StudiranjeuEvropi.com

Studentski život u Mađarskoj

Mađarska je zahvaljujući geografskom položaju u centralnoj Evropi kroz celu svoju istoriju imala susret sa ražličitim narodima i kulturama. Mađarska danas predstavlja državu bogate i duge istorije i tradicije, što je karakteristično za države ovog dela Evrope. Kao država članica EU i stabilna država koja pruža kvalitetno obrazovanje i način života, Mađarska godinama privlači sve veći broj međunarodnih studenata, što omogućava upoznavanje različitih ljudi, njihovih jezika i kultura.

Međunarodni studenti u Mađarskoj imaju pregršt mogućnosti da upotpune slobodno vreme raznim aktivnostima. Mađarska obiluje prirodnim lepotama, termalnim izvorima i banjama, rekama poput Dunava i Tise, jezerima kao što je Balaton najveće jezero ovog dela Evrope, kao i brojnim autentičnim gradovima i varošima koje čuvaju istoriju i tradiciju ovog naroda. Naročito je popularna Budimpešta i brojni istorijski lokaliteti i atrakcije koje ona nudi, poput zgrade parlamenta ili gradskog dvorca.

Mađarska nudi i brojne društvene i kuturne manifestacije, među kojima se ističe popularni muzički festival Siget, kao i brojne muzeje i galerije. Osim toga geografski položaj je čini pogodnom polaznom tačkom za one koji žele da posete i obiđu druge evropske zemlje.

Rad u toku i nakon studija

Studenti koji dolaze iz EU, EEZ i Švajcarske imaju pravo da rade tokom studija u Mađarskoj i za njih nema nikakvih ograničenja.

Studenti koji dolaze iz trećih zemalja imaju pravo da rade 24 sata nedeljno tokom semestara ne više od 90 dana ili 66 dana tokom raspusta. Studentima trećih zemalja je potrebna radna dozvola.

Nakon završenih studija studenti trećih zemalja imaju na raspolaganju mađarsku study-to-work boravišnu dozvolu koja omogućava diplomcima da produže boravak u Mađarskoj još 9 meseci i pronađu stalni posao.

Troškovi zivota

  • Smeštaj - Smeštaj zavisi od tipa i destinacije, smeštaj u domu se kreće od 70 do 200 EUR mesečno, iznamljivanje stana od 220 do 635 EUR mesečno.
  • Prevoz - Uz studentsku karticu, mesečne karte za javni prevoz se kreću od 7 do 13 EUR.
  • Hrana - Oko 125 EUR mesečno.