studije.

Studiranje u Solunu na grčkom

Svi programi na državnim univerzitetima u Solunu su u ponudi na grčkom jeziku. Studije na grčkom jeziku dostupne su i internacionalnim studetnima koji imaju položen test grčkog jezika. Za najveći broj programa traži se nivo B2.

Test u Solunu moguće je polagati 2 puta godišnje (u junu i oktobru), na University of Thessaloniki ili na Greek Language Centre of Thessaloniki, a ako niste sigurni u svoje znanje, možete pre početka glavnog studijskog programa upisati kurs grčkog jezika.

Najveća prednost studiranja na grčkom jeziku je dostupnost većeg broja programa, sticanja poslovnih kontakata, otvaranja novih mogućnosti nakon završetka studija i lakše uklapanje u novu sredinu.

Opcije studiranja

Obrazovne institucije u Solunu nude studije na nivou osnovnih, master i doktorskih studija. Za usavršavanje jezika, postoji mogućnost pohađanja kursa grčkog jezika.

  • Osnovne studije - Osnovne studije na solunskim obrazovnim institucijama najčešće traju 3-4 godine, međutim studije iz određenih oblasti (inženjerstvo, farmacija, itd) mogu trajati i 5, pa i 6 godina (medicina). Studijski programi kombinuju teorijsku nastavu sa praktičnim zadacima, a mogu uključivati i stručnu praksu.
  • Master studije - Najveći broj master programa u Solunu traje 2 godine, i najveća ponuda studijskih programa na engleskom jeziku je upravo u okviru master studija. Nastava uglavnom traje 3 semestra, dok je 4. semestar namenjen za pripremanje master rada.
  • Doktorske studije - Doktorske studije u Grčkoj i Solunu traju 3 godine. Obuhvataju teorijsku nastavu i period predviđen za istraživanje i pisanje doktorske teze. Postoji i veliki broj stipendija za koje mogu aplicirati studenti doktorskih studija.
  • Kurs jezika - U Solunu možete pohađati kurs grčkog jezika bilo iz ličnih ili poslovnih razloga, a neretko se i studenti koji žele da studiraju na grčkom odlučuju za pohađanje kursa pre početka glavnih studija. Na ovaj način usavršavaju svoje znanje jezika, pripremaju se za polaganje zvaničog ispita i stiču samopuzdanje za studiranje na grčkom jeziku.

Popularne oblasti studiranja

Pored velikog izbora studijskih programa u Solunu, nekoliko oblasti se izdvojilo kao najpopularniji izbor među studentima.

Studije ekonomije, računovodstva i finansija su veoma popularne zbog svoje široke primene u različitim industrijama širom sveta, a i zbog velike zastupljenosti zanimanja iz ovih oblasti u Solunu.
Poslovne studije, poslovna administracija, menadžment i preduzetništvo takođe privlače sve veći broj studenata jer sve više mladih ljudi postaje svesno potrebe za školovanim kadrom u ovim oblastima bilo gde u svetu.

Činjenica da je Solun značajna luka u ovom delu Evrope doprinela je razvoju i popularnosti studija iz oblasti logistike, inženjerstva, itd.

Kako su turizam i ugostiteljstvo najrazvijenije industrije u Grčkoj, potreba za stručnim kadrom u ovim oblastima je velika. Solun je veliki turistički centar, a takođe i sedište i polazna tačka velikog broja kruzera, pa su studije turizma i ugostiteljstva takođe veoma popularne studijske oblasti na solunskim obrazovnim institucijama.

Školarine i stipendije

Školarine za internacionalne studente u Solunu se razlikuju u zavisnosti od toga da li dolazite iz EU/EEZ zemlje ili ne, kao i da li studije upisujete na državnom ili privatnom univerzitetu. Studenti koji dolaze iz EU/EEZ zemalja na državnim univerzitetima uglavnom ne plaćaju školarinu ali plaćaju troškove upisa, dok internacionalni studenti iz ostalih zemalja plaćaju školarinu koja se kreće od oko 1,500 EUR godišnje. Školarine na privatnim univerzitetima kreću se od 7,000 EUR.

Studenti koji dolaze iz inostranstva na studije u Solun, mogu da apliciraju za stipendije i tako olakšaju troškove školarine i života u Solunu.

Stipendije mogu da dodeljuju država, obrazovne institucije i privatne organizacije i udruženja. Jedna od popularnih državnih stipendija je IKY stipendija koja je namenjena međunarodnim studentima master i doktorskih studija.

Stipendije koje dodeljuju obrazovne institucije se uglavnom odnose na umanjenje školarine za određen iznos, dok uslovi stipendija koje dodeljuju privatne organizacije mogu da variraju. Neke od poznatijih organizacija koje dodeljuju stipendije su Bodossaki Foundation, Alexander S. Onassis Public Benefit Foundation, Fulbright Foundation.

Rokovi i upis na studije

Akademska godina u Solunu podeljena je na dva semestra, zimski, koji počinje u septembru/oktobru i završava se u januaru, i letnji, koji počinje u februaru i traje do kraja maja.

Glavni početni rok na solunskim obrazovnim institucijama je septembarski/oktobarski upisni rok. Neke institucije nude početni rok u februaru.

Upisni rokovi se otvaraju dosta ranije, i na većini obrazovnih institucija zatvaraju se nakon popune slobodnih mesta.

Upis na studije u Grčkoj, uz savete i pomoć savetnika agencije za studiranje u inostranstvu Future Option, garantuje da će cela procedura i svi uslovi biti ispunjeni, a ceo proces uspešno završen.

Nakon uspešnog upisa na željeni fakultet, sledi priprema dokumentacije za apliciranje za studentsku vizu u ambasadi Grčke, a posle odobrene vize proces upisa i prijave se završava i student može započeti pripreme za odlazak na studije u Grčkoj.

Život u Solunu

Pored samog studiranja, jedinstveno iskustvo studiranja u Solunu upotpuniće sam život u ovom gradu. Grci kao druželjubiv, srdačan i gostoprimiv narod učiniće da se u Solunu osetite kao kod kuće. Grčka kuhinja u mnogome će doprineti opštem utisku o životu u ovom gradu, jer ovde svi uživaju u hrani i piću, posebno u letnjim danima, uz čuvene salate, sir, masline i vino.

U vrelim letnjim danima rashlađenje možete potražiti na nekoj od gradskih plaža. Klima je prijatna tokom cele godine, pa slobodno vreme tokom studentskih dana možete posvetiti dugim šetnjama i razgledanju grada. Pored obilaska muzeja i ustanova kulture, studenti mogu da uživaju i u mnoštvu društvenih događaja i bogatom noćnom životu u Solunu.

Solun spada u jeftinije studentske gradove u Evropi što je još jedna ogromna prednost studiranja u ovom gradu, pored pristupačnih cena školarina.

Smeštaj za studente u Solunu

Smeštaj za studente u Solunu je dosta popvoljniji u odnosu na druge evropske studentske gradove. Studenti tokom perioda studiranja mogu biti smešteni u studentskom domu ili mogu iznajmiti nekretninu, sami ili sa cimerima.

  • Studentski dom - od 150 EUR
  • Iznajmljivanje stana - od 300 EUR

Prevoz za studente u Solunu

Solun je drugi grad po veličini u Grčkoj, a svi delovi grada su međusobno dobro povezani zahvaljujući odličnoj saobraćajnoj mreži. Javni gradski prevoz u Solunu čine autobusi.

U Solunu možete kupiti pojedinačnu kartu, mesečnu kartu, kartu za tri ili šest meseci ili za celu godinu. Pojedinačnu kartu možete kupiti na kioscima, ili na kartomatima, s tim da je na kartomatima karta skuplja za 10 centi. Studenti imaju pravo na umanjene cene karata, pa tako mesečna karta iznosi 13,50 EUR, tromesečna 38 EUR, šestomesečna 67,50 EUR, a godišnja 121,50 EUR.

  • Karta u jednom pravcu - 0,90 EUR
  • Taksi Start/1km - 1,30 EUR / 0,74 EUR
  • Prosečan mesečni trošak - 13,50 EUR