StudiranjeuEvropi.com

Studije hotelijerstva i turizma u Švajcarskoj

Švajcarska je jedna od najprestižnijih evropskih destinacija za studiranje i destinacija koja nudi vrhunski sistem obrazovanja, neke od najprestižnijih obrazovnih institucija i kvalifikacije koje otvaraju brojna vrata širom sveta.

Svoju popularnost je stekla, ne samo zbog vrhunskih uslova koje nudi, kvalitetnih studijskih programa, već i po tome što je multilingvalna destinacija koja nudi studijske programe na nemačkom, francuskom, italijanskom i engleskom jeziku.

Prednosti studiranja hotelijerstva i turizma u Švajcarskoj

Reputacija

Švajcarska je vodeća država sveta po pitanju obrazovanja u oblasti hotelijerstva i turizma, i koja na preko 30 obrazovnih institucija nudi programe vezane za hotelijerstvo i turizma, od koji su 4 državni univerziteti, a ostalo su privatne institucije.

Na listi najboljih škola koje nude obrazovanje iz oblasti hotelijerstva i turizma u 2021. godini, od prvih deset rangiranih instititucija, čak sedam dolazi iz Švajcarske.

Model obrazovanja

Danas, obrazovanje u oblasti hotelijerstva i turizma karakteriše specifičan model učenja koji se fokusira na učenje kroz praksu i unapređivanje veština u realnom okruženju.

Švajcarski model kombinuje hands-on učenje, sa teorijom i vežbama iz oblasti biznisa. Obrazovanje je sveobuhvatno i podleže bottom-up modelu, što znači da studenti uče o svim aspektima posla i kako funkcioniše celokupni biznis, kako bi stekli široko i sveobuhvatno znanje koje ih izdvaja u odnosu na druge.

Ovaj model je ono što ističe švajcarske institucije i drži ih u samom vrhu.

Obrazovanje po najnovijim trendovima

Još jedna bitna karakteristika švajcarskog modela obrazovanja je njihova sposobnost da prate promene u industriji, da se drže savremenih trendova i brzo prilagode svoje programe. U prilog tome ide i to što većina škola hotelijerstva su privatne škole, pa država ne može da utiče na njihovo brzo prilagođavanje trendovima u industriji.

Učenje kroz praksu

Studenti u Švajcarskoj imaju brojne mogućnosti za prakse u industriji i drugim partnerskim institucijama.

Škole sklapaju saradnju sa brojnim partnerima širom sveta i na taj način omogućavaju svojim studentima da prošire znanje stečeno u školi i unaprede svoje veštine u novom i drugačijem okruženju.

Nivoi studija

Stručni programi

Švajcarske obrazovne institucije koje nude obrazovanje u oblasti ugostiteljstva, nude i kratke stručne programe iz ove oblasti, na kojima studenti stiču konkretna i upotrebljiva znanja i veštine iz ove oblasti, čime se pripremaju za karijeru ili dalje školovanje u ovoj oblasti.

Programi na ovom nivou su uglavnom fokusirani na kulinarstvo, poslastičarstvo, proizvodnju čokolade, dok se nude i opštiji programi menadžmenta u turizmu, ugostiteljstvu ili konkretnije restoranski menadžment.

Dužina ovih programa varira i mogu da traju od 6 meseci pa do 2 godine, a diplome koje se stiču na ovom nivou su Certificate, Diploma ili Higher Diploma.

Za upis na ove programe, studenti moraju imati završeno srednje obrazovanje i da ispune uslove znanja jezika na kojem se nudi program. Za programe na engleskom jeziku se traži minimum 5.5 na IELTS testu, 55 poena na TOEFL testu i ekvivalent na drugim testovima.

Godišnje školarine za stručne programe u Švajcarskoj se kreću od 17.000 EUR.

Osnovne studije

Osnovne studije u oblasti hotelijerstva i turizma u Švajcarskoj, generalno traju 3 do 4 godine i uključuju semestre koji su posvećeni sticanju praktičnog znanja u praksi.

Na nivou osnovnih akademskih studije su najpopularniji programi koji su posvećeni menadžmentu u ugostiteljstvu, menadžmentu u turizmu, međunarodnom biznisu u ovim industrijama, nešto specifičniji programi kulinarstva, event menadžmenta itd. Generalno su programi šire koncipirani kako bi studentim pružili sveobuhvatno znanje iz ove oblasti.

Za upis Bachelor studija iz ovih obalsti u Švajcarskoj, potrebno je da studenti ispune uslov obrazovanja, dakle da imaju diplomu srednje škole, kao i da imaju dovoljno znanje jezika na kome se izvodi nastava. U zavisnosi od institucije i programa variraju i zahtevi, generalno se za programe na engleskom jeziku traži od 5.5 do 6.0 na IELTS testu, odnosno od 65 do 80 na TOEFL testu. Za programe na drugim jezicima se generalno traži ocena C1 na odgovarajućem testu.

Cene studija značajno variraju od izabranog programa i institucije, za Bachelor programe iz oblasti ugostiteljstva se godišnje školarine kreću od 23.000 EUR

Master studije

Na nivou postdiplomskih studija, uglavnom se nude master programi koji se fokusiraju na biznis i menadžment u oblastima hotelijerstva i turizma.

Programi mogu imati konkretnije specijalizacije na koje se studenti fokusiraju kako bi produbili znanje u oblasti koja ih interesuje. Popularne specijalizacije su iz oblasti strateškog menadžmenta, održivog razvoja u oblasti ugostiteljstva, event menadžment, preduzetništva i inovacija u ugostiteljstvu, kulinarstva itd. Popularni su i MBA programi iz oblasti hotelijerstva i turizma, koji se foksiraju na iste specializacije kao i master programi.

Master studije iz hotelijerstva i turizma opremaju studente za karijere na najvišim manadžerskim pozicijama. Studije im nude teorijsko znanje o najnovijim trendovima i strategijama u ovoj industriji, kao i mogućnost da steknu praktično iskustvo u vodećim kompanijama koje imaju partnerstva sa švajcarskim školama.

Za upis na master studije u Švajcarskoj je neophodno da student ima završene osnovne studije i da ima dovoljno znanje jezika na kome se izvodi nastava. Za programe na engleskom jeziku se generalno traži od 6.0 do 7.0 na IELTS testu ili od 80 do 100 na TOEFL testu, sve u zavisnosti od institucije i programa.
Škole mogu imati i dodatne uslove, poput uspeha na prethodnim studijama, polaganje GRE ili GMAT testa, intervju, da student već ima stečenog iskustva u ovoj oblasti itd.

Školarine master studija značajno zavise od institucije i vrste programa, master programi se kreću od 25.000 EUR godišnje, dok su MBA programi i skuplji.

Mogućnosti za sticanje radnog iskustva

Rad u toku studiranja

Međunarodni studenti u Švajcarskoj imaju pravo da rade tokom studija i na taj način steknu vredno radno isksustvo. Tokom trajanja studija studenti mogu da rade 15 sati nedeljno, dok ovo ograničenje ne važi kada su raspusti.

Na taj način međunarodni studenti škola za hotelijerstvo i turizam dobijaju brojne mogućnosti da steknu radno iskustvo, nove ili unaprede postojeće stručne veštine u svojoj oblasti i da primene ih u realnom okruženju.

Praksa u toku studiranja

Obrazovanje u obalsti hotelijerstva počiva na simbiozi teorije i praktičnog usavršavanja, što je dovelo do toga da se studijski programi sastoje od semestara koji su posvećeni isključivo praksi.

Škole sklapaju partnerstva sa industrijom i studenti dobijaju mogućnost da rade u nekim od vodećih hotela, restorana, kompanija i slično, kako u Švajcarskoj, tako i širom sveta.

Partnerske institucije im mogu ponuditi tradicionalne uloge u oblasti hotelskog menadžmenta i raznih sektora unutar ugostiteljstva, kao i srodnih oblasti poput organizacije događaja, spa i velnesa ili saradnje u prodaji luksuznih brendova, po čemu je Švajcarska poznata.

Neke institucije se mogu pohvaliti vodećim partnerima kao što su Beau-Rivage Palace u Lozani, Hotel d’Angleterre, Clinique La Prairie, Accor hoteli, Kempinski hoteli, Hilton, The Ritz-Carlton, Shangri-La, Rocco Forte hoteli, Peninsula hotel, Disney parkovi, avionske kompanije poput Swiss i Emirates, kao i New York Times.

Rad nakon studiranja

Nakon završenih studiju u Švajcarskoj, studenti imaju pravo da produže svoju boravišnu dozvolu na dodatnih 6 meseci kako bi se zaposlili i dobili radnu dozvolu sa kojom mogu da ostanu i rade u Švajcarskoj i nakon studiranja.

Studenti koji dolaze iz Evropske unije ili Evropske ekonomske zajednice mogu ostati u Švajcarskoj i raditi i bez radne dozvole.

Industrija hotelijerstva i turizma

Švajcarska se smatra rodnim mestom modernog ugostiteljstva i turizma, a njen uspon je proizvod viševekovnog ulaganja u hotelijerstvo i turizam, u unapređenje usluga i širenja ponude.

Usled povoljne klime, geografije i bogate prirode, Švajcarska je vekovima privlačila imućne posetioce koji su uticali na to da se ova industrija razvije do nivoa na kome je danas, što je posledično uticalo i na obrazovanje u ovoj oblasti i otvaranje prvih hotelijerskih škola na svetu.

Stroga struktuiranost, preciznost, pažnja za detalje i diskrecija su osnovne karakteristike švajcarskog ugostiteljstva. Danas ova industrija je i dalje u usponu, jer je Švajcarska veoma popularna turistička destinacija tokom cele godine.

Pored toga što nudi živopisne gradove, neverovatne predele prirode, kako poznata jezera, tako i obronke Alpa koje privlače brojne ljubitelje zimskih sportova, Švajcarska je i jedan od političkih centara sveta, pa privlači i političku elitu, naročito na godišnjem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Švajcarska danas ima skoro 5.000 hotela i sličnih ugostiteljskih objekata, i to je jedna od vodećih švajcarskih industrija koja donosi prihod oko 44.7 milijardi švajcarskih franaka godišnje.

Rast industrije prati i hronični nedostatak kvalifikovane radne snage, što je velika prednsot za sve studente hotelijerstva koji imaju za cilj da karijeru nastave u ovoj državi.

Sa preko 260.000 zaposlenih, švajcarsko ugostiteljstvo je najveći poslodavac u državi. Neke od vodećih kompanija za razvoj karijere u oblasti ugostiteljstva su Swiss Deluxe Hotels grupacija najluksuznijih hotela širom Švajcarske, Intercontinental Davos, Four Seasons u Ženevi, Grand Hotel Les Trois Rois u Bazelu, Swissotel hotels and resorts, aviokompanija Swiss itd.

Prosečne mesečne zarade u oblasti ugostiteljstva se kreću od 1800 do 3900 za pozicije konobara, recepcionera, spremačica i spremača, dok menadžerske pozicije i pozicije šefa kuhinje mogu biti oko 5.500 EUR do 8.000 EUR.