StudiranjeuEvropi.com

Studentski život u Irskoj

Studenti koji se odluče za studije u Irskoj se odlučuju za neverovatno iskustvo studiranja na misterioznom smaragdnom ostrvu. Rast popularnosti Irske poslednjih godina privlači sve veći broj međunarodnih studenata koji kreiraju jedno multinacionalno i multikuturalno okruženje koje može studentima omogućiti da upoznaju ljude iz celog sveta i sklope jedinstvena prijateljstva za ceo život. Mogućnost rada takođe omogućava da se studenti povezuju i grade mrežu koja im može biti od velike prednosti za karijeru i život u budućnosti.

Pored studiranja i rada, Irska studentima nudi iskustvo studiranja u jedinstvenom okruženju. Irci su poznati kao prijateljski nastrojen narod, kao otvoreni i veseli domaćini koji žive opuštenim načinom života i čine svakoga dobrodošlim u Irsku. Irska je i zemlja prirode koje ostavlja bez daha popiut brojnih litica na obali okeana, velikih parkova, jezera, bašta i veoma značajnih i vrednih kuturno istorijskih lokaliteta i atrakcija, zamkova, dok joj sa druge strane ne manjka ni užurbanih gradova i brojnih društvenih dešavanja.

Rad u toku i nakon studija

Državljani EU/EEZ i Švajcarske mogu da rade tokom studija puno radno vreme ili pola radnog vremena bez dodatnih ograničenja i nije im potrebna radna dozvola.

Studenti iz trećih zemalja koji imaju boravišnu dozvolu i upisani su na podobnu obrazovnu instituciju mogu da rade tokom studija pola radnog vremena, odnosno 20 sati nedeljno i puno radno vreme tokom raspusta. Raspust je definisan od 15. decembra do 15. januara i od juna do septembra.

Nakon završenih studija visokog obrazovanja, studenti koji dolaze iz trećih zemalja mogu kroz Irsku šemu za diplomce da ostanu u Irskoj u cilju pronalaska posla i apliciranja za radnu vizu. U ovom periodu studenti mogu da rade puno radno vreme. Produžetak dozvole se odobrava na period od 12 meseci, dok studenti koji su završili master ili viši nivo studija mogu dobiti i dodatnih 12 meseci.

Troškovi života

  • Smeštaj - Od 300 do 600 EUR mesečno za smeštaj u studentskom domu; od 400 do 900 EUR mesečno za iznajmljivanje stana
  • Prevoz - Od 65 do 85 EUR mesečna karta
  • Hrana - Od 170 do 250 EUR mesečno