StudiranjeuEvropi.com

Studentski život u Švajcarskoj

Međunarodni studenti koji se odluče za studije u Švajcarskoj mogu da iskoriste svoj boravak za sticanje brojnih prijatelja i raznovrsnih iskustava. Boravak u Švajcarskoj omogućava upoznavanje ljudi i kultura iz svih krajeva sveta.

Pored toga život u multilingvalnoj sredini može biti veoma podsticajno okruženje za učenje ili usavršavanje stranih jezika. Švajcarska takođe nudi i brojne mogućnosti za bavljenje sportom i aktivnostima na otvorenom, poput biciklizma, skijanja, planinarenja, paraglajdinga i sl.

Studenti imaju i mogućnost tokom studija da posete i istraže brojne prirodne predele poput Alpa, ženevskog jezera, jezera u Luganu, kao i da istraže brojne živopisne gradove Švajcarske, uživaju u raznovrsnim švajcarskim sirevima i čokoladama ili jedinostavno da iskoriste povoljan geografski položaj i posete okolne evropske zemlje.

Rad u toku i nakon studija

Međunarodni studenti u Švajcarskoj bilo da dolaze iz EU/EEZ ili trećih zemalja imaju legalno pravo da rade tokom studija. međutim postoje neka ograničenja.

Studenti su vremenski ograničeni na 15 sati rada nedeljno tokom predavanja, dok tokom raspusta mogu da rade neograničeno.

Drugo ograničenje se odnosi na državljane zemalja koje nisu EU/EEZ, a to je da sa radom mogu da počnu nakon šest meseci studija. Poslodavac je dužan da podnese zahtev za zaposlenje imigracionoj službi, nakon čega studentu može da se odobri radna dozvola.

Nakon završenih studija, međunarodni studenti iz trećih zemalja imaju pravo da produže boravišnu dozvolu još šest meseci sa ciljem pronalaska stalnog posla u struci. Ukoliko uspeju u tome, potrebno je da apliciraju za radnu dozvolu koja će im dati legalno pravo da ostanu i rade u Švajcarskoj. Studenti koji dolaze iz EU/EEZ mogu bez problema da ostanu i rade u Švajcarskoj isto kao i u zemljama EU.

Troškovi života

  • Smeštaj - Od 360 -750 EUR mesečno studentski smeštaj, 500 – 850 EUR mesečno za privatni stan sa cimerima.
  • Prevoz - Od 55 – 95 EUR mesečno.
  • Hrana - Od 400 - 560 EUR mesečno.